Β.Νανόπουλος: Αξιοποιούμε την τεχνολογία για να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον που ζούμε

 

Για την υλοποίηση ενός άκρως πρωτοποριακού προγράμματος προστασίας της υγείας και της ζωής των πολιτών επελέγη ο Δήμος Κορινθίων ανάμεσα στους δήμους όλης της χώρας. Πρόκειται για το πρόγραμμα AirSence το οποίο μέσα από ένα δίκτυο σταθμών μέτρησης στην πόλη θα δίνει άμεσα και αξιόπιστα στοιχεία και δεδομένα για την ποιότητα του αέρα ούτως ώστε οι επιστήμονες να κατορθώσουν σταδιακά έως και το 2030 να μειώσουν τα επίπεδα των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία και την ζωή των πολιτών κατά 55%!

«Η επιλογή του δήμου Κορινθίων για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος από την Augsignals, και πανεπιστημιακούς φορείς αποτελεί τιμή» ανέφερε ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος καλωσορίζοντας τον επικεφαλής καθηγητή κ. Γιώργο Λαμπρόπουλο και στελέχη της εταιρίας και των φορέων υλοποίησης στο δημαρχείο και σημειώνοντας την έμφαση που ο ίδιος και η δημοτική αρχή δίνουν στην προστασία της υγείας των πολιτών, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και φυσικά στην προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

 

Ο καθηγητής κ.Λαμπρόπουλος από την πλευρά του αναφερόμενος στην επιλογή του δήμου Κορινθίων ως δήμου «μοντέλο» για την Ελλάδα και ευρύτερα, αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση και δυναμική του δημάρχου που έδωσαν την δυνατότητα της ταχύτερης κατανόησης της αξίας του προγράμματος αλλά και την ευαισθησία του έναντι της υγείας και ζωής των πολιτών και ανέφερε πως στόχος είναι «η Κόρινθος να μετατραπεί σε κέντρο αναφοράς για άλλους δήμους.«Επιδιώκουμε μέσα από το πρόγραμμα που ξεκινά σήμερα ο δήμος να καταστεί «μοντέλο εφαρμογής» και κέντρο μετρήσεων. Να φτάνουν εδώ αντιπροσωπείες άλλων δήμων, να βλέπουν το σύστημα μετρήσεων και να το υιοθετούν» σημείωσε ο κ.Καθηγητής.

Το πρόγραμμα ξεκινά με σημείο μέτρησης το κέντρο της Κορίνθου. Μηχάνημα καταγραφής δεδομένων τοποθετήθηκε στην είσοδο του Δημαρχείου και εκεί, καθημερινά, οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τα στοιχεία που αποτελούν τον αέρα που αναπνέουμε.

Τα πλεονεκτήματα εφαρμογής για τους πολίτες και την πόλη περιλαμβάνουν:

  • Βελτίωση της καθημερινότητας
  • καλύτερες επιλογές (π.χ. επιλογή μεταφορικών μέσων με χαμηλές εκπομπές άνθρακα όπως ποδηλασία, περπάτημα, δημόσια συγκοινωνία ή κοινή χρήση αυτοκινήτου)
  • κατανόηση των τάσεων των ατμοσφαιρικών ρύπων, την εκτίμηση για τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία
  • μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και των σχετικών επιπτώσεών τους στην υγεία

 

Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε δυο ακόμα σημαντικές παραμέτρους του προγράμματος, τις μετρήσεις – αναλύσεις ύδατος και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιάς.

Για τις αναλύσεις ύδατος διατίθεται δωρεάν στο δήμο Κορινθίων το ειδικό μηχάνημα ενώ το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιάς θα τοποθετηθεί σε δυο δάση της περιοχής μας αφού λάβει σε λίγες ημέρες τις τελικές εγκρίσεις των αρμοδίων ευρωπαϊκών επιτροπών.

 

«Τα βήματα που κάνουμε σήμερα είναι σημαντικά. Αξιοποιούμε όλα εκείνα τα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να θωρακίσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό την υγεία και την ζωή μας, να προστατέψουμε και να αναβαθμίσουμε το περιβάλλον που ζούμε» κατέληξε ο Δήμαρχος Κορινθίων.

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....