Με Λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο το απόγευμα 1 Οκτωβρίου στον Ισθμό
τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρωθυπουργού της Ελλάδας Χαρίλαου Τρικούπη
-του οραματιστή πολιτικού που υλοποίησε, μεταξύ άλλων, το έργο της διάνοιξης της διώρυγας,
τα εγκαίνια της οποίας τέλεσε το 1893.

Στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής, με την οποία η Περιφέρεια Πελοποννήσου
-όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας- αποτίει φόρο τιμής στον μεγάλο αυτόν πολιτικό,
έγιναν από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης,
ο υφυπουργός αρμόδιος Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς,
οι βουλευτές Κώστας Κόλιας και Γιώργος Ψυχογιός,
οι δήμαρχοι
Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης και
Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος,
ενώ αναγνώστηκε μήνυμα του υφυπουργού Ερευνας και Τεχνολογίας Χρίστου Δήμα.

Παρέστησαν επίσης στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων,
οι αντιπεριφερειάρχες
Κορινθίας Αθηνά Κόρκα,
Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης,
Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής,
Τουρισμού και Πολιτισμού Αννα Καλογεροπούλου,
Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος,
ο πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργος Οικονόμου,
εκπρόσωποι της ΑΕΔΙΚ “Διώρυγα”,
φορέων, συλλόγων, φορέων, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κ.α.

Η προτομή φιλοτεχνήθηκε
με δαπάνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
από τον γλύπτη Νίκο Γεωργίου

Η προτομή του Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί την εκπλήρωση ενός μεγάλου χρέους, ως Πελοποννήσιοι και ως Κορίνθιοι, προς τον πολιτικό αυτό άνδρα, ο οποίος εμπνεύστηκε και υλοποίησε το έργο της διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου, το οποίο θεωρείται εξόχως σημαντικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και υποδέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες”.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας το περασμένο Σάββατο 1η Οκτωβρίου, στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Χ. Τρικούπη, στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου, από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα, προς τον οποίον ο περιφερειάρχης επέδωσε αντίγραφο της Σφραγίδας της Πελοποννησιακής Γερουσίας.

Η προτομή  -που εγκαταστάθηκε στον ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο περιβάλλοντα χώρο του περιπτέρου τουριστικής πληροφόρησης της Περιφέρειας- αποτελεί πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ο χώρος στον οποίο τοποθετήθηκε παραχωρήθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία της Διώρυγας “Γέφυρα Α.Ε.”.

 

“ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΕΟΣ”

“Συγκινημένος και υπερήφανος” δήλωσε στον σύντομο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, για το γεγονός ότι -όπως τόνισε- “εκπληρώνεται ένα μεγάλο χρέος” προς τον Χαρίλαο Τρικούπη, “τον άνθρωπο που σχεδόν πριν 130 χρόνια εμπνεύστηκε και υλοποίησε το έργο της διάνοιξης της διώρυγας στον Ισθμό της Κορίνθου, έργο που και σήμερα θεωρείται εξόχως σημαντικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και υποδέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες”.

Επισήμανε δε, ότι η διάνοιξη της διώρυγας -αλλά και η τεράστια ανάπτυξη του σιδηροδρόμου στη χώρα μας,  την οποία επέτυχε ο Τρικούπης, έγινε σε μια μια εποχή που δεν υπήρχαν οικονομικά “πακέτα” από την Ευρώπη.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στη συνεργασία της Περιφέρειας με τους δήμους Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και Κορινθίων, καθώς και με την ΑΕΔΙΚ, προς τους οποίους εξέφρασε ευχαριστίες.

 

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας και πραγματοποίησε, το καινοτόμο για την εποχή του έργο της διάνοιξης της Διώρυγας της Κορίνθου, έκανε το απόγευμα του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.

 

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία να τοποθετηθεί η προτομή του Χαρίλαου Τρικούπη, στη δεξιά είσοδο της γέφυρας του Ισθμού, χώρο που παραχώρησε η διαχειρίστρια εταιρεία της Διώρυγας «Γέφυρα Α.Ε.».

 

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος ανέλυσε τα πολιτικά, οικονομικά και αναπτυξιακά επιτεύγματα του Χαρίλαου Τρικούπη: «Ο Τρικούπης μεταμόρφωσε όλη αυτή τη δυστοκία, όλη αυτή την αποξένωση που υπήρχε στην Ελλάδα με τα έργα τα οποία άφησε.  Ένα τρίπτυχο ήταν εκείνο το οποίο κυριάρχησε στην πολιτική του σταδιοδρομία, ένα τρίπτυχο το οποίο το δάμασε, το επέλεξε, το κατέκτησε και το υπηρέτησε. Το τρίπτυχο της πολιτειακής ανάπλασης της χώρας, με την αναζωογόνηση του Κοινοβουλευτισμού, του σταθερού και καρποφόρου εξωτερικού προσανατολισμού της χώρας, προς την Δύση και ειδικότερα προς την Μεγάλη Βρετανία και της εσωτερικής ανασυγκρότησης, μέσω της ανασυγκρότησης των συγκοινωνιών, των δημοσίων έργων και κυρίως του στρατεύματος. Αυτό το τρίπτυχο: δημοκρατία, εξωτερική Πολιτική και εσωτερική ανασυγκρότηση ήταν το τρίπτυχο το οποίο όρθωσε την Ελλάδα, η οποία για πρώτη φορά την εποχή του Τρικούπη έβλεπε να γίνονται έργα από το κράτος. Και για πρώτη φορά έβλεπε τον κρατικό Προϋπολογισμό να έχει προβλέψεις και κωδικούς όχι μόνο για τη μισθοδοσία και την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, αλλά και για δημόσιες επενδύσεις, οι οποίος απέδωσαν και τις οποίες χάρηκαν οι μετά από αυτόν  επόμενες γενιές» τόνισε ο κ. Τασούλας.

 

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής ο Χαρίλαος Τρικούπης «υπηρέτησε την πολιτική με αίσθηση ιστορίας και όχι συγκυρίας. Υπηρέτησε την πολιτική ως τέχνη και όχι ως τεχνολογία». Υπογράμμισε πως «σήμερα η πολιτική, παγκοσμίως, μετατρέπεται από τέχνη σε τεχνολογία, υποκείμεθα κατά τρόπο αφόρητο στο λεγόμενο πολιτικό μάρκετινγκ. Η εικόνα κυριαρχεί η εντύπωση κυριαρχεί. Το έργο πάει πίσω, η πράξη πάει πίσω και μέσα σε αυτό τον κατακλυσμό της εικόνας, η πολιτική παύει να έχει διάρκεια. Έχει μόνο φευγαλέες αναλαμπές, φευγαλέες εξελίξεις, οι οποίες υπηρετούν και υποκύπτουν στην εικόνα, εις βάρος ενός έργου, το οποίο αλλάζει τη μοίρα ενός τόπου ενός έργου όπως αυτό δίπλα μας, το οποίο έκανε ο Χαρίλαος Τρικούπης ένα έργο το οποίο άλλαξε τη μοίρα της Ελλάδος και το οποίο σήμερα ακόμη και σήμερα όλοι το εκτιμούμε και πάρα πολλοί επωφελούνται από αυτό».

 

Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας  και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νικόλαος Ταγαράς στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι ο Χαρίλαος Τρικούπης συνέβαλε καθοριστικά στην εκτέλεση και την ολοκλήρωση της διάνοιξης της Διώρυγας, έργο το οποίο πολλοί οραματίστηκαν για πολλούς αιώνες. «Χρέος δικό μας είναι να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τις υποδομές της Διώρυγας του Ισθμού, όπως της αξίζει.» Τόνισε δε, ότι με ειδικό πολεοδομικό σχέδιο που προωθείται, αναβαθμίζεται η περιοχή κατά μήκος του άξονα της Διώρυγας, αλλά και με την ένωση του παραλιακού μετώπου Κορίνθου-Λουτρακίου.

 

Ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, βουλευτής Κορίνθου, κ. Χρήστος Δήμας, στο μήνυμά που απέστειλε, καθώς απουσίαζε με κυβερνητική αποστολή στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στις προσπάθειες αποπεράτωσης του έργου από τον Χαρίλαο Τρικούπη. «Η Διώρυγα του Ισθμού αποτελεί ένα έργο τεράστιας εμβέλειας με καθοριστικό ρόλο για τις μεταφορές και τον τουρισμό. Έχει ενώσει δύο θάλασσες, έχει μικρύνει αποστάσεις και έχει διευκολύνει τη ζωή πολλών ανθρώπων, ενώ αποτελεί ένα διαχρονικό αξιοθέατο παγκόσμιου ενδιαφέροντος» τόνισε ο κ. Δήμας.

 

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι η προτομή αποτελεί την εκπλήρωση ενός μεγάλου χρέους, ως Πελοποννήσιοι και ως Κορίνθιοι στον Χαρίλαο Τρικούπη, ο οποίος εμπνεύστηκε και υλοποίησε το έργο της διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου, το οποίο θεωρείται εξόχως σημαντικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και υποδέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.

 

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ. Γεώργιος Γκιώνης, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «ο δήμος φιλοξενεί το δεύτερο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της Ελλάδας μετά το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα εμβληματικότερα έργα της σύγχρονης Ελλάδας, την Διώρυγα του Ισθμού. Ένα έργο που ξεκινάει ήδη από την εποχή του Περιάνδρου, διανύει τους αιώνες και φτάνει να ολοκληρωθεί το 1893. Κάθε χρόνο πάνω από 13 χιλιάδες πλοία από 50 και πλέον διαφορετικές εθνικότητες διασχίζουν τα νερά του Ισθμού».

 

Αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια της προτομής ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χάρισε στον Πρόεδρο της Βουλής, τη Σφραγίδα της Πελοποννησιακής Γερουσίας, που αποτέλεσε, όπως τόνισαν ο κ. Νίκας και ο κ. Τασούλας την αρχή του κοινοβουλευτικού βίου της σύγχρονη Ελλάδας, καθώς συνήλθε λίγους μήνες πριν την Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου.

Την εκδήλωση διάνθισε μουσικά η Ορχήστρα Νέων του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος με 25 νέα παιδιά.

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....