Mpasdelis Suzuki Vitara

Παρακολουθήσετε την εκδήλωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας
και την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, κύριε Αρχηγέ της Ελληνικής Αστυνομίας, αγαπητά στελέχη της Αστυνομίας, κυρίες και κύριοι,

 

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας εδώ, στις παλιές σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, ένα κτίριο που είμαι σίγουρος ότι φέρνει όμορφες αναμνήσεις σε όλους όσοι πέρασαν από εδώ και εκπαιδεύτηκαν να υπηρετούν το Σύνταγμα και τους Νόμους.

 

Είμαι σήμερα μαζί σας μία μέρα πριν από την εορτή του Προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Αγίου Αρτεμίου, για να δω από κοντά το καίριο έργο το οποίο επιτελείτε, οι γυναίκες και άνδρες του Σώματος, αλλά κυρίως για να σάς συγχαρώ από καρδιάς για τον επαγγελματισμό σας και τη συμβολή σας στην ασφάλεια των πολιτών.

 

Και θα ήθελα, ας μου επιτραπεί να κάνω μία ξεχωριστή μνεία στους συναδέλφους σας οι οποίοι διακρίθηκαν, για τις εξαιρετικές πράξεις τους. Ακούσαμε τις προσωπικές τους ιστορίες και μάς παρακολουθούν από την πρώτη σειρά.

 

Είμαι σίγουρος, κύριε Υπουργέ και κύριε Αρχηγέ, ότι είναι ένα μικρό μόνο δείγμα των πολλών προσωπικών ιστοριών, οι οποίες κάθε μέρα δίνουν το δικό τους ξεχωριστό αποτύπωμα στο ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια.

 

Γιατί η ασφάλεια όλων μας παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μια αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας, είχα τονίσει επιγραμματικά πριν από τρία χρόνια στην αρχή της διακυβέρνησής μας.

 

Είναι μία πολιτική, που παρά τις δυσκολίες εξακολουθούμε κάθε μέρα να την εφαρμόζουμε, αλλά να την προσαρμόζουμε κιόλας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Δε νομίζω ότι χρειάζονται μακροσκελείς αναλύσεις για την ασφάλεια ως θεμελιώδες αγαθό του πολίτη, γιατί συνδέεται άρρηκτα με τη σταθερότητα, την κοινωνική ειρήνη, την ανάπτυξη, το δικαίωμα στην προκοπή.

 

Συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη άσκηση κάθε ατομικού και κοινωνικού δικαιώματος. Την επιβάλλει όχι μόνο η οργάνωση μιας ευνομούμενης Πολιτείας, την επιβάλλει η ίδια η ταχύτητα με την οποία αλλάζει ο κόσμος μας. Καθώς και η διαφοροποίηση των απειλών κατά των κοινωνικών αγαθών και της συλλογικής ευημερίας.

 

Μερικές μόνο από τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένα σύγχρονο Σώμα Ασφάλειας, είναι και η μετάλλαξη, η ίδια η εξέλιξη της παραβατικότητας. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας, από επίδοξους εγκληματίες κάθε κλίμακας. Η ανάδυση νέων υβριδικών απειλών, η υπονόμευση της Δημοκρατίας από εξτρεμιστικές πράξεις, αλλά και από ακραία ρητορική.

 

Θα αναφερθώ επιγραμματικά σε τρεις μόνο νέες αποστολές που επωμίστηκε η Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία τρία χρόνια: Την τήρηση κατ΄ αρχάς των υγειονομικών μέτρων, τόσο στη διάρκεια των απαγορεύσεων που μας επέβαλε η πανδημία, όσο και έπειτα.

 

Στη συμβολή, τη σημαντική συμβολή της ελληνικής αστυνομίας στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, χωρίς την άμεση κινητοποίησή της στην απομάκρυνση κατοίκων ειδικά στις περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών, είμαι σίγουρος ότι θα είχαμε θρηνήσει πολλές ζωές.

 

Αλλά πολύ σημαντικός, αναντικατάστατος θα έλεγα, ήταν και είναι ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας στην υπεράσπιση της εθνικής επικράτειας.

 

Τα επεισόδια τα οποία είδαμε και στο βίντεο του Μαρτίου του 2020, όταν η Ελληνική Αστυνομία συνεργάστηκε άψογα με τις Ένοπλες Δυνάμεις για να αποτρέψει αυτό το σχέδιο της εργαλειοποίησης δεκάδων χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων, ως μέσο αμφισβήτησης τελικά των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και ως μοχλό πίεσης απέναντι στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

 

Είναι μια αποστολή την οποία υπηρετεί η Ελληνική Αστυνομία άγρυπνα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο, φυλάσσοντας αποτελεσματικά τα σύνορά μας.

Παράλληλα όμως, όπως συμβαίνει σε κάθε προηγμένη κοινωνία, οξύνονται οι ευαισθησίες των πολιτών και οι απαιτήσεις τους.  Και είναι δείγμα ωριμότητας της κοινωνίας ότι η κακοποίηση γυναικών, ιδίως η κακοποίηση των παιδιών, η παρενόχληση στο χώρο εργασίας, αναδεικνύονται πια και αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ευαισθησία και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ναι, είμαι σίγουρος ότι αυτά τα περιστατικά υπήρχαν και στο παρελθόν.  Συχνά δυστυχώς περνούσαν απαρατήρητα.  Σήμερα, ευτυχώς ναι, προκαλούν τεράστια κατακραυγή. Προκαλούν όμως, κύριε Υπουργέ και κύριε Αρχηγέ και αγαπητά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, και μια μεγάλη πίεση δικαιολογημένη στους κρατικούς μηχανισμούς για την αποτελεσματική τους αντιμετώπιση.

 

Και είναι δείγμα επίσης της αλληλεπίδρασης της αστυνομίας με την κοινωνία, που αναπτύσσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τους κατάλληλους μηχανισμούς και μεριμνά για τη διαρκή κατάρτιση του προσωπικού της ανταποκρινόμενη σε ένα καθολικό κοινωνικό αίτημα.

Και άκουσα έτσι με πολύ συγκίνηση, την πρώτη ιστορία της αστυνόμου -ψυχολόγου η οποία βρίσκεται στην υπηρεσία ίσως της πιο ευαίσθητης αποστολής την οποία μπορεί να φανταστεί κανείς: της υποστήριξης τραυματισμένων ψυχών, παιδιών που έχουν πέσει θύματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, αποτρόπαιων πράξεων, τα οποία πρέπει να τα χειριστούμε, κύριε Υπουργέ, όχι απλά με την αποτελεσματικότητα που η κοινωνία απαιτεί από εμάς, αλλά με την ευαισθησία που χρειάζεται προκειμένου να επουλώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε αυτές τις τραυματισμένες ψυχές.

 

Αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να αντλήσουμε και εκείνες τις πληροφορίες που θα μας επιτρέψουν να “δέσουμε” αυτές τις υποθέσεις έτσι ώστε όλοι- το τονίζω όλοι- οι οποίοι πρέπει να λογοδοτήσουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, τελικά να το κάνουν.

 

Όλα αυτά συνθέτουν ένα απαιτητικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να κινηθεί η Ελληνική Αστυνομία. Και νομίζω το ξέρετε καλύτερα από εμάς ότι η Κυβέρνηση, υπερακοντίζοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις έχει καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να σάς στηρίξει ηθικά αλλά και υλικά στην απαιτητική σας αποστολή.

 

Η εμφανής αστυνόμευση στις γειτονιές, η οποία βασίζεται πλέον στην “Ομάδα ΔΡΑΣΗ” και την ενίσχυση των υπηρεσιών γραμμής της ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ, της Άμεσης Δράσης. Γνωρίζετε καλύτερα από όλους, πόσο τονώνεται το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη από μία περιπολία στη γειτονιά του.

 

Και είναι σημαντικό, επέμενα πολύ σε αυτό, μέσα από την αναδιάταξη των δυνάμεων, μέσα από την απελευθέρωση ανθρωπίνων πόρων από τα βάρη μιας γραφειοκρατίας, η οποία  έρχεται από το παρελθόν, να αυξάνουμε τις περιπολίες ειδικά τις νυχτερινές περιπολίες. Και χαίρομαι διότι αυτές έχουν αυξηθεί ήδη σημαντικά.

 

Και ναι, παρά την εικόνα η οποία μερικές φορές μπορεί να διαμορφώνεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από υποθέσεις οι οποίες, δικαιολογημένα θα έλεγα, μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας.

 

Και δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι μία παλιά πληγή, μία πληγή που έρχεται από το βαθύ παρελθόν που έχει τραυματίσει πολλαπλώς την Ελληνική Δημοκρατία- και αναφέρομαι στην τρομοκρατική βία- αυτή έχει πρακτικά ξεριζωθεί.

 

Καταργήσαμε τα άβατα. Τα Εξάρχεια παραδόθηκαν στους κατοίκους τους και στους επισκέπτες. Δεκάδες κατειλημμένα κτίρια έχουν εκκενωθεί. Και βέβαια έγιναν παρεμβάσεις, αναφέρθηκε και ο Υπουργός, σε φοιτητικές εστίες οι οποίες είχαν γίνει άντρο παραβατικών συμπεριφορών.

 

Και αναρωτιέμαι πράγματι, ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι μάς ασκούν κριτική όταν επιβάλλουμε το νόμο και την τάξη σε χώρους στους οποίους θα πρέπει κατ’ εξοχήν να ενθαρρύνεται η ελεύθερη έκφραση της σκέψης και της γνώμης και να μην αποτελούν καταφύγια παραβατικών συμπεριφορών, όπως δυστυχώς συνέβαινε στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου.

 

Και βέβαια ενισχύσαμε τη θωράκιση των συνόρων, όπως είπα ήδη, με προσλήψεις. Σχεδόν 2.000 νέοι συνοριοφύλακες εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης του συνόρου. Την πρώτη επέκταση του φράχτη στον Έβρο,  27 χιλιόμετρα.

 

Αποτελεί δέσμευσή μου ότι θα κατασκευαστεί ένας σύγχρονος και ενισχυμένος φράκτης καθ’ όλο το μήκος του Έβρου. Και βέβαια, κάθε άλλο παρά τυχαία δεν είναι, η μόνιμη έτσι αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών. Νομίζω τα στατιστικά στοιχεία εδώ μιλούν από μόνα τους.

 

Λύσαμε και μία χρόνια εκκρεμότητα με τη ρύθμιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της συνάθροισης. Είναι μία κατοχυρωμένη ελευθερία η οποία όμως πλέον εναρμονίζεται με το ισοδύναμο – και αυτό συνταγματικά κατοχυρωμένο- δικαίωμα στην ανεμπόδιστη οικονομική και κοινωνική ζωή.

 

Έχουμε στη διάθεσή μας ένα λεπτομερές θεσμικό πλαίσιο. Έχουμε ένα σύγχρονο επιχειρησιακό δόγμα με μια κατάλληλα εκπαιδευμένη ομάδα.

 

Οι διαδηλώσεις, οι πιο πολλές διαδηλώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας, δεν παρεμποδίζουν πλέον την οικονομική δραστηριότητα της πόλης. Προφανώς και θα το τονίσω αυτό. Υπάρχουν πάντα μεγάλες διαδηλώσεις που επιβάλλουν να κλείνει ολόκληρη η πόλη. Για τη μεγάλη πλειοψηφία, όμως, των διαδηλώσεων, πιστεύω ότι έχουμε βρει πια αυτή τη “χρυσή τομή” μεταξύ του δικαιώματος στη δημόσια συνάθροιση, χωρίς αυτό κατά ανάγκη για μικρές πορείες των 50 ή των 100 ατόμων, να διαταράσσει όλη τη ζωή της πόλης.

 

Αυξήσαμε το ανθρώπινο δυναμικό του Σώματος και ενισχύσαμε και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Υποδεχτήκατε σχεδόν 5.000 νέα οχήματα και μοτοσυκλέτες και από κρατικούς πόρους, αλλά και από ιδιωτικές δωρεές, αποκτήθηκαν παραπάνω από 20.000 νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα, αλλά και μέσα προστασίας όπως νέες στολές και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.

 

Και βέβαια όπως είπα, μεριμνήσαμε για την αντιμετώπιση των νέων αθέατων μορφών βίας. Αποδίδω μεγάλη σημασία στην ίδρυση των 6 πρώτων γραφείων ενδοοικογενειακής βίας και στην κατάρτιση σχεδόν 3.000 αστυνομικών σε αντίστοιχα περιστατικά. Στη σύσταση 5 γραφείων προστασίας ανηλίκων, αλλά και του τμήματος προστασίας ζώων της Αττικής. Ο καινούργιος αριθμός ήδη λειτουργεί και γίνεται αποδέκτης εκατοντάδων περιστατικών καταγγελιών κακοποίησης ζώων.

 

Και βέβαια η Αστυνομία εισέρχεται και αυτή στη νέα τεχνολογική εποχή, με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών που απαιτούσαν αυτοπρόσωπη παρουσία και με τη θεσμοθέτηση του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας, της ψηφιακής άδειας οδήγησης. Μεγάλη ευκολία για τον πολίτη να τα έχει διαθέσιμα πια στο κινητό του.

 

Αναβαθμίσαμε την αστυνομική εκπαίδευση, ενώ από τον Ιανουάριο του 2023 η αναθεώρηση του μισθολογίου του δημοσίου αρχίζει να έχει άμεση επίδραση και στις απολαβές των Αστυνομικών, ιδιαίτερα των χαμηλόβαθμων που έχουν και τις χαμηλότερες σήμερα απολαβές.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, στο σημερινό  περιβάλλον, όπως είπα, η Ελληνική Αστυνομία καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλές προκλήσεις. Το κατορθώνει, το κατορθώνετε πανάξια, εμπνέοντας στον πολίτη σιγουριά και υπερηφάνεια και προσθέτοντας πάντα νέες επιτυχίες στις παλιές.

 

Πρέπει να το πούμε ότι είναι πολλές οι πρόσφατες υποθέσεις οι οποίες συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Εξιχνιάστηκαν όμως και εξιχνιάστηκαν χάρη στον επαγγελματισμό και στην ταχύτητά σας. Έτσι ενδυναμώνεται η εμπιστοσύνη στο Σώμα, αλλά και η πεποίθηση που πρέπει να υπάρχει ότι κανένα, κανένα έγκλημα, κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι.

 

Στο παρελθόν υπήρξαν καταγγελίες Αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών. Διερευνήθηκαν και πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης, χάρη στην αναμόρφωση του Πειθαρχικού Δικαίου των Αστυνομικών που ικανοποίησε μία χρόνια σύσταση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Και μάλιστα η προμήθεια σχεδόν 2,5 χιλιάδων μικρών καμερών που θα φέρουν οι Αστυνομικοί στις στολές τους, θα εμπεδώσει αυτό το αίσθημα λογοδοσίας το οποίο πρέπει να διακατέχει κάθε σύγχρονη Αστυνομία, ώστε να μπορούμε να έχουμε πραγματικά ακλόνητα πειστήρια για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας και να εξετάζονται τυχόν αυθαιρεσίες κι εσείς πρέπει να είστε οι πρώτοι που θα επιδιώκετε, θα θέλετε να υπάρχουν αυτά τα πειστήρια στη διάθεσή σας.

 

Αλλά όπως έχω τονίσει και από το βήμα της Βουλής, δεν θα γίνει ανεκτή καμία κατάχρηση οργάνου της τάξης εις βάρος πολίτη. Θα τιμωρείται – και θα πρέπει να τιμωρείται- με κάθε εξάντληση της αυστηρότητας. Και στην καθημερινή αστυνόμευση και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και αναφέρομαι στο περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας που η δικαστική του διερεύνηση προχωρά και πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα.

 

Οφείλετε όμως, αγαπητά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, να είστε και εσείς σε διαρκή εγρήγορση.  Μην αφήνετε, μην αφήνετε μετρημένους στα δάχτυλα συναδέλφους σας να κηλιδώνουν το καλό όνομα και τον επαγγελματισμό δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών.  Να κλονίζουν την εμπιστοσύνη του πολίτη στο πρόσωπό σας.

 

Αρκεί ένα μόνο λάθος, ένα μόνο ατόπημα για να επισκιάσει δεκάδες, εκατοντάδες επιτυχίες αλλά και για να τροφοδοτεί τελικά μια άδικη κριτική εις βάρος της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Αστυνομία είναι θεσμός που υπηρετεί τη Δημοκρατία. Η δράση της δεν προσφέρεται για μικρόψυχη, για μικροκομματική εργαλειοποίηση.

 

Οι Ελληνικές πόλεις δεν βρίσκονται στο έλεος σκληρών συμμοριών και εγκληματιών, ούτε συνιστούν νησίδες παρανομίας και αυθαιρεσίας. Αυτά τα ισχυρίζονται μόνο τα άκρα του πολιτικού φάσματος. Η Αστυνομία είναι πυλώνας εσωτερικής σταθερότητας.

 

Δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση ότι όλα είναι τέλεια. Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και πολλά βήματα προόδου τα οποία μπορεί να κάνει και πρέπει να κάνει η Ελληνική Αστυνομία.

 

Και ξέρετε και εσείς καλά ότι η αντιμετώπιση του εγκλήματος, της βίας, της παράνομης βίας είναι ένας μακροχρόνιος πόλεμος με πολλές μικρές καθημερινές μάχες.  Αυτές που δίνετε με αυτοθυσία κάθε μέρα. Αυτές στις οποίες έχετε θρηνήσει δεκάδες συναδέλφους σας.

 

Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών όμως έχει τονωθεί. Ολόκληρες γειτονιές αποκτούν πια μια νέα ζωή και προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης όταν ενδυναμώνεται η Αστυνομία. Και με τους νέους ρόλους που έχουν ανατεθεί στην αστυνομία διαλύεται το πέπλο του φόβου.

Και επανέρχομαι, ασφαλώς σε εγκλήματα όπως η βία κατά των ανηλίκων, η σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση, γυναικοκτονίες και είναι ενθαρρυντικό, θα το ξαναπώ, ότι τέτοια περιστατικά προσλαμβάνουν τόσο μεγάλη δημοσιότητα, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι στατιστικά είναι πολύ περισσότερα.

 

Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι ότι τα θύματα μιλούν, έχουν το θάρρος να βγουν από το σκοτάδι και να καταγγείλουν πια τέτοιες συμπεριφορές. Και πρέπει να έχουν το θάρρος να το κάνουν γιατί πρέπει να έχουν την βεβαιότητα ότι η οργανωμένη πολιτεία, εσείς που συχνά θα γίνεται οι πρώτοι αποδέκτες τέτοιων καταγγελιών, θα αφουγκραστούν και οι μηχανισμοί θα είναι στο πλευρό εκείνων των πολιτών που έπεσαν θύματα τέτοιων πράξεων, έτσι ώστε να βρουν πρώτα και πάνω από όλα προστασία και στη συνέχεια να δικαιωθούν.

 

Ας είμαστε, συνεπώς, όλοι λίγο φειδωλοί στην κριτική. Η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα ασφαλής, μάς το θυμίζουν εξάλλου τα δεκάδες εκατομμύρια επισκεπτών της, ξένοι επενδυτές, που την προτιμούν για να εμπιστευτούν τα κεφάλαιά της.

 

Είναι ταυτόχρονα μία χώρα η οποία προσπαθεί κάθε μέρα να αντιμετωπίζει με επάρκεια και με διαρκή προσπάθεια κάθε απειλή που διαγράφεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της.

 

Γιατί, όπως δείχνουν και οι κυβερνοεπιθέσεις που εξαπολύονται από ξένα κέντρα, για να αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα, το έγκλημα, το ξέρετε καλά, δεν σταματά στη μεθόριο. Και πρόκειται για ένα κίνδυνο που δεν στοχεύει μόνο τον μεμονωμένο χρήστη του διαδικτύου- και νομίζω ότι εδώ οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν να επιδείξουν πολύ σημαντική δουλειά- πρέπει να κάνουν συνέχεια άλματα για να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από το οργανωμένο έγκλημα.

 

Αλλά αυτές οι επιθέσεις συνιστούν και μία απειλή για την Εθνική ασφάλεια, η οποία μπορεί πάντα να δεχθεί ύπουλα πλήγματα: από την επίθεση στον λογαριασμό κρατικών υπηρεσιών μέχρι την αποσταθεροποίηση μέσω της διάδοσης ψευδών ειδήσεων. Τίποτα από τα δύο δεν είναι άλλωστε καινοφανές.

 

Η ασφάλεια, συνεπώς, και στον κυβερνοχώρο θα απαιτήσει την ανάπτυξη και από πλευρά Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και των υπόλοιπων δομών του κράτους που είναι επιφορτισμένες με την κυβερνοασφάλεια, θα απαιτήσει νέα εργαλεία, θωράκιση υφιστάμενων υποδομών και βέβαια μεγάλο βάρος θα πέσει στους ώμους του άξιου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Κυρίες και κύριοι, η ασφάλεια είναι μία καθημερινή μάχη για την ελευθερία και την Δημοκρατία. Ζούμε σε μία περίοδο που ο αυταρχισμός έχει δημιουργήσει ανελεύθερα καθεστώτα, τα οποία επιτίθενται πια στις Δημοκρατίες. Το βλέπουμε στην περίπτωση της Ουκρανίας.

 

Η Δημοκρατία στοχοποιείται σήμερα περισσότερο από ποτέ και ο εξτρεμισμός είναι συχνά το άλλο πρόσωπο του αυταρχισμού. Αυτή η ισορροπία μεταξύ της προστασίας, της ασφάλειας και της άσκησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, είναι λεπτή, είναι κρίσιμη.

 

Και δεν μπορεί ένα κράτος να προστατεύσει τους πολίτες αδιαφορώντας για τα δικαιώματά τους. Αυτό μάς διαχωρίζει τελικά από τα αυταρχικά καθεστώτα. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχει χώρος για την καταπάτηση των δικαιωμάτων.

 

Και ασφάλεια δεν σημαίνει αυταρχισμός και καταστολή. Σημαίνει ενίσχυση της ελευθερίας και των δικαιωμάτων. Το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι το βασικότερο για κάθε συμπολίτη μας, ειδικά για τους πιο ευάλωτους. Ασφάλεια σημαίνει πάνω απ΄ όλα και αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Αυτή είναι η διάσταση ενός σύγχρονου κράτους προστασίας, με εσάς πρώτους και πιστούς υπηρέτες.

 

Θέλω και πάλι από καρδιάς να σάς συγχαρώ, την κάθε μία και τον κάθε έναν ξεχωριστά -στο πρόσωπό σας βλέπω την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα Αστυνομικό- για τη δουλειά την οποία κάνετε. Μη διστάσετε πάντα να βάζετε τον πήχη των προσδοκιών ακόμα πιο ψηλά. Κρατήστε το Εθνόσημο, το οποίο φοράτε στη στολή σας, μέσα στην ίδια σας την καρδιά.

Χρόνια πολλά στην Ελληνική Αστυνομία, στους ανθρώπους της πάνω απ΄ όλα. Εύχομαι πάντα επιτυχίες. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....