«8 Μάρτη- Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας»
Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ως μέρα «γιορτής» και μνήμης των μεγάλων κινητοποιήσεων των γυναικών για την ισότητα των φύλων. Ενώ ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975. Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.
Το φετινό μήνυμα/κάλεσμα φέτος από το UN WOMEN, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι:
«Επενδύστε στις γυναίκες: Επιταχύνετε την πρόοδο» (“Invest in women: Accelerate progress” ).
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (UN WOMEN), η ισότητα των φύλων παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η επένδυση στις γυναίκες είναι επιτακτική ανάγκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πανδημία του COVID, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι κλιματικές καταστροφές και η οικονομική αναταραχή αναμένεται να οδηγήσουν σε περισσότερες από 342 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έως το 2030, καθιστώντας την άμεση δράση ζωτικής σημασίας. Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών σε όλες τις πτυχές της ζωής είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστούν ευημερούσες και δίκαιες οικονομίες και ένας υγιής πλανήτης για τις μελλοντικές γενιές.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), παρότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέχρι σήμερα, οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας εξακολουθούν να υπάρχουν. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες, περίπου 13% λιγότερο ανά ώρα εργασίας. Στην Ελλάδα η διαφορά ανέρχεται στο 10,4%.Τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα είναι 8% για τους άνδρες και 12,4 % για τις γυναίκες (ΕΛΣΤΑΤ 2023). Στην ΕΕ, τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται με μερική απασχόληση στο σύνολο των ηλικιών 15-64 ετών, το τρίτο τρίμηνο του 2022, ήταν υψηλότερο (28%) από το ποσοστό των ανδρών (8%), σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες. Σε ορισμένους τομείς εργασίας, όπως είναι η επιστήμη ή η τεχνολογία, το ποσοστό απασχόλησης ανδρών είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο των γυναικών, ενώ οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε τομείς σχετικά χαμηλά αμειβόμενους, όπως η περίθαλψη, η υγεία ή η εκπαίδευση. Οι γυναίκες κατέχουν επίσης λιγότερες εκτελεστικές θέσεις: το 2020 αποτελούσαν το ένα τρίτο (34%) των διευθυντικών στελεχών στην ΕΕ, αν και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των εργαζομένων. Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μόνο το 21% των ατόμων που λαμβάνουν αποφάσεις είναι γυναίκες. Οι γυναίκες είναι, επίσης, πολύ πιθανότερο να διακόψουν τη σταδιοδρομία τους ενώ μερικές από τις επαγγελματικές τους επιλογές επηρεάζονται από τις ευθύνες φροντίδας και οικογενειακής μέριμνας.
Μέσα στο πλαίσιο αυτής της ευρύτερης προσπάθειας που απαιτείται από όλους/-ες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων εις βάρος των γυναικών εντάσσεται και η λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας Δήμου Κορινθίων, το οποίο αποτελεί μέρος του δικτύου υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της ΓΓΙΑΔ και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕ Πελοπόννησος 2021-2027.
Το Κέντρο απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί/υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μετανάστριες, προσφύγισσες, μονογονείς, ΑΜΕΑ, κ.λπ.), παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες: εξειδικευμένη ενημέρωση και πληροφόρηση, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου), νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών όπου χρειάζεται, όπως σε ξενώνες, κ.ά., οι οποίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι παρέχει εργασιακή και επιχειρηματική συμβουλευτική. Επίσης, πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης πχ σε ομάδες μαθητών/-τριών, σε ομάδες επαγγελματιών, κα, και θα πραγματοποιηθούν δράσεις για το ευρύ κοινό το προσεχές διάστημα.
Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο:
Εθνικής Ανεξαρτησίας 58 -Ισόγειο (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ)
Τηλ.: 27410 74670 / E-mail: skgyndk@otenet.gr