Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

Σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Έδεσσα,
με τους Δημάρχους και τους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας

 

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

Τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, ο οποίος αναδεικνύεται με έργα και παρεμβάσεις ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, και εξαγωγική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην ΠΕ Πέλλας.

Ο Πρωθυπουργός, συνοδεία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της εφόρου αρχαιοτήτων Πέλλας Μπετίνας Τσιγαρίδα, ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο, στο μουσείο και το ανάκτορο και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων που έχουν δρομολογηθεί με σκοπό την ανάδειξη του χώρου.

Ειδικότερα, στο χώρο του αρχαίου ανακτόρου Πέλλας έχουν δρομολογηθεί έργα και παρεμβάσεις ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που αναβαθμίζουν σημαντικά τις υποδομές με διαδρομές ΑμεΑ, νέο εκδοτήριο, νέα είσοδο, νέους χώρους υγιεινής, ανάδειξη της αρχαίας παλαίστρας και της αρχαίας κολυμβητικής δεξαμενής. Επίσης, η κυβέρνηση έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης και έχει ξεκινήσει το έργο στο Κάστρο της Αλμωπίας, προϋπολογισμού 1,85 εκατ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους στον αρχαιολογικό χώρο, αρχαιολόγους, συντηρητές και εργάτες που συμμετέχουν στις ανασκαφές, οι οποίες συνεχίζονται με στόχο την ανάδειξη του αστικού τοπίου της αρχαίας Πέλλας και την εξέλιξή του στον χρόνο.

Να αναδείξουμε την Πέλλα ως αυτόνομο πολιτιστικό προορισμό προβολής του Μακεδονικού Πολιτισμού

«Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει γίνει στις ανασκαφές του Μεγάρου του Φιλίππου. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι εδώ γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Είναι μία ευκαιρία να αναδείξουμε την Πέλλα ως έναν αυτόνομο πολιτιστικό προορισμό, έτσι ώστε να μπορεί κανείς -επισκεπτόμενος, φυσικά, και τα άλλα σημαντικά τοπόσημα, με πρώτο τη Βεργίνα- να έχει μια πλήρη εικόνα για το μεγαλείο του Μακεδονικού Πολιτισμού. Θα υποστηρίξουμε εμείς και τις εργασίες οι οποίες γίνονται εδώ. Έχετε ένα θαυμάσιο μουσείο, το οποίο πρέπει να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο, από μόνο του θα αποτελούσε λόγο επίσκεψης στην Πέλλα. Και βεβαια, σε συνδυασμό με την όλη Ιστορία της περιοχής, είναι αυτά που καθιστούν τη Μακεδονία μοναδική ως πολιτιστικό προορισμό», τόνισε ο Πρωθυπουργός. κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με νέους σε καφετέρια της κωμόπολης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομίλησε επίσης με κατοίκους και καταστηματάρχες.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας, το αρχαιολογικό μουσείο και το ανάκτορο αποτελούν ένα μνημειακό σύνολο με τεράστια σημασία, καθώς η Πέλλα αποτέλεσε την πρωτεύουσα του Μακεδονικού βασιλείου μετά τις Αιγές και γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η προστασία και ανάδειξη του χώρου και των υποδομών του αποτελεί βασικό και συνεχές μέλημα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και ταυτόχρονα αποτελεί χώρο τεράστιας ιστορικής και εθνικής σημασίας.

Αυξημένες κατά σχεδόν 20% φέτος οι εξαγωγές, δείχνουν τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα

Επόμενος σταθμός του Πρωθυπουργού ήταν το εργοστάσιο Αφοί ΣΕΞΤΟΥ – ΕΞΦΡΟΥΤ Α.Ε., μία επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και παρακολούθησε τη διαδικασία διαλογής και συσκευασίας προϊόντων.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται η δυνατότητα σήμερα να επισκεφτώ μία ιστορική αλλά και καινοτόμο εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα των εξαγωγών των νωπών προϊόντων μας. Μια εταιρεία που φροντίζει τους εργαζόμενους της και που αποτελεί υπόδειγμα για το πώς ο πρωτογενής τομέας μπορεί να στραφεί προς τις εξαγωγές και να μεγαλώσει μέσα από την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Θέλω να τονίσω ότι φέτος οι εξαγωγές του πρωτογενούς μας τομέα είναι αυξημένες, μέχρι στιγμής, κατά σχεδόν 20% και αυτό δείχνει τη δυναμική την οποία έχει ο πρωτογενής τομέας, αρκεί να επενδύουμε στην ποιότητα, στη σωστή τυποποίηση, στις καλές σχέσεις με τους προμηθευτές μας. Η αξιοπιστία είναι εξαιρετικά κρίσιμη όταν μιλάμε για αγορές στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν απαιτήσεις», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Νομίζω ότι αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση και βέβαια αντικείμενο στήριξης και από την πολιτεία, προκειμένου να συνεχίσετε να μεγαλώνετε. Και με αυτό τον τρόπο τα εξαιρετικά προϊόντα της Ελληνικής γης -γιατί καταλαβαίνω ότι τροφοδοτείστε σχεδόν από όλη την χώρα- να βρίσκουν την θέση που τους αξίζει -και τις τιμές που αξίζουν τα προϊόντα μας- στα ράφια της Ευρώπης. Οπότε και πάλι συγχαρητήρια», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα αγροτικά προϊόντα και στον πρωτογενή τομέα, όπου η Πέλλα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, το πρώτο οκτάμηνο του 2022 σημειώθηκε αύξηση της αξίας εξαγωγών πρωτογενούς τομέα από 24,6 δισ. ευρώ σε 35,3 δισ. ευρώ το 2022, συμβάλλοντας στην ευρύτερη αύξηση του μεριδίου που κατέχουν οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς αποτελούν πλέον το 41% του ΑΕΠ (έναντι 22% το 2010).

Αναφερόμενος στις δυνατότητες εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες και στο πρόβλημα χωρητικότητας του δικτύου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Είναι μια σημαντική προτεραιότητα για εμάς να απελευθερώσουμε χώρο στο δίκτυο, ωστε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να μπορούν να κινηθούν σε αυτή τη λογική της αυτοπαραγωγής και της πώλησης της ενέργειας στο δίκτυο. Ξέρω ότι είναι κάτι που απασχολεί πάρα πολλές επιχειρήσεις ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει».

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε, στη συνέχεια, τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν
ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς,
ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης,
ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής,
ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος,
οι βουλευτές Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας,
Γιώργος Καρασμάνης, Διονύσης Σταμενίτης και Λάκης Βασιλειάδης,
ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και
ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης.


Σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Έδεσσα,
με τους Δημάρχους και τους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας

Ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της περιοδείας του στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας προήδρευσε σε σύσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Διοικητήριο στην Έδεσσα, όπου ανακοίνωσε έργα όπως το νέο οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Πέλλας και την κατασκευή του φράγματος στον Αλμωπαίο ποταμό, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, ενώ σε συζήτησή του με πολίτες αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για τη στήριξη της κοινωνίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των μεγάλων κρίσεων.

Στηρίζουμε την κοινωνία στα δύσκολα, στεκόμαστε κοντά στις παραγωγικές, στις αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου

«Εισερχόμαστε πια στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης, πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι παρά τις πολύ μεγάλες κρίσεις οι οποίες μάς προέκυψαν, έχουμε οδηγήσει το σκάφος της πατρίδας με ασφάλεια μέσα από πολύ φουρτουνιασμένα νερά. Και η Ελλάδα σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν το 2019, όταν ήρθαμε στα πράγματα. Και θέλω να σάς διαβεβαιώσω ότι αυτόν τον αγώνα, να στηρίζουμε την κοινωνία στα δύσκολα, να στεκόμαστε κοντά στις παραγωγικές, στις αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου, στους αγρότες μας οι οποίοι τόσο σημαντικό ρόλο παίζουν εδώ στην τοπική οικονομία, στους επιχειρηματίες μας, στους εργαζόμενους, θα συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους πολίτες.

«Ναι, είμαστε εν μέσω μιας μεγάλης παγκόσμιας κρίσης. Κανείς δεν θα φανταζόταν ένα χρόνο πριν ότι θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με το φάσμα ενός πολέμου στην Ευρώπη, ενός πολέμου ο οποίος έχει προκαλέσει, εκτός από την ανείπωτη τραγωδία της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, και μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, μια έξαρση του πληθωρισμού παγκόσμια. Μάς έχει υποχρεώσει όλους στην αναδιάταξη των δυνάμεών μας και στη στροφή των προτεραιοτήτων μας στη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε. Είμαστε, όμως, σε θέση να στηρίξουμε την κοινωνία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ακριβώς επειδή η οικονομία μας υπεραποδίδει, επειδή έχουμε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη, επειδή έχουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες να μπορούμε να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας τα Χριστούγεννα που θα το έχουν περισσότερο ανάγκη με ένα ακόμα έκτακτο επίδομα», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Από το 2023 θα προχωρήσουμε στις πρώτες αυξήσεις των συντάξεων εδώ και πολλά χρόνια και στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους συμπολίτες μας, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, έτσι ώστε να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελλήνων, που δοκιμάζονται εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κρίσης», πρόσθεσε.

Παρά τις δυσκολίες ήμασταν συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στα πράγματα δεσμεύτηκα στη συμφωνία αλήθειας την οποία είχα ζητήσει να συνυπογράψουμε με τους Έλληνες πολίτες προεκλογικά. Και οι πολίτες μας πιστώνουν και μας αναγνωρίζουν ότι παρά τις δυσκολίες ήμασταν συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Είπαμε ότι θα μειώσουμε φόρους, τους μειώσαμε. Είπαμε ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, τις δημιουργήσαμε. Είπαμε ότι θα ενισχύσουμε τη θέση της Ελλάδος στην περιοχή και στην Ευρώπη και σήμερα η Ελλάδα είναι ισχυρή και δεν απειλείται από κανέναν, γιατί επενδύσαμε στην άμυνά μας, επενδύσαμε στις συμμαχίες μας. Και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο πορευόμαστε στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ακριβώς αυτήν την σχέση εμπιστοσύνης δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν να την αμφισβητήσει. Και όταν έρθει η ώρα, το 2023, στη λήξη της θητείας μας, και ξαναθέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού την κρίσιμη απόφαση για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα για την επόμενη τετραετία, δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι οι Έλληνες πολίτες θα μας δώσουν τη δεύτερη δυνατότητα να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας και δεν θα επιτρέψουν κανένα πισωγύρισμα, καμία επιστροφή σε ένα παρελθόν το οποίο θέλουμε ανεπιστρεπτί όλοι μας να το ξεχάσουμε», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία κατευθύνονται προς την ΠΕ Πέλλας

Ο Πρωθυπουργός προήδρευσε νωρίτερα σε σύσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΠΕ Πέλλας, στο Διοικητήριο στην Έδεσσα. «Οι συνολικοί πόροι οι οποίοι κατευθύνονται, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, προς τον νομό Πέλλας από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Πρόγραμμα «Τρίτσης», «Φιλόδημος ΙΙ», ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια, χωρίς τα μεγάλα έργα υποδομής τα οποία έχουν την ξεχωριστή τους σημασία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και ανακοίνωσε τη δρομολόγηση δύο σημαντικών έργων υποδομής: την αναβάθμιση του οδικού άξονα που συνδέει την Έδεσσα με τη Θεσσαλονίκη (ΕΟ2) και την κατασκευή του φράγματος στον Αλμωπαίο ποταμό.

Το έργο για την κατασκευή φράγματος στον Αλμωπαίο προβλέπει τη δημιουργία ταμιευτήρα χωρητικότητας 35,5 εκατ. κυβικών μέτρων για άρδευση 120.440 στρεμμάτων αγροτικής γης, με συνοδά αρδευτικά δίκτυα.

Η δημοπράτηση του κυρίως έργου του ταμιευτήρα αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες, ενώ τα αρδευτικά δίκτυα θα δρομολογηθούν ως ΣΔΙΤ υψους 118 εκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνονται 19 μικρά αρδευτικά έργα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

«Είμαστε πια στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι το φράγμα του Αλμωπαίου -μιλάμε για ένα ταμιευτήρα σχεδόν 36 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων που θα αρδεύσει σχεδόν 150.000 στρέμματα- το δεύτερο μεγαλύτερο αρδευτικό έργο το οποίο γίνεται στη χώρα, είναι πια έτοιμο προκειμένου να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες δημοπράτησης. Μιλάμε για δύο ξεχωριστά έργα, να το τονίσουμε: ο ταμιευτήρας ο οποίος θα κατασκευαστεί με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και το αρδευτικό δίκτυο, διότι έχω κουραστεί πια να πηγαίνω στη χώρα και να βλέπω φράγματα τα οποία έχουν κατασκευαστεί, είναι γεμάτα και κανείς δεν προέβλεψε να κατασκευάσει τα δίκτυα», δήλωσε κατά τη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός.

Τα οδικά έργα για τη σύνδεση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με τη Θεσσαλονίκη θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά την ασφάλεια των μετακινήσεων στην ευρύτερη περιοχή και παράλληλα θα έχουν έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα καθώς, μεταξύ άλλων, θα διευκολύνουν τη μεταφορά της αγροτικής παραγωγής της περιοχής.

Η επιλογή αναδόχου και η εκκίνηση των εργασιών αναμένεται να γίνει έως το τρίτο τρίμηνο του 2023. Το έργο δημοπρατήθηκε τον περασμένο Αύγουστο και η διορία για την υποβολή φακέλων συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι η 31η Οκτωβρίου.

«Το δεύτερο μεγάλο έργο υποδομής για το οποίο έχω μιλήσει πολλές φορές αφορά φυσικά τον δρόμο. Στις 31/10 θα ανοιχτούν οι προσφορές και εκτιμούμε ότι έως το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα έχουμε ανάδοχο για την εκκίνηση του έργου. Ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό για την Πέλλα και με αναπτυξιακό πρόσημο. Διότι μου θυμίσατε ότι ένα μεγάλο κομμάτι των προϊόντων μετακινούνται εκ των πραγμάτων μέσα από αυτό το οδικό δίκτυο. Άρα δεν είναι μόνο ένα ζήτημα εξυπηρέτησης των κατοίκων της Πέλλας, είναι και ένας δρόμος ο οποίος έχει εκ των πραγμάτων πολύ μεγάλο αναπτυξιακό πρόσημο. Είναι μία από τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία Περιφερειακή Ενότητα της χώρας η οποία θα βρίσκεται σε απομόνωση και πια είμαστε σίγουροι ότι το έργο αυτό θα μπορέσει να δρομολογηθεί με εξασφαλισμένους χρηματοδοτικούς πόρους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δύο νέες μεγάλες παρεμβάσεις έρχονται να ενταχθούν σε ένα χαρτοφυλάκιο έργων υποδομών, αναπλάσεων, αρδευτικών δικτύων και κοινωφελών πρωτοβουλιών υψους 110 εκατ. ευρώ που διοχετεύονται στην ΠΕ Πέλλας μέσω του ΕΣΠΑ, του Ταμείο Ανάκαμψης, του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, και του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν
ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς,
ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας,
ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών
του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρης Παπαγιαννίδης,
ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος,
ο Αντιπεριφερειάρχης για την ΠΕ Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής,
ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου,
ο Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης,
η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου,
ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος,
οι βουλευτές Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας
Γιώργος Καρασμάνης, Διονύσης Σταμενίτης και Λάκης Βασιλειάδης,
η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου,
ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, και
ο Διευθυντής του Γραφείου Προέδρου της ΝΔ και Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους αγροτών της Πέλλας. Κατά τη συζήτηση οι παραγωγοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους με την ταχεία καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που υπέστη πέρυσι η σοδειά τους, αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που προκαλεί στον τομέα τους η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ζήτησαν τη στήριξη της πολιτείας για την αντιμετώπισή τους.

«Ασχολούμαστε πολύ με τα θέματα του αγροτικού τομέα. Έχουμε λύσει πολλά προβλήματα, δεν τα έχουμε λύσει όλα. Ξέρετε ότι είμαστε εν μέσω μίας πρωτοφανούς διεθνούς κρίσης, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να κατηγορηθεί αυτή η κυβέρνηση ότι δεν έχει σκύψει πάνω στα προβλήματα των αγροτών και εδώ πέρα είμαστε να λύσουμε κι άλλα προβλήματα. Χαίρομαι που αναγνωρίζετε και τη δουλειά που έχει γίνει στον ΕΛΓΑ, γιατί πράγματι είναι σημαντική. Εν μέσω μεγάλων καταστροφών εκταμιεύθηκαν πολλά χρήματα με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στο παρελθόν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το 2021 ο ΕΛΓΑ διέθεσε περισσότερα από 92 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στην ΠΕ Πέλλας, που συνιστά το μεγαλύτερο ποσό σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΠΕ Πέλλας

Κύριε Περιφερειάρχα, κυρία και κύριοι Δήμαρχοι, κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί,

Είχαμε μία πολύ παραγωγική σύσκεψη. Θέσαμε πολλά ζητήματα τα οποία αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα της Πέλλας, κάναμε μία επισκόπηση των έργων τα οποία δρομολογούνται, αλλά και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα και η Περιφερειακή Ενότητα σε επίπεδο Αντιπεριφέρειας αλλά και οι τέσσερις Δήμοι. Και πιστεύω ότι έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο δράσης για το πώς θέλουμε να κινηθούμε από εδώ και στο εξής.

Εισαγωγικά να πω ότι οι συνολικοί πόροι οι οποίοι κατευθύνονται, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, προς τον νομό Πέλλας από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Πρόγραμμα «Τρίτσης», «Φιλόδημος ΙΙ», ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια, χωρίς τα μεγάλα έργα υποδομής για τα οποία θα μιλήσουμε σε λίγο και τα οποία έχουν την ξεχωριστή τους σημασία.

Να πω ότι ο νομός είναι ένας νομός ο οποίος είναι πρωταγωνιστής στον πρωτογενή τομέα. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και με αγρότες αλλά και με πολύ δημιουργικές επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης και των εξαγωγών των εξαιρετικών αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην Πέλλα.

Μου θύμισε ο Δάνης ότι άνω του 70% των κερασιών της χώρας παράγονται στην Πέλλα, σχεδόν τα μισά ροδάκινα που πηγαίνουν για κονσέρβα κι ένα μεγάλο ποσοστό των επιτραπέζιων. Είναι ένας νομός ο οποίος έχει έναν πάρα πολύ δυναμικό πρωτογενή τομέα ο οποίος, στο μέτρο του εφικτού, πιστεύω ότι έχει ωφεληθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Συζητήσαμε τα ζητήματα των αποζημιώσεων. Νομίζω ότι υπάρχει μία γενική αναγνώριση ότι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ καταβάλλονται πια με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στο παρελθόν και η Πέλλα, ειδικά για τις αποζημιώσεις του προηγούμενου χρόνου, εισέπραξε σημαντικά ποσά διότι είχε σημαντικές ζημιές και διότι είναι ένας νομός ο οποίος είναι πρωταγωνιστής στον πρωτογενή τομέα.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες ακόμα, οι οποίες στα πλαίσια των δυνατοτήτων του ΕΛΓΑ αλλά και του Υπουργείου θα αντιμετωπιστούν. Ο σκοπός μας -και θέλω να ευχαριστήσω εδώ και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο οποίος έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά είναι οι αποζημιώσεις συνολικά για να έχουν καταβληθεί πολύ νωρίτερα από ότι το έχουμε κάνει οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν.

Αλλά, φυσικά, όταν μιλάμε για πρωτογενή τομέα, ειδικά σε έναν νομό, σε μια Περιφερειακή Ενότητα η οποία ζει σε μεγάλο βαθμό από τα αγροτικά προϊόντα, πρέπει να συζητήσουμε και για τις μεγάλες και τις κρίσιμες υποδομές. Είμαστε πια στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι το φράγμα του Αλμωπαίου -μιλάμε για ένα ταμιευτήρα σχεδόν 36 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων που θα αρδεύσει σχεδόν 150.000 στρέμματα- το δεύτερο μεγαλύτερο αρδευτικό έργο το οποίο γίνεται στη χώρα, είναι πια έτοιμο προκειμένου να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες δημοπράτησης.

Μιλάμε για δύο ξεχωριστά έργα, να το τονίσουμε: ο ταμιευτήρας ο οποίος θα κατασκευαστεί με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και το αρδευτικό δίκτυο, διότι έχω κουραστεί πια να πηγαίνω στη χώρα και να βλέπω φράγματα τα οποία έχουν κατασκευαστεί, είναι γεμάτα και κανείς δεν προέβλεψε να κατασκευάσει τα δίκτυα.

Το δίκτυο θα γίνει μέσω της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για 21 χρόνια. Και το οποίο βέβαια καλύπτει και τη συντήρηση και άλλες εκκρεμότητες οι οποίες είναι βέβαιον ότι θα προκύψουν στο μέλλον. Μιλάμε για ένα πάρα-πάρα πολύ σημαντικό έργο για την Πέλλα, το οποίο θα αντιμετωπίσει ανάγκες άρδευσης για πολλές δεκαετίες. Είναι ένα έργο για το οποίο ξέρω ότι όλοι αγωνιστήκατε πολύ για να γίνει πράξη.

Να ευχαριστήσω και τους τρεις βουλευτές του νομού μας οι οποίοι επέμειναν πολύ ώστε το σχήμα του ΣΔΙΤ να καλύψει τελικά όλη την έκταση του αρδευτικού δικτύου που απαιτείται, έτσι ώστε να είμαστε απολύτως καλυμμένοι και να μην έχω κανένα παράπονο από κανέναν Δήμο ότι μένει έξω από την δυνατότητα άρδευσης από αυτό το πολύ σημαντικό έργο.

Θέλω να προσθέσω σε αυτό και μια σειρά από έργα αγροτικής οδοποιίας τα οποία γίνονται, εν προκειμένω χρηματοδοτούμενα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική προσθήκη στις υποδομές, η πιο σημαντική προσθήκη την οποία μπορούμε να κάνουμε ως προς το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην Πέλλα.

Το δεύτερο μεγάλο έργο υποδομής για το οποίο έχω μιλήσει πολλές φορές αφορά φυσικά τον δρόμο. Μιλάμε για την οριζόντια σύνδεση, δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να πούμε κάτι συγκεκριμένο για τις κάθετες συνδέσεις, αλλά για τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Πέλλα. Στις 31/10 θα ανοιχτούν οι προσφορές και εκτιμούμε ότι έως το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα έχουμε ανάδοχο για την εκκίνηση του έργου.

Ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό για την Πέλλα και με αναπτυξιακό πρόσημο. Διότι μου θυμίσατε ότι ένα μεγάλο κομμάτι των προϊόντων μετακινούνται εκ των πραγμάτων μέσα από αυτό το οδικό δίκτυο. Άρα δεν είναι μόνο ένα ζήτημα εξυπηρέτησης των κατοίκων της Πέλλας, είναι και ένας δρόμος ο οποίος έχει εκ των πραγμάτων πολύ μεγάλο αναπτυξιακό πρόσημο. Είναι μία από τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία Περιφερειακή Ενότητα της χώρας η οποία θα βρίσκεται σε απομόνωση και πια είμαστε σίγουροι ότι το έργο αυτό θα μπορέσει να δρομολογηθεί με εξασφαλισμένους χρηματοδοτικούς πόρους.

Μιλήσαμε για τα έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ένα πάρα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο δίνει στην Αυτοδιοίκηση δυνατότητες που δεν τις είχε ποτέ στο παρελθόν. Ένα έργο το οποίο έχει τρέξει γρήγορα, πολύ γρήγορα θα έλεγα για τα δεδομένα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και χαίρομαι διότι θα μπορέσουμε να εντάξουμε, Δήμαρχε, το δίκτυο ύδρευσης της Έδεσσας στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εγκρίσεων και βέβαια το Μουσικό Σχολείο στα Γιαννιτσά. Έχουμε μία ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των σχολείων και -μιας και είναι εδώ και η Δήμαρχος Σκύδρας- από τη στιγμή που υπάρχει μελετητική ωριμότητα για ειδικό νηπιαγωγείο, θα βρούμε τρόπο να το κάνουμε.

Και βέβαια, μιας και το συζητάμε αυτό, θέλω πάντα να είμαστε ευρηματικοί και στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να δίνουμε τη δυνατότητα σε Δήμους να αξιοποιούν σχολάζουσα περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, είτε του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είτε άλλων φορέων του Δημοσίου. Είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί συνολικά.

Ακούσαμε μία σειρά από ειδικά ζητήματα που αφορούν τους Δήμους της Πέλλας και θα κοιτάξουμε να δούμε με ποιον τρόπο θα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Πολύ σημαντική η προοπτική του νομού ως ενός πόλου προσέλκυσης τουρισμού 12 μήνες το χρόνο. Ξέρετε ότι έχω επιμείνει πάρα πολύ στη διεύρυνση του τουριστικού μας προϊόντος και φυσικά αυτό σημαίνει ότι οι προορισμοί του βουνού, πόσω μάλλον σε μία περιοχή τόσο όμορφη, με τόσο πλούσια πολιτιστική κληρονομιά αλλά και τόσο μοναδική φύση, θα πρέπει να μπορούν να προωθούνται. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα εδώ στην Έδεσσα, μια πόλη η οποία είχε πάντα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά χαίρομαι διότι και με μία σειρά από παρεμβάσεις θα βελτιωθεί και η ποιότητα ζωής στην πόλη.

Με ενδιαφέρον αναμένω την αξιοποίηση των αθλητικών χρήσεων που είδα εδώ, καθώς προσερχόμουν με τα πόδια. Νομίζω ότι θα είναι μία σημαντική παρακαταθήκη για την πόλη.

Και βέβαια θα σταθώ ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα το οποίο αφορά δύο Δήμους, γιατί αφορά τον κυρίως ορεινό όγκο της Πέλλας. Πιστεύω πολύ στο χειμερινό τουρισμό. Θέλουμε να δίνουμε τη δυνατότητα -και είναι κάτι το οποίο θέλουμε να δρομολογήσουμε στην ΕΤΑΔ- να μπορεί να παραχωρεί χιονοδρομικά μέσω πολυετών συμβάσεων, έτσι ώστε να μπορούν να γίνονται οι σχετικές επενδύσεις.

Και βέβαια άκουσα με προσοχή αυτά τα οποία μου είπατε για τη σύνδεση, για τους δύο δρόμους ουσιαστικά οι οποίοι συνδέουν την Έδεσσα και το Δήμο της Αλμωπίας με το χιονοδρομικό. Προφανώς η πρόσβαση είναι απολύτως κρίσιμο ζήτημα, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο θέμα αυτό. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε, Δήμαρχε, να φτιάξουμε τελεφερίκ που να ενώνει τα Λουτρά Πόζαρ με το Καϊμακτσαλάν, γιατί αυτά είναι έργα τα οποία είναι πολύ δύσκολα, και ακριβά και δύσκολα ως προς την αδειοδότηση τους. Σίγουρα όμως τα Λουτρά Πόζαρ από μόνα τους είναι ένας προορισμός ο οποίος χρήζει περισσότερης αξιοποίησης και σίγουρα μπορούμε να βελτιώσουμε τη σύνδεση αυτή καθ’ αυτή με το βουνό.

Βέβαια, έλαβα υπόψη αυτά τα οποία είπατε για την ορεινότητα του Δήμου. Θα δούμε με ποιον τρόπο, ενδεχομένως συνδυαστικά, θέλουμε να κάνουμε μία συνολική επαναξιολόγηση των πολιτικών μας για την ορεινότητα. Κατεγράφη όμως το αίτημα και θα επανέλθουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Τέλος, για τα πολιτιστικά τα είπαμε. Νομίζω και για το ζήτημα του Κάστρου της Αλμωπίας υπάρχει μία πρώτη ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, σχεδόν 2 εκατομμύρια. Και βέβαια πρέπει να πω ότι έμεινα ακόμα μία φορά ενθουσιασμένος από την επίσκεψή μου στην Πέλλα, στο Μουσείο, στον αρχαιολογικό χώρο. Έχει τεράστιες δυνατότητες για προσέλκυση ακόμα πολλών περισσότερων επισκεπτών έτσι ώστε πραγματικά το μεγαλείο του Μακεδονικού Πολιτισμού να αναδειχθεί σε όλη του την έκταση και με όλους τους προορισμούς οι οποίοι μπορούν στον επισκέπτη να δώσουν μία συνολική εικόνα για το τι συνέβη σε αυτόν εδώ τον τόπο πριν από 2.300-2.400 χρόνια.

Κλείνοντας να επαναλάβω ότι για εμάς, την κυβέρνησή μας, η έμφαση δίνεται πάντα στα έργα και στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας. Στα έργα προφανώς οι πολιτικές μας είναι πολιτικές που έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά είναι πολιτικές οι οποίες πάντα θα έχουν ένα περιφερειακό και ένα τοπικό πρόσημο. Γι’ αυτό και αποδίδουμε τόσο μεγάλη σημασία στα χρηματοδοτικά εργαλεία και στη στενή μας συνεργασία με τους Δήμους.

Το ξέρετε κι εσείς καλά -όλοι εκλέγεστε, ο καθένας στο δικό του επίπεδο- ότι πάντα οι πόροι είναι πεπερασμένοι αλλά τα αιτήματα, δυστυχώς, δεν έχουν κατά κανόνα αυτό το χαρακτήρα. Κάνουμε όλοι μια προσπάθεια, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, να προτεραιοποιήσουμε αιτήματα, να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, να σκεφτούμε έξυπνα και ευρηματικά για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε περιουσία του Δημοσίου.

Σας ευχαριστώ, ευχαριστώ τους Δημάρχους για την εξαιρετική συνεργασία την οποία έχουμε. Ευχαριστώ και πάλι τους βουλευτές οι οποίοι είναι πάντα στην πρώτη γραμμή της ανάδειξης των προβλημάτων της Πέλλας και βέβαια τον κ. Αντιπεριφερειάρχη με τον οποίο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, από τη θητεία του στη Βουλή.

Και χαιρόμαστε κάθε φορά που ερχόμαστε να βλέπουμε ότι αυτά τα οποία έχουμε θέσει ως ορόσημα επιτυγχάνονται, για να βάζουμε καινούριους στόχους και να τους επιτυγχάνουμε και αυτούς με τη σειρά.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....