ΔΕΥΑΚΟΡΙΝΘΟΥ

Για την απεργία της 20/3/2023

Με αιφνίδιο τρόπο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων με διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής».

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ψηφίσει το νομοσχέδιο που θέτει τα θεμέλια για την ιδιωτικοποίηση του νερού με συνοπτικές διαδικασίες.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις 1906/2014 και 190-190/2022 αποφάσεις του έκρινε ότι για την εξασφάλιση της υγείας των πολιτών δεν νοείτε παρά μόνο κρατικός έλεγχος σε όλους τους παρόχους ύδατος.

Μέσω του νομοσχεδίου επιχειρείται η κατάργηση των δικαιωμάτων των Δήμων που έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα παροχής και διαχείρισης του νερού στα διοικητικά τους όρια.

Στην νέα Ρυθμιστική Αρχή δίνονται αυξημένες αρμοδιότητες εποπτείας που οδηγούν σε συγχωνεύσεις και συνενώσεις των ΔΕΥΑ ερήμην των Δήμων, με ουσιαστική κατάργηση του Ν. 1069/80 και την αφαίρεση του Δημοτικού χαρακτήρα ελέγχου της παροχής πόσιμου ύδατος.

Η ιδιωτικοποίηση των νερών επιχειρήθηκε πριν από δεκαετίες στην Δυτική Ευρώπη και αποδείχθηκε αποτυχημένη λόγω των υψηλών τιμολογίων που εφαρμόστηκαν και της έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων, που ανάγκασαν τους Δήμους να ξαναπάρουν τον έλεγχο του νερού.

ΟΙ ΔΕΥΑ εξυπηρετούν περίπου 5.000.000 πολίτες σε όλη την Ελλάδα και παρά την συνεχιζόμενη προσπάθεια απαξίωσης τους, με την μη πρόσληψη προσωπικού, παρέχουν φθηνό και υγιεινό νερό, με κοινωνικά κριτήρια σε περιπτώσεις ευπαθών ομάδων και με συνεχή έργα βελτίωσης των υποδομών.
Οι ελάχιστοι εργαζόμενοι, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, δίνουμε καθημερινά μεγάλο αγώνα για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων όλο το 24-ωρο.

Καλούμε όλους τους συνδημότες μας να αγωνιστούν για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και την μη εμπορευματοποίησή του..
Να διαφυλάξουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημόσιο κοινωνικό αγαθό που είναι πηγή ζωής, ως υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας.

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Δ.Ε.Υ.Α. ΚΟΡΙΝΘΟΥ

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....