Γράφει η κ. Ιωάννα Κασίμη
Ειδική Σύμβουλος 
Π.Ε. Κορινθίας

Είναι πολλές οι μελέτες και οι μαρτυρίες που παρουσιάζουν τις γυναίκες ως αβοήθητα θύματα και ως μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα σε καταστάσεις ένοπλων συγκρούσεων. Ωστόσο, οι γυναίκες δεν είναι ευάλωτες ως εκ του φύλου τους. Αντίθετα, πολλές επιδεικνύουν αξιοσημείωτη δύναμη και θάρρος σε καιρό πολέμου, προστατεύοντας και υποστηρίζοντας τις οικογένειές τους, ή ίσως αναλαμβάνοντας ρόλο μαχητή ή ακτιβιστή της ειρήνης. Συχνά βρίσκουν έξυπνους τρόπους αντιμετώπισης με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ποιος είναι πιο ευάλωτος, αλλά ποιος είναι ευάλωτος σε ποιους συγκεκριμένους κινδύνους. Οι γυναίκες και οι άνδρες συχνά εκτίθενται σε διαφορετικούς κινδύνους. Ενώ οι άνδρες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των δολοφονηθέντων, κρατουμένων ή εξοντωμένων κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, οι γυναίκες στοχοποιούνται όλο και περισσότερο ως πολίτες και εκτίθενται σε σεξουαλική βία σε περιόδους σύγκρουσης. Επίσης φέρουν όλη την ευθύνη για τη διασφάλιση της καθημερινής επιβίωσης των οικογενειών τους.

Οι γυναίκες κατά κανόνα αναλαμβάνουν την ευθύνη τής επιβίωσης των νοικοκυριών και των κοινοτήτων, όταν οι άνδρες βρίσκονται στο μέτωπο. Σε πολέμους με υψηλά επίπεδα θνησιμότητας, οι γυναίκες συχνά χάνουν τους συζύγους τους και μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους. Εκτός από το συναισθηματικό κόστος τέτοιων απωλειών, υπάρχει ένα δραματικό οικονομικό κόστος που εξαναγκάζει τις γυναίκες να φέρουν όλη την οικονομική ευθύνη για το νοικοκυριό τους. Αυτό το αποτέλεσμα μεγεθύνεται όταν η πλειοψηφία των αντρών μιας κοινωνίας εμπλέκεται στην εμπόλεμη σύγκρουση. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, οι γυναίκες δεν μένουν απλά στα μετόπισθεν. Αντίθετα, αυτές και τα παιδιά τους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, να γίνονται πρόσφυγες, για να σώσουν τις ζωές τους. Οι γυναίκες και τα παιδιά σε προσφυγικούς καταυλισμούς αντιμετωπίζουν ένα πλήθος ειδικών για το φύλο και την ηλικία κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της βίας λόγω φύλου, του εξαναγκασμού στην πορνεία, της κακής πρόσβασης στην αναπαραγωγική υγεία φροντίδα και στη διακοπή τής εκπαίδευσης.

Παγκόσμιως και διαχρονικώς οι γυναίκες πέφτουν θύματα πολέμου μέσω τής σεξουαλικής κακοποίησης και του βιασμού. Ενώ μεμονωμένοι στρατιώτες μπορεί να βιάσουν τόσο πολίτες όσο και άλλους στρατιώτες, ορισμένοι στρατοί έχουν χρησιμοποιήσει τον βιασμό ως α συστηματικό εργαλείο πολέμου με σκοπό να τρομοκρατήσει έναν πληθυσμό, να ντροπιάσει τους άνδρες και τις γυναίκες τους, να σπάσει το στρατιωτικό ηθικό και να πραγματοποιήσει μία εθνοτική γενοκτονία, κίνητρα που συχνά περνούν απαρατήρητα.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε χειρότερη θέση στην κοινωνική κλίμακα συχνά καταλήγουν με ισχνές οικονομικές προοπτικές. Οι οικονομικές ευκαιρίες δε που ανοίγονται στις γυναίκες διαμορφώνονται από τον πολιτισμό, την παράδοση, την εκπαίδευση και την πρόσβαση σε πόρους.

Τα νοικοκυριά υπό την ηγεσία των γυναικών καταλήγουν ευάλωτα και αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας σε σύγκριση με τα νοικοκυριά υπό την ηγεσία ανδρών και αυτή η ευπάθεια χαρακτηρίζει πολλές γενεές.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα τής Γυναίκας, μ’ έναν πόλεμο σ’ εξέλιξη πολύ κοντά στη χώρα μας, ανάμεσα σε άλλα θα ήταν χρήσιμο ν’ αναλογιστούμε τις επιπτώσεις τού πολέμου στις γυναίκες και τον σημαντικό ρόλο αυτών στη διατήρηση και την αποκατάσταση τού κοινωνικού ιστού μιας χώρας που υφίσταται στο σύνολό της τις ολέθριες συνέπεις ενός πολέμου.

 

 

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....