• Απόλυτη στήριξη και αλληλεγγύη των Ελλήνων στον Ουκρανικό λαό
  • Πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η ασφάλεια της χώρας
  • Στην Ευρώπη υποστηρίζουν τις επεκτατικές κινήσεις του Πούτιν
    πολιτικές δυνάμεις της ακροδεξιάς

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος φιλοξενήθηκε
στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του OPEN με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Πόπη Τσαπανίδου και Γιάννη Παπαδόπουλο
καταδίκασε την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων και εξέφρασε την απόλυτη στήριξη,
συμπαράσταση και αλληλεγγύη της χώρας μας στον Ουκρανικό λαό και ανέφερε ότι
η Ελλάδα είναι έτοιμη για την υποδοχή των προσφύγων ενώ επεσήμανε ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι ασφάλεια.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας 

Δημοσιογράφος: Είδαμε ότι ο δεύτερος γύρος απέδωσε στο ότι θα υπάρξει και ένας τρίτος γύρος και ανθρωπιστικοί δρόμοι ώστε να μπορέσουν να φύγουν, όποιοι πολίτες θέλουν. Πως βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση κύριε Θεοδωρικάκο, είχαμε και δηλώσεις από Ευρωπαίους ηγέτες ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Υπουργός: Πιστεύω ότι η ανθρωπότητα είναι αναστατωμένη και ανήσυχη από αυτή την παράλογη, άδικη και απολύτως παράνομη Ρωσική εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος την Ουκρανία. Έχουν περάσει πολλές δεκαετίες που η Ευρώπη έχει υπάρξει θέατρο πολέμου και πιστεύω ότι όλες οι γενιές θέλαμε να πιστεύουμε ότι δεν θα ξαναδούμε πόλεμο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς δε οι Έλληνες έχουμε περάσει μεγάλες δοκιμασίες ο ελληνισμός θυμίζω ότι υπέστη πλήγμα το 1974 στην Κύπρο από την Τουρκική εισβολή ενώ οι Έλληνες πολλές φορές έχουν υπάρξει πρόσφυγες επομένως είμαστε και εκφράζουμε με απόλυτο τρόπο, ενωμένοι οι Έλληνες θέλω να το υπογραμμίσω αυτό , ενωμένο το πολιτικό σύστημα την αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό. Την αμέριστη συμπαράσταση μας και επιθυμούμε να υπάρξει αμέσως κατάπαυση του πυρός. Ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ πως μπορεί να υπάρχουν συζητήσεις την ώρα που πέφτουν βόμβες και πύραυλοι και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος από την πλευρά της Ρωσίας. Η καλύτερη λύση και για την περιοχή και για ολόκληρη την Ευρώπη και για την ανθρωπότητα είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, επειδή εκτός από το σήμερα, το οποίο είναι όντως δραματικό υπάρχει και το αύριο στην πολιτική και στη διπλωματία, πιστεύεται ότι η στάση αυτή την οποία αποφάσισε να τηρήσει η χώρα μας κάνοντας και κάτι επιπλέον, στέλνοντας και οπλισμό στην Ουκρανία κάτι για το οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από το Κίνημα Αλλαγής φάνηκαν επιφυλακτικά θα εκτιμηθεί, θα το θυμούνται σε μελλοντικές περιστάσεις που θα χρειαστεί να τους το θυμίσουμε οι εταίροι μας ή δεν θα ισχύσει αυτό όπως πολλές φορές συμβαίνει στην πολιτική;

Υπουργός: Η στάση της Ελληνικής κυβέρνησης έχει δύο χαρακτηριστικά: Είναι η στάση αρχών από τη μία πλευρά και από την άλλη είναι στάση που εξυπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον. Αυτά τα δύο συνδυάζονται στην τοποθέτηση που έχει κάνει η κυβέρνηση. Είμαστε ξεκάθαροι ότι υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς διότι η Ουκρανία δέχτηκε επίθεση. Είναι επίθεση ενός κράτους σ’ ένα άλλο. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα δε μπορεί να λύνονται με την ισχύ των όπλων.  Δεν μπορεί να επιτρέψουμε στο παρελθόν και να γυρίσουμε σε τακτικές που ακολουθήθηκαν σε προηγουμένους αιώνες. Έχει έρθει η ώρα η ανθρωπότητα οριστικά να προχωρήσει μπροστά και αυτό είναι προς συμφέρον όλων. Τώρα η πράξη της κυβέρνησης να ενισχύσει με οπλισμό τους Ουκρανούς, καταρχήν εξοπλισμό συγκεκριμένο, για να μην υπερβάλει κανείς και περί τίνος πρόκειται στην πραγματικότητα, είναι μία πράξη αξιοπιστίας και ειλικρίνειας. Δεν υπάρχει υποσημείωση στην τοποθέτηση μας ότι είμαστε υπέρ της Ουκρανίας και αυτό εκπροσωπεί το εθνικό συμφέρον γιατί αντιλαμβάνεστε ότι τώρα έχουμε περεταίρω δικαίωμα να εκφράσουμε την άποψη ότι δεν μπορεί κανείς σε καμία περίπτωση να απειλήσει την Ελλάδα που αποτελεί ένα κράτος που εγγυάται τη σταθερότητα στην περιοχή. Είναι ισχύς για το κράτος μας η αξιοπιστία του στις κινήσεις που κάνει, στις ενέργειες και στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Δημοσιογράφος: Θέλω σε συνέχεια αυτού να ρωτήσω. Θα είμαστε το ίδιο αποφασιστικοί και ξεκάθαροι αν για παράδειγμα μας ζητηθεί από το ΝΑΤΟ να συμμετάσχουμε με στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτές τις ομάδες ταχείας (ακατάληπτο) που αναπτύσσει το ΝΑΤΟ στα σύνορα της εμπόλεμης περιοχής.

Υπουργός: Μέσα από την πίεση που ασκεί η παγκόσμια κοινή γνώμη και ολόκληρη η Δύση, ολόκληρος ο δυτικός κόσμος με τα μέτρα που έχουν παρθεί, με τις συνέπειες που έχουν προκαλέσει στην Ρωσική κυβέρνηση και ιδίως στη Ρωσική οικονομία. Θεωρώ ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα και θα ξεφύγουμε από αυτή την εφιαλτική προοπτική του πολέμου.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε δηλαδή ότι τα μέτρα, οι κυρώσεις θα φέρουν αποτέλεσμα ; τι ; Ότι θα υποχωρήσει ο Πούτιν. Θα πάρει το στρατό και θα φύγει; Θα χρειαστεί να εμπλακούμε περαιτέρω ; Γιατί εγώ αυτό σας ρώτησα. Τϊθεται θέμα αξιοπιστίας.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το τι θα κάνει ο πρόεδρος της Ρωσίας θα πρέπει εκείνος να το σκεφτεί. Θέλω να επαναλάβω ότι είναι προς το συμφέρον όλων τα πράγματα να σταματήσουν εδώ. Η Ουκρανία απέδειξε ότι ο λαός της θέλει να αντισταθεί. Δεν θέλει να υποδουλωθεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πιστεύω ότι η ηγεσία της Ρωσίας υπολόγιζε ότι όλα θα τελειώσουν μέσα σε 1-2 μέρες γιατί αυτός ο λαός δεν θα πολεμήσει ή γιατί ενδεχομένως ο πρόεδρος τους  υπολόγιζαν θα έφευγε από τη χώρα. Λοιπόν δεν έφυγε από τη χώρα. Έμεινε εκεί και υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται την πατρίδα του. Όπως την υπερασπίζονται και οι Ουκρανοί. Και για να είμαστε τελείως ξεκάθαροι, αν μου επιτρέπεται, εγώ δεν βλέπω ότι είναι Ναζί αυτοί που αντιστέκονται. Ουρανικό λαό βλέπω. Ανθρώπους οι οποίοι στέκονται κατά χιλιάδες μπροστά σε τανκς. Και θα πρέπει να το σεβαστεί κανείς αυτό. Διότι η Ρωσία, όπως και η Ελλάδα, όπως και ο πολιτισμένος κόσμος, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δέχτηκαν επίθεση από τους Ναζί και αντιστάθηκαν. Εδώ τώρα υπάρχει μία αντιστροφή. Στο όνομα της αποναζιστικοποίησης μία χώρα εισβάλλει σε μία άλλη και δεν της επιτρέπει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Επιτρέψτε μου δε να συμπληρώσω, ότι εκείνοι που στην Ευρώπη υποστηρίζουν αυτές τις επεκτατικές κινήσεις, είναι συνήθως πολιτικές δυνάμεις της ακροδεξιάς. Και αυτό νομίζω ότι λέει πάρα πολλά πράγματα. Επομένως, ας είμαστε ειλικρινείς. Πρέπει να μπει τέλος σε αυτή την αιματοχυσία. Η στάση της Ελλάδος, είναι στάση σοβαρή, υπεύθυνη. Μίας δύναμης η οποία, όσα προβλήματα και αν υπάρχουν στην περιοχή, έχει πατριωτική ευθύνη. Έχει κάνει όλα όσα πρέπει ούτως ώστε να μην μπορεί κανείς να απειλήσει την πατρίδα μας. Θέλω να το υπογραμμίσω αυτό γιατί και η περίπτωση της Ουκρανίας έδειξε ότι πρέπει να έχεις και μόνος σου τη δύναμη να αντισταθείς και να παλέψεις. Λοιπόν, ας το ξεκαθαρίσουμε: Κανείς δν μπορεί να απειλήσει την Ελλάδα και η Ελλάδα γίνεται ισχυρότερη όσο πιο αξιόπιστη είναι στο διεθνές στερέωμα.

Δημοσιογράφος: Σας απασχολεί το ενδεχόμενο να υπάρξει πίεση στα σύνορά μας αν ο Ερντογάν αποφασίσει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία τώρα που κατεβαίνουν από το βορρά εκατομμύρια, όπως εξελίσσονται τα πράγματα Ουκρανοί πολίτες; Σας ρωτώ γιατί είχε περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις και η Αστυνομία μαζί με το στρατό στα γεγονότα του Έβρου. Τι λέτε αν ξανά επιχειρηθεί κάτι τέτοιο;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σήμερα είχα συνεργασία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον Υπουργό τον κ. Παναγιωτόπουλο. Η συνεργασία των δύο Υπουργείων και η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε άριστο επίπεδο. Όπως το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2020 είχαμε αποτρέψει  την ασύμμετρη απειλή της εισόδου αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων, που είχαν χρησιμοποιηθεί από την άλλη πλευρά. Θέλω να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες ότι είμαστε ανά πάσα ώρα και στιγμή σε απόλυτη ετοιμότητα να το επαναλάβουμε και εκεί και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί. Και με την ευκαιρία που με ρωτάτε θεωρώ ότι οι εξελίξεις αναδεικνύουν σε ακόμα μεγαλύτερο θέμα προτεραιότητας για την Κυβέρνηση, αλλά και για όλο τον ελληνικό λαό και το κράτος μας το ζήτημα της ασφάλειας. Η χώρα έχει ισχυροποιηθεί στρατιωτικά, ενώ και η Ελληνική Αστυνομία είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για να κάνει αυτό που πρέπει στα σύνορα της χώρας. Και επειδή αναφέρθηκα προηγουμένως και στην  ανθρωπιστική πλευρά θέλω να διευκρινίσω ότι είμαστε σε στενή συνεργασία με την πρεσβεία της Ουκρανίας και διευκολύνουμε όλους τους Ουκρανούς πολίτες που έρχονται. Δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο αριθμός τους και να έχουμε σοβαρές προσφυγικές ροές. Μέχρι στιγμής ο αριθμός είναι περιορισμένος. Από την πρώτη μέρα του πολέμου έχουν μπει στη χώρα 2.200 Ουκρανοί πολίτες από τον Προμαχώνα κατά μείζονα λόγο και ελάχιστοι από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Διευκολύνουμε την είσοδό τους, παίρνουν το καθεστώς πρόσφυγα πολέμου, ώστε να είναι νόμιμα στη χώρα μας και ταυτόχρονα θέλω να βεβαιώσω τους Έλληνες ότι έχουμε πλήρη και οργανωμένη εικόνα,. Κρατάμε τα πάντα, όλα τα στοιχεία, ώστε να κάνουμε πράξη και την ασφάλεια της Ελλάδας.  Γιατί πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Συνδυάζουμε τον ανθρωπισμό με τα μέτρα ασφαλείας της πατρίδας μας.

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....