Doulaberas Athina Brabeush

Στις 16 Απριλίου 2024 και ώρα 19.00  ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»,
ο οποίος θεωρείται και η  πρώτη Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών της χώρας μας [ίδρυση 1865],
τίμησε τον Κορίνθιο πανεπιστημιακό καθηγητή Αριστείδη Ν. Δουλαβέρα,
σε ειδική εκδήλωση στην Κεντρική Αίθουσα του Μεγάρου του, στην Αθήνα,
ανακηρύσσοντάς τον  ομόφωνα Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου,
«ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΕΝΕΚΑ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗΣ».

Για την προσωπικότητα και το έργο του κ. Δουλαβέρα μίλησε ο κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης,
Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας,
και ακολούθησε  η επίδοση του σχετικού μεταλλίου, της περγαμηνής
και της τιμητικής πλακέτας με τον Ηνίοχο των Δελφών και η αντιφώνηση του τιμωμένου.

Μαζί με τον κ. Δουλαβέρα τιμήθηκαν επίσης  και οι :

  1. Βαρβούνης Μανόλης, Καθηγητής και Κοσμήτωρ της Σχολής Κλασικών
    και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
  2. Δημάκος Γεώργιος, Ομότ. Καθηγητής ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  3. Κουρέα-Κρεμαστινού Τζένη, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
  4. Κριάρη Ισμήνη, πρ. Πρύτανης του  Παντείου Πανεπιστημίου.
  5. Σαμαρά-Κρίσπη Αναστασία, Επίτιμη Δικηγόρος Αθηνών,
    τ. Δικηγόρος Μονάχου, Δρ. Νομικής Σχολής Παν/μίου Μονάχου.

Σημειώνουμε εδώ ότι o κ. Δουλαβέρας τιμήθηκε  την  1η  Φεβρουαρίου 2024 – ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: – 
και από την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων για τη προσφορά του στα Γράμματα και τον πολιτισμό.

 

Ο Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Καθηγητής Λαογραφίας
στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών
του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Είναι αριστούχος πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1972)
και αριστούχος διδάκτωρ της ίδιας Σχολής στη Λαογραφία (1988).

Το 1984 μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία του Υπουργείου Παιδείας
στο Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Υπηρέτησε αρχικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως φιλόλογος καθηγητής,
διευθυντής Γυμνασίου, Μεταλυκειακού Κέντρου, Λυκείου
και ως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ν.Αχαΐας και Κορινθίας.
Διετέλεσε, εξάλλου, αναπληρωτής διευθυντής στο ΠΕΚ
(Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο) Πάτρας και διευθυντής στο ΠΕΚ Τρίπολης.

Δίδαξε από το 2004 στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τα παρακάτω μαθήματα:
Εισαγωγή στην ελληνική Λαογραφία. Ήθη και έθιμα. Κοινωνική συγκρότηση.
Λαϊκή  Τέχνη. Παροιμιακός Λόγος. Το νεοελληνικό παραμύθι. Μνημεία του λόγου.

Διετέλεσε εκπρόσωπος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας
και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2011-2012).

Έχει δημοσιεύσει 25 βιβλία για τη Λαογραφία, τα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά.
Πολλά μελετήματα και άρθρα του (πάνω από 300)
καθώς  και πολλές βιβλιοκρισίες-βιβλιοπαρουσιάσεις,
βρίσκονται σε διάφορα λαογραφικά, φιλολογικά και εκπαιδευτικά περιοδικά.

Έχει λάβει μέρος με εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια
και έχει δώσει πολλές διαλέξεις και ομιλίες.
Είναι επίσης μέλος επιστημονικών ενώσεων και εταιρειών.

 

Στοιχεία επικοινωνίας: email: aris.doulaveras@gmail.com

Doulaveras

ΜΗΝΑΣ ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ

Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας

 

       Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Ν. ΔΟΥΛΑΒΕΡΑΣ

(Ομιλία στον Φιλολογικό Σύλλογο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ»)

16 Απριλίου 2024

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Κυρίες και Κύριοι,

 

Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος και χαρούμενος, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω απόψε για έναν εκλεκτό συνάδελφο και φίλο, με τον οποίο γνωριζόμαστε από τα φοιτητικά μας χρόνια, και παρά το γεγονός ότι πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, η αμοιβαία φιλία και εκτίμηση έχουν ενισχυθεί σε μέγιστο βαθμό, με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχή και στενή συνεργασία.

Ο λόγος για τον Αριστείδη Ν. Δουλαβέρα, ο οποίος μετά από 29 χρόνια προσφοράς στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εξελέγη αρχικά Λέκτορας Λαογραφίας, στο νεοΐδρυτο τότε (2003) Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Καλαμάτα), και στη συνέχεια Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής του ίδιου Πανεπιστημίου. Αφυπηρέτησε το 2016, λόγω ορίου ηλικίας, μετά από προσφορά 41 ετών  συνολικής υπηρεσίας στην Εκπαίδευση.

Γεννήθηκε στην Γκούρα Φενεού Κορινθίας τον Μάιο του 1949, όπου παρακολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι αριστούχος πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1972) και υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών σε όλα τα έτη των σπουδών.

Το 1988 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Λαογραφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με βαθμό «Άριστα», με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα : «Η έμμετρη εκφορά του νεοελληνικού παροιμιακού λόγου».

Το ακαδημαϊκό έτος 1983-1984 μετεκπαιδεύτηκε, με υποτροφία του Υπουργείου Παιδείας, στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης (Institute of Education) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Υπηρέτησε αρχικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως φιλόλογος καθηγητής, διευθυντής Γυμνασίου, Μεταλυκειακού Κέντρου, Λυκείου και ως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων  αρχικά του Ν. Αχαΐας και κατόπιν του Νομού Κορινθίας.

Διετέλεσε, εξ άλλου, Αναπληρωτής Διευθυντής στο ΠΕΚ (Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Εκπαιδευτικών) Πάτρας και Διευθυντής στο ΠΕΚ Τρίπολης.

Έλαβε μέρος, επίσης, σε Κεντρικές Επιτροπές Πανελληνίων Εξετάσεων καθώς και σε Επιτροπές Κρίσης τεσσάρων σχολικών βιβλίων του Γυμνασίου και Λυκείου.

Διετέλεσε ακόμη πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Βαθμολογικού Κέντρου Πατρών και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γενικών Εξετάσεων (Κ.Ε.Γ.Ε.) των Α.Ε.Ι. του Υπουργείου Παιδείας.

Με εισήγηση και πρωτοβουλία του ιδρύθηκε και λειτουργεί ακόμα ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Κορινθίας (1987), στον οποίο υπήρξε Πρόεδρος για μια τριετία(1987-1990).

Εξαιρετικά σημαντικό  είναι το διδακτικό και επιμορφωτικό έργο του στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, από τις θέσεις  του καθηγητή, του Διευθυντή, του Σχολικού Συμβούλου, όσο και από τη θέση του αναπληρωτή Διευθυντή και Διευθυντή στα ΠΕΚ Πατρών και Τριπόλεως, αντίστοιχα. Σε  όλες αυτές τις θέσεις της εκπαίδευσης άφησε αγαθή ανάμνηση και δέχτηκε επανειλημμένως την ευαρέσκεια των προϊσταμένων του αλλά και την αγάπη και εκτίμηση του εκπαιδευτικού κόσμου που τον γνώρισε.

***

Σημαντική ήταν επίσης η προσφορά του κ. Δουλαβέρα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.  Από το 2004 μέχρι και 31 Αυγούστου 2016 δίδαξε  μαθήματα Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,  αλλά και στο Τμήμα Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου.

Η πολυετής  εκπαιδευτική του εμπειρία ήταν πολύτιμη και στα νέα καθήκοντά του. Υπήρξε εκπρόσωπος του Τμήματός του  στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2011-2012) και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Α΄ τόμου της Επιστημονικής Επετηρίδας της Σχολής (2016).

Παράλληλα, μεγάλη ήταν η συμβολή του στη διάσωση λαογραφικού υλικού. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, με βάση σχετικές οδηγίες του, παρέδωσαν ενδιαφέρουσες λαογραφικές εργασίες,  με υλικό από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι εργασίες αυτές ανέρχονται σε 1200 συνολικά, από τις οποίες οι μισές περίπου είναι και σε ηλεκτρονική μορφή. Βρίσκονται σήμερα αναξιοποίητες στη Βιβλιοθήκη της Σχολής, διότι η θέση Λαογραφίας είναι από 2016 κενή.

Έντονη ήταν η παρουσία του κ. Δουλαβέρα στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της Καλαμάτας και γενικότερα της Μεσσηνίας, με ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και λαογραφικά δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο και βιβλία.

Το ίδιο συνέβη και συμβαίνει και με την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κορινθία, όπου η πνευματική και πολιτιστική του παρουσία και προσφορά είναι συνεχής και έντονη. Σήμερα είναι στην επιστημονική και συντακτική επιτροπή έκδοσης του επιστημονικού περιοδικού  «Κορινθιακή Επετηρίδα», μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του.

Ο κ. Δουλαβέρας συνεργάζεται πολλά χρόνια (από το 1984) με τον εκδότη και διευθυντή του διεθνούς παροιμιολογικού  περιοδικού PROVERBIUM, που είναι ο διαπρεπής  Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vermont των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Wolfgang Mieder, και ο οποίος και έχει εκφραστεί με κολακευτικότατα σχόλια για μελετήματα και βιβλία του. Σημειώνω εδώ ότι ο Wolfgang Mieder, με εισήγηση του ομιλούντος, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ (2014). Αναφέρω ακόμη εδώ ότι, στη Διεθνή Βιβλιογραφία για την Παροιμιολογία και τη Φρασεολογία, 2008-2023, έχουν καταχωριστεί 24 βιβλία και μελετήματα  του κ. Δουλαβέρα.

Εξέδωσε 24 βιβλία για τη Λαογραφία, τα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά. Δύο από αυτά είναι σε συνεργασία με τον ομιλούντα και άλλα τρία με τη συνεργασία άλλων συναδέλφων του. Σημειώνω εδώ και το βιβλίο «Τα Λαογραφικά Σύμμεικτα Κορινθίας, 2018,  με λαογραφικό υλικό από δασκάλους και δασκάλες του Ν. Κορινθίας, σχολικού έτους 1964-65, από το Αρχείο Ι. Θ. Κακριδή».

Ο κ. Δουλαβέρας υπήρξε συνεργάτης σε 25  εκπαιδευτικά, φιλολογικά, λογοτεχνικά και λαογραφικά περιοδικά, και πάνω από 300 μελετήματά του, βιβλιοπαρουσιάσεις και βιβλιοκρισίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε πολλά από αυτά. Το βιβλίο του «Η γυναικεία και η ανδρική ομορφιά στο δημοτικό τραγούδι», ήταν στη βραχεία λίστα των βιβλίων  για το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου το 2014. Προσθέτω εδώ ότι ο αείμνηστος ακαδημαϊκός ΄Αγγελος Δεληβορριάς (1937-2018)       έχει χαρακτηρίσει το βιβλίο αυτό «πολύτιμη ανθολογία» και «συστηματική συλλογή των εγκωμίων της ανθρώπινης ομορφιάς στο δημοτικό τραγούδι».

Υπήρξε Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Δήμου Βέλου –Βόχας Κορινθίας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, αλλά και της αντίστοιχης Επιτροπής του Δήμου Σικυωνίων. Υπήρξε εξ άλλου μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον ίδιο σκοπό.

Γνωρίζω καλά τον κ. Δουλαβέρα. Είναι άνθρωπος σεμνός, χαμηλών τόνων, αλλά δυναμικός όταν πρέπει,  που αποφεύγει την προβολή και την επίδειξη. Έχει ως αρχή του το  «λάθε βιώσας». Τιμήθηκε από επίσημους φορείς, Συλλόγους και Εταιρείες. Πρόσφατα, μάλιστα, 1η Φεβρουαρίου 2024, τιμήθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων για την προσφορά του στα Γράμματα και τον Πολιτισμό.

Όμως, ιδιαίτερα αξιόλογος είναι ο Τόμος προς τιμήν του, με τίτλο «ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΣ», που επιμελήθηκε ο ομιλών και ο οποίος περιλαμβάνει  κείμενα κορυφαίων εκπαιδευτικών και επιστημόνων, από τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, γραμμένα ειδικώς για το έργο και την προσφορά τού κ. Δουλαβέρα.

Παράλληλα με τις λαογραφικές, φιλολογικές και εκπαιδευτικές του υποχρεώσεις, παρακολουθεί ενεργά την πνευματική και πολιτιστική ζωή της ευρύτερης κοινωνίας, με συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, επιστημονικές ημερίδες και σεμινάρια, σε πολιτιστικά σωματεία και πνευματικά κέντρα, έχει δώσει πολλές διαλέξεις και ομιλίες για επιστημονικά και άλλα επίκαιρα θέματα και έχει συμμετάσχει σε παρουσιάσεις βιβλίων και διάφορες επετειακές εκδηλώσεις.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.), του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», του Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών και της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων.

Ο καθηγητής Δουλαβέρας,  όπως διαπιστώνει κανείς από τα παραπάνω, τιμάται ευφήμως απόψε για την προσφορά του στην εκπαίδευση, την επιστήμη και την κοινωνία, με τον τίτλο του Επίτιμου Μέλους του Ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»,  που θεωρείται η πρώτη Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών της χώρας, όπως ήδη ανέφερα.

 

Σας ευχαριστώ πολύ!

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....