Με αφορμή την πρόσφατη χρηματοδότηση του Δήμου μας με το ποσό των 500.000€ για έργα αγροτικής οδοποιίας και τις διαστάσεις που έλαβε το ζήτημα («διθυραμβικά» σχόλια από τη Δημοτική Αρχή, πλήρης απαξίωση από την πλευρά της αντιπολίτευσης) θέλω να μοιραστώ μαζί σας την άποψη μου σχετικά με το θέμα.
Έχω υπάρξει αντιδήμαρχος οικονομικών υπηρεσιών σε πολύ δύσκολες οικονομικές περιόδους, όπου αν εξασφαλίζαμε χρηματοδότηση 50.000€ εθεωρείτο κατόρθωμα. Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η προαναφερθείσα χρηματοδότηση για αγροτική οδοποιία, αποτελεί μια «τεράστια επιτυχία» της Δημοτικής Αρχής. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο έχει επιφέρει διαφορετική προσέγγιση από πλευράς κεντρικής εξουσίας στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων (πολιτική βούληση για χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων ακόμα και σε σχετικά μικρούς δήμους), η χρηματοδότηση αυτή αν και απόλυτα αναγκαία, φαντάζει και είναι μικρή:
• Είναι μικρή γιατί τα έργα που απαιτούνται είναι πολύ περισσότερα.
• Είναι μικρή γιατί γειτονικοί μας δήμοι με ίδιο ή μικρότερο αγροτικό δίκτυο χρηματοδοτήθηκαν με δέκα (10) φορές μεγαλύτερα ποσά. Είναι δίκαιο αυτό για τους επαγγελματίες αγρότες μας έναντι των συναδέλφων τους στους γειτονικούς δήμους;
Στο «δια ταύτα» λοιπόν, η χρηματοδότηση για αγροτική οδοποιία θα βοηθήσει αλλά δεν θα λύσει τελικά το πρόβλημα, διότι δεν είναι ανάλογη των απαιτήσεων και των προσδοκιών, όσο και αν προσπαθεί η Δημοτική Αρχή να εξωραΐσει την πραγματικότητα.
Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση, πρέπει να αποτελέσει αφορμή ώστε να διορθωθούν ένα προς ένα τα λάθη που έγιναν εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής. Από την άλλη βέβαια, η απαξίωση και η υποβάθμιση της χρηματοδότησης εκ μέρους της αντιπολίτευσης, είναι σαφές πως δεν παράγουν ουσιαστικά αποτελέσματα για τους αγρότες μας.
Ας μην ξεχνάμε ότι εκκρεμούν κι άλλες εγκρίσεις χρηματοδοτήσεων, που αφορούν για παράδειγμα την καταπολέμηση της λειψυδρίας: Θα υπάρξει στοχευμένη και σημαντική χρηματοδότηση για τον Δήμο μας ή θα προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας μόνο με προμήθεια ψηφιακών υδρομέτρων (που έτσι κι αλλιώς όταν δεν υπάρχει νερό δεν γράφουν τίποτα όπως και τα αναλογικά);
‣ Καταλήγοντας, είμαι πεπεισμένος πως, όταν η έμφαση δίνεται στην διόρθωση των όποιων σφαλμάτων και στην εύρεση λύσεων βασισμένες στα πραγματικά «θέλω» των Δημοτών και των Δημοτισσών και όχι στην ατέρμονη υπερπροβολή και την στείρα αντιπαράθεση, τότε μόνο Μπορούμε να τα καταφέρουμε Καλύτερα!
Βασίλης Τρωγάδης
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Βέλου Βόχας
.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....