Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, είχε σήμερα στο γραφείο του στην Αθήνα,
ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος.

Ο αντιπεριφερειάρχης αρχικά έθεσε το θέμα της ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, προκειμένου τάχιστα να προωθηθεί το εκτιμητικό έργο των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν από τον παγετό του Ιανουαρίου σε καλλιέργειες πορτοκαλιών, μανταρινιών, λεμονιών, οπωροκηπευτικών αλλά και σε ελαιοκαλλιέργειες.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύθηκε ότι εντός των επομένων ημερών θα προσληφθούν 35 γεωπόνοι – εκτιμητές, με στόχο την έναρξη των εκτιμήσεων των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες που επλήγησαν (Αργολίδα, Λακωνία, Κορινθία και Μεσσηνία).
Ο πρόεδρος επίσης επεσήμανε ότι η Διοίκηση του ΕΛΓΑ έχει θέσει ως προτεραιότητα την όσο το δυνατό συντομότερη εκτίμηση των ζημιών, έτσι ώστε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πορισμάτων να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους αγρότες.
Επίσης ανέφερε χαρακτηριστικά το ύψος της αποζημίωσης που προβλέπεται, ανάλογα με την καλλιέργεια, το οποίο είναι για τα πορτοκάλια 0,22 € ανά κιλό, για τα λεμόνια 0,60 € ανά κιλό και για τα μανταρίνια 0,36 € ανά κιλό.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση και για τις αποζημιώσεις των ελαιώνων που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021, με τον κ. Λυκουρέντζο να ενημερώνει ότι η διαδικασία πληρωμής βρίσκεται στο τελικό στάδιο, αναφέροντας ότι έχει εκτιμηθεί από την κυβερνητική επιτροπή κρατικής αρωγής η αξία κάθε ελαιοδένδρου μαζί με την ηρτημένη παραγωγή τους στα 144 €, εκ των οποίων τα 50 € ανά ελαιόδενδρο θα καταβληθούν στους δικαιούχους ως προκαταβολή εντός Μαρτίου 2022.

Σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, είχε η στενή συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την οριοθέτηση των πυρόπληκτων περιοχών και την οριστικοποίηση των δικαιούχων παραγωγών.

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....