Μετά τη δημοσιοποίηση της πρόσφατης παρέμβασής μου προς τη Δημοτική Αρχή για την ακτή Αριστοναυτών,
ξεκίνησε ένας διάλογος με συνδημότες για το σοβαρό αυτό θέμα.
Θέλοντας να συμβάλλω στην ανάδειξη του προβλήματος διατυπώνω συνοπτικά διαπιστώσεις,
απόψεις και προτάσεις μου :

 

 1. Η διάβρωση των ακτών αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα ολόκληρης της παραλιακής ζώνης του Δήμου μας και πλέον απειλεί την ίδια την ύπαρξη της.

Έργα και παρεμβάσεις χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες επιδείνωσαν και επέκτειναν το πρόβλημα.

 

 1. Το φαινόμενο της διάβρωσης εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς με συνέπεια οι λιγοστές πλέον παραλίες μας να απειλούνται με ολοκληρωτική εξαφάνιση (π.χ. Ξυλοκάστρου, Μελισσίου, Καμαρίου κ.α.)  και ο Πευκιάς να κινδυνεύει.

Οι επιπτώσεις της εξαφάνισης των πανέμορφων κάποτε, παραλιών μας στην παραθεριστική και τουριστική προοπτική του Δήμου μας καθώς και στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξή του, είναι τεράστιες.

 

 1. Η Δημοτική Αρχή ουδέποτε έφερε το σοβαρό αυτό θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με τη στάση της αυτή, αποδεικνύει ότι δεν θεωρεί μείζονος προτεραιότητας και ότι έχει επιλέξει να ασχολείται μόνο με διεκπεραιωτικά θέματα…και απ’ευθείας αναθέσεις έργων.

 

 1. Τεράστια κονδύλια δαπανώνται κάθε χρόνο για την αποκατάσταση των δρόμων που καταρρέουν, όπως ο παραλιακός δρόμος του Ξυλοκάστρου, τμήματα της ΠΕΟ στη Λυκοποριά, στα Μαύρα Λιθάρια, στο Μελίσσι και αλλού.

 

 1. Τα έργα προστασίας και ανάπλασης των ακτών στοιχίζουν λιγότερο από τα επαναλαμβανόμενα έργα αποκατάστασης των καταστροφών, ενώ συγχρόνως οδηγούν στη δημιουργία παραλίας στις διαβρωμένες ακτές (π.χ. παραλία Δερβενίου).

Η επιστήμη της Ακτομηχανικής μπορεί να υποδείξει τις ενδεδειγμένες παρεμβάσεις ανά περιοχή.
Η διεθνής εμπειρία και πρακτική αποδεικνύουν ότι υπάρχουν λύσεις.

 

 1. Ο συνεχής εμπλουτισμός και η αναπλήρωση των ακτών με συμβατό υλικό (και όχι με ότι βρίσκεται διαθέσιμο) αποτελεί πάντοτε μία ήπια και οικολογικά αποδεκτή λύση. Όταν μάλιστα συνοδεύεται με συγκρατητικά έργα, μετριάζεται η απώλεια του υλικού.

 

 1. Στην ακτή Αριστοναυτών, με την συνεχιζόμενη εξαφάνιση της παραλίας, απειλούνται τα σπίτια των κατοίκων.
  Για τη συγκεκριμένη ακτή, είχε εγκριθεί χρηματοδότηση, από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, για έργα προστασίας που ξεκίνησαν αποσπασματικά και ουδέποτε ολοκληρώθηκαν.

Είναι άξιο απορίας και έρευνας πώς μεταφέρθηκε αλλού η χρηματοδότηση και ποιος ήταν ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής.
Η συνήθης απάντηση “δεν ήταν έργο του δήμου αλλά της Περιφέρειας” δείχνει ανευθυνότητα.

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να έχει λόγο και παρέμβαση για κάθε έργο που γίνεται στην επικράτεια του Δήμου, ανεξάρτητα από τον φορέα εκτέλεσης του.

 

 1. Στη νέα συνολική μελέτη η οποία προβλέπει και έργα για τις περιοχές που πλήττονται, δεν περιλαμβάνονταν η ακτή Αριστοναυτών, όπως και άλλες ακτές του Δήμου μας που εμφανίζουν διαβρωτικά φαινόμενα!
  Η ένταξη τους στη μελέτη δεν έχει έως σήμερα υλοποιηθεί!

Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια.
Όσοι μοίραζαν τόσο καιρό ψεύτικες υποσχέσεις είναι υπόλογοι.

 

 1. Η ένταξη χωρίς άλλες καθυστερήσεις όλων των ακτών του Δήμου που εμφανίζουν προβλήματα διάβρωσης στη νέα μελέτη, η κήρυξη της παραλιακής ζώνης του Δήμου μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η ένταξη της σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα  για την προστασία των ακτών από τη διάβρωση (π.χ. ΕΣΠΑ 2021-2027) και η άμεση εκτέλεση έργων είναι πλέον επιβεβλημένες ενέργειες.

Αν όχι τώρα, πότε;

 

 1. Για να υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις απαιτούνται η κινητοποίηση των δημοτών, η ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για τη δημοσιοποίηση του προβλήματος, η άσκηση πίεσης προς τους θεσμικούς φορείς (Κυβέρνηση, βουλευτές, Περιφέρεια) και βέβαια η αφύπνιση της Δημοτικής Αρχής.

 

Υ.Γ. Οι στίχοι του Κώστα Βάρναλη:
“Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα”
αφιερώνονται στη Δημοτική Αρχή.

Ενεργοί Δημότες Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης
Επαμεινώνδας Κατσούλας

 

διαβρωση-1 διαβρωση-11 διαβρωση-111 διαβρωση-11111

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....