Fanerwmenh

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος 21-22-23 Αυγούστου
πραγματοποιείται ο Τριήμερος Πανηγυρικός Εορτασμός
στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου.

Χθες Δευτέρα 21 Αυγούστου πρώτη μέρα του εορτασμού
έχει καθιερωθεί ¨ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΌ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ¨

Δυστυχώς όμως λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο δάσος και επειδή
η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για πρόκληση πυρκαγιάς,
σύμφωνα με χάρτη που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Άλλαξε η διαδρομή του Οδοιπορικού Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου,

Η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης
ξεκίνησε από το χώρο της Νέας Μονή
και κατέβηκεμε πομπή μέχρι την εξέδρα που ψάλλονται τα εγκώμια…

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Ξεκίνησε ο Τριήμερος Πανηγυρικός Εορτασμός
στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου (Video-Εικόνες)

 

Απόψε Τρίτη 22η Αυγούστου 2023

Παραμονή Πανηγύρεως

Εσπέρας ώρα 19:00  Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός

χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου
και Ποιμενάρχου ημών κ.κ.Διονυσίου

Αύριο Τετάρτη 23η Αυγούστου 2023

Αγιώνυμος Ημέρα 

Πρωϊ ώρα 07:00 π.μ

Όρθρος- Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Εσπέρας ώρα 20:00 Μεθέορτος Εσπερινός
Ιερά Παράκλησις εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον

fanerwmenh-1

Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης στο Χιλιομόδι Κορινθίας

Στο Χιλιομόδι, σε μια απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων από το χωριό, ακολουθώντας μια ευχάριστη διαδρομή μέσα στη φύση,  φτάνει ο επισκέπτης στον καταπράσινο εξωτερικό χώρο της Ιεράς Μονής Φανερωμένης με το επιβλητικό αιωνόβιο πεύκο μπροστά στην είσοδό της.

Περνώντας τη σιδερένια πόρτα και ατενίζοντας  την εκκλησία, θαυμάζει την καθαριότητα, την τάξη, τη γαλήνη, την ευπρέπεια και την ομορφιά του χώρου.Περιμετρικά του ναού βρίσκονται διώροφα κτίσματα με τους αναγκαίους, για τη διαμονή των Αδελφών και των επισκεπτών, χώρους. Τους χώρους στολίζει ένας υπέροχος κήπος με λουλούδια και δέντρα που κάνουν τον επισκέπτη να ηρεμεί, να γαληνεύει ψυχικά, να στοχάζεται γλυκά, να ταξιδεύει νοερά.

Όταν ο επισκέπτης εισέρχεται στο ναό, το βλέμμα του μαγνητίζει η εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης, που θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, μια εικόνα ανεκτίμητης αξίας που είναι τοποθετημένη σε ξύλινο, επιδέξια σκαλισμένο, βυζαντινό τέμπλο.

Η ιερά Μονή μετατράπηκε από ανδρική σε γυναικεία το 1949, με πρώτη Ηγουμένη τη Γερόντισσα Άννα Λέπουρα.Τη διαδέχτηκε η Γερόντισσα Ευπραξία Ζέρβα η οποία απεβίωσε πέρυσι και τα ηνία της μονής ανέλαβε η νέα ηγουμένη μοναχή Ξένη Κωτσοβού. Οι 8 αδελφές που υπηρετούν τη Μονή σε κερδίζουν με την απλότητα, την ευγένεια, την καλοσύνη και το χαμόγελο που λάμπει στα πρόσωπά τους.

Η μονή της Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου γιορτάζει το τριήμερο 21 με 23 Αυγούστου(το πρόγραμμα εορτασμού στην τελευταία φωτογραφία). Στις 21 Αυγούστου πραγματοποιείται κάθε χρόνο το γνωστό σε όλους Οδοιπορικό, η λιτάνευση της θαυματουργού Ι. Εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης από το παλαιό Μοναστήρι στην νέα Ι. Μονή, με τη συνοδεία πλήθους πιστών.

Η Μονή Παναγιάς Φανερωμένης Χιλιομοδίου αποτέλεσε καταφύγιο κατά την Επανάσταση

Η γυναικεία μονή του 16ου αιώνα στο Χιλιομόδι Κορινθίας, αποτέλεσε καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού κατά την Επανάσταση του 1821 και αποτελεί δείγμα μεταβυζαντινών αγιογραφιών. Η παλαιότερη Μονή επίσης της Φανερωμένης θεωρείται η αρχαιότερη με την ονομασία αυτή στον Ελλαδικό χώρο. Στην είσοδό του ναού ορατοί μέχρι σήμερα είναι δύο ιονικοί κίονες αρχαίου ναού, ενώ εσωτερικά φέρει δύο στρώματα τοιχογραφιών του 17ου και του 13ου αιώνα αντίστοιχα.Για να φτάσει κάποιος στη Μονή Φανερωμένης ακολουθεί την Π.Ε.Ο Κορίνθου-Άργους με κατεύθυνση το χωριό Χιλιομόδι. Από εκεί, περίπου 4 χιλιόμετρα μετά, ακολουθώντας σχετικές πινακίδες φτάνει σε ένα πευκόφυτο κολπίσκο. Η διαδρομή από την Κόρινθο μέχρι τη Μονή διαρκεί περίπου μισή ώρα.

Παλιά Μονή

Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη νέα Μονή φτάνει κανείς στην παλιά, όπου και θα θαυμάσει ένα σημαντικό, αρχιτεκτονικά, ναό κτισμένο τον 13ο αιώνα. Οι αγιογραφίες παρά την παλαιότητα τους, τις φθορές και τις εθνικές περιπέτειες τους παραμένουν σπουδαίες. Η δε στρατηγική σημασία της μονής, είναι προφανής, καθώς από τον περίβολο της μπορεί κανείς να διακρίνει τον Ακροκόρινθο μαρτυρία της προεπαναστατικής και επαναστατικής δράσης της Αδελφότητας που δραστηριοποιήθηκε εκεί. Για τη συγκεκριμένη Μονή έχουν γράψει 2 κορυφαίοι ιστορικοί όπως ο Α. Ορλάνδος και ο ιστορικός Τ. Γριτσόπουλος.

Νέα Μονή

Η Αδελφότητα της Μονής, το 1986 μεταφέρθηκε στην νέα τοποθεσία, στο παλιό Μετόχι της, μεταφέροντας και την εικόνα της βρεφοκρατούσας Παναγιάς της Φανερωμένης. Το περίτεχνο ξύλινο σκαλιστό τέμπο από οξιά και φλαμούρι είναι φιλοτεχνημένο με σκαλιστές παραστάσεις από την Παλιά και Καινή Διαθήκη. Το 1949 η μονή έγινε γυναικεία ενώ δεν διαθέτει ξενώνες. Βγαίνοντας από τη μονή, στα αριστερά, μόλις στα πενήντα μέτρα βρίσκεται το Ναΐδριο της Αγίας Μαρίνας. Ο μικρός αυτός ναός ανακαινίστηκε και αγιογραφήθηκε από τον σπουδαίο αγιογράφο Δημήτριο Κακκαβά το 16ο αιώνα. Είναι διάσπαρτος από πανέμορφες παραστάσεις. Η μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου γιορτάζει το τριήμερο από τις 21 έως τις 23 Αυγούστου.

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....