Νίκος Ταγαράς: Τάξη στον χώρο με σαφείς όρους και χρήσεις γης και στην Τενέα
– Ολοκληρώνεται πλέον ο πολεοδομικός –
χωροταξικός σχεδιασμός για όλο τον Δήμο Κορινθίων

 Με ΦΕΚ η Έγκριση Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.)
Δημοτικής Ενότητας (τέως Δήμου) Τενέας

 

«Μετά από 21 έτη, ολοκληρώνεται ο πολεοδομικός – χωροταξικός σχεδιασμός στη Δημοτική Ενότητα Τενέας βάζοντας τάξη στον χώρο με σαφείς κανόνες, όρους και χρήσεις γης, με ασφάλεια Δικαίου.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Δ’ 63/2022) η έγκριση του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης της Δημοτικής Ενότητας Τενέας του Δήμου Κορινθίων που σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε και η τελευταία εκκρεμότητα πολεοδομικού – χωροταξικού σχεδιασμού στον Δήμο Κορινθίων συνολικά!

Η μελέτη ανατέθηκε στο τέλος του 2001 που ήμουν τότε δήμαρχος Τενέας – και μάλιστα ήταν η πρώτη προκήρυξη ΣΧΟΟΑΠ στην Ελλάδα!

Η παραλαβή της Α’ φάσης έγινε το 2004, της Β1 φάσης το 2009 και της Β2 φάσης το 2021, μετά από μια πολυετή παύση. Και όλα αυτά τα αναφέρω για να καταστήσω σαφές πόσο ταχύτατα πλέον προχωρεί στη χώρα μας ο πολεοδομικός – χωροταξικός σχεδιασμός που είναι και θεμελιώδης για την υλοποίηση μικρών ή μεγάλων, δημόσιων ή ιδιωτικών έργων.

Η περιοχή έγκρισης του Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Τενέας, που ως γνωστόν έχει έδρα το Χιλιομόδι, περιλαμβάνει τον αστικό και περιαστικό χώρο των Τοπικών Κοινοτήτων Αγιονορίου, Αγίου Βασιλείου, Κλένιας, Κουταλά, Στεφανίου και Χιλιομοδίου με όλους τους περιλαμβανόμενους σε αυτές οικισμούς. Το ΣΧΟΟΑΠ Τενέας περιλαμβάνει 3 οικιστικές επεκτάσεις στο Χιλιομόδι και από μία σε Κλένια, Σπαθοβούνι και Άγιο Βασίλειο και παράλληλα δημιουργούνται έξι διακριτές ζώνες προστασίας αρχαιολογικών, δασικών και φυσικών πόρων με σαφείς όρους και περιορισμούς.

Να σημειώσω εδώ ότι το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης ήταν ο αντίστοιχος σχεδιασμός ενός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου  για μικρότερους Δήμους θέτοντας κανόνες για:  

  • τη διασφάλιση της οικιστικής οργάνωσης των οικισμών
  • τον καθορισμό κριτηρίων ανάπτυξης για τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομία των οικιστικών επεκτάσεων
  • την ανακοπή της άναρχης δόμησης
  • την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και
  • την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και ιδίως των υποβαθμισμένων περιοχών με την εξασφάλιση του αναγκαίου κοινωνικού εξοπλισμού,
  • την προστασία, ανάδειξη και περιβαλλοντική αναβάθμιση των κέντρων, των πολιτιστικών πόλων και των παραδοσιακών πυρήνων των οικισμών, των χώρων πρασίνου και λοιπών στοιχείων φυσικού, αρχαιολογικού, ιστορικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των πόλεων, των οικισμών και του εξωαστικού χώρου.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ λέει ο λαός και εδώ ταιριάζει απόλυτα. Επειδή όμως είμαστε αποφασισμένοι -και το αποδεικνύουμε στην πράξη- να μη χάνεται ούτε μια μέρα, όποια εκκρεμότητα του παρελθόντος υπάρχει, την επιλύουμε και κοιτάζουμε το παρόν και το μέλλον με αποφασιστικότητα και ισχυρή βούληση για να πάει ο τόπος μας μπροστά».

Ο Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, δήλωσε:

«Εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για την έγκριση του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης της ΔΕ Τενέας, μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει εδώ και πάνω από 2 δεκαετίες.

Το τελευταίο διάστημα ολοκληρώνεται όλος ο πολεοδομικός και χωροταξικός  σχεδιασμός με πολύ γρήγορους ρυθμούς και αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη, συμπαράσταση και προσωπική συμμετοχή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκου Ταγαρά, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά και προσβλέπουμε στην υλοποίηση πολλών ακόμη σχεδίων που έχουν δρομολογηθεί».

 

        (Επισυνάπτεται το ΦΕΚ της έγκρισης του ΣΧΟΟΑΠ ΔΕ Τενέας)

http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html…

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....