Tatoulis Arthro

Άρθρο του Πέτρου Τατούλη στην Hellas Journal:
Για μία καινοτόμο, έξυπνη, ψηφιακή Περιφέρεια Πελοποννήσου:
Συνασπισμός δυνάμεων για ένα γαλάζιο-πράσινο παραγωγικό και καινοτομικό σύστημα

 

Του ΠΕΤΡΟΥ ΤΑΤΟΥΛΗ* ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ:

 

Η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής για την υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών σε αρκετές Περιφέρειες διεθνώς.
Στην Ελλάδα γυρίσαμε την πλάτη στις εξελίξεις και ασχοληθήκαμε μόνο με το πως θα ψηφιοποιήσουμε την γραφειοκρατία και πως θα εκδίδουμε πιστοποιητικά από το κινητό.

 

Στο αβέβαιο περιβάλλον που βιώνουμε, σχεδιάζουμε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να μετατραπεί σε ένα μηχανισμό αντιμετώπισης παγκόσμιων προκλήσεων, παγκόσμιων αλλαγών και κινδύνων.

 

Δεν θα μιλήσω για την Πελοπόννησο της τεχνητής νοημοσύνης γιατί σέβομαι τη δική σας νοημοσύνη. Προσεγγίζω τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Πελοπόννησο ως το μοχλό εκείνο που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών μας.

 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός για εμένα μπορεί και πρέπει να προκαλέσει ευημερία, το νέο ΕΥ ΖΗΝ. Στόχος η δημιουργία εφαρμόσιμης καινοτομίας αξίας με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Πελοπόννησο.

 

Προσεγγίζω την Έξυπνη Περιφέρεια και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της, μακριά από τα φαραωνικά δίχως αύριο έργα, αλλά με καθοριστικές πολλαπλές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αλλάξουν την καθημερινότητα του Πελοποννήσιου πολίτη.

 

Τον Ιανουάριο του 2024 μπαίνει τέλος στο σχεδιασμό σε κλειστά γραφεία εταιρειών συμβούλων. Κάτοικοι και  τοπική κοινωνία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την εφαρμογή της σε μια πραγματικά Δημόσια (P) – Private (P) – Community (C) προσέγγιση και λειτουργία πλατφόρμας δομημένου διαλόγου για την καινοτομία στην Πελοπόννησο.

 

Να κάνουμε την Πελοπόννησο ένα ανοιχτό σύστημα που θα το χαρακτηρίζει η Διασύνδεση και η Διαλειτουργικότητα με τους δήμους, τους παραγωγικούς φορείς, τις οργανώσεις, το Πανεπιστήμιο μας, τους ίδιους τους πολίτες και η αποτελεσματοκεντρικότητα στην υλοποίηση.

 

Μέσα από μια εξωγενή αντιμετώπιση της καινοτομίας να υιοθετήσουμε μηχανισμούς διαφανούς διακυβέρνησης, να προωθήσουμε μια bottom-up συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και να επανεξετάσουμε την παροχή δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών με γνώμονα την αποδοτικότητα και τη συμπερίληψη όλων.

 

Την επόμενη μέρα για την Πελοπόννησο οι μοναχικές πορείες και οι εγωισμοί στη διακυβέρνηση δεν έχουν καμμιά αξία. Η ψηφιοποίηση και τα ευφυή συστήματα επιβάλουν μια αναπόφευκτη συστημική συνεργασία όλων μας. Η Πελοπόννησος πρέπει να αποτελέσει ένα σύστημα όπου η αποφάσεις θα λαμβάνονται έξυπνα, η διαχείριση θα είναι έξυπνη και πάνω από όλα θα καταφέρουμε έξυπνη και αποτελεσματική συνεργασία όλων μας.

 

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τη Ρώμη. Στη ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ όλο αυτό το διάστημα έχουμε μελετήσει πρότυπες δράσεις σε επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού, οι οποίες θα εξειδικευτούν επάνω στις δυνατότητες των Δήμων και των πολιτών. Στρατηγικές και δράσεις που στόχο έχουν να δημιουργήσουν πολλά καλά οργανωμένα και διαλειτουργικά ευφυή συστήματα προς όφελός όλων μας.

 

Ανοιχτή καινοτομία και ευφυή συστήματα στην παροχή τηλεϊατρικής και εξ αποστάσεως εξετάσεις στους κατοίκους των χωριών μας, ευφυή γεωργία και προβλεπτικά συστήματα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, ευφυή τουρισμό και λειτουργία του DMS, ευφυή Διαχείριση Πληροφοριών Κλίματος με Λογισμικό για την Πρόβλεψη Αλλαγών, ευφυή επιχειρηματικότητα με  συστήματα υποστήριξης αποφάσεων (Decision Support System, DSS) με real -time δεδομένα, ευφυή εξωστρέφεια του τόπου μας.

 

Σε επίπεδο καθημερινότητας των πολιτών και προσφερόμενων υπηρεσιών, οφείλουμε να προσγειωθούμε από τις ιδέες, στην πραγματικότητα και να συντονίζουμε πρώτα απ’ όλα δομές και υπηρεσίες της ίδιας της Περιφέρειας.

 

Ποιες διαδικασίες κρατάμε και ποιες αφήνουμε, πως συλλέγουμε και πως διανέμουμε ανοικτά δεδομένα και κυρίως πως διασφαλίζουμε τη συνέχεια του εγχειρήματος.

 

Πριν από δέκα έτη σχεδιάσαμε ένα πακέτο Δράσεων και Προσκλήσεων με επίκεντρο την ενίσχυση της καινοτομίας και τη δημιουργία θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας, αλλά και πρωτοβουλίες ενίσχυσης των Πελοποννησιακών επιχειρήσεων για ανάπτυξη Έρευνας και Καινοτομίας μέσα από καινοτόμα εργαλεία όπως είναι τα κουπόνια καινοτομίας.

 

Εμείς σχεδιάσαμε πρώτοι και θέσαμε σε υλοποίηση ένα σύγχρονο ολοκληρωμένο destination management system που προσφέρει την ολοκληρωμένη διαχείριση και καθολική προσέγγιση του προορισμού στη βάση των δεδομένων.

 

Στη νέα Περιφερειακή Αρχή κάνουμε πράξη την ανοικτή καινοτομία, καινοτομία από χρήστες, κοινωνική καινοτομία, καινοτομία στις υπηρεσίες του πολίτη της Πελοποννήσου μέσα από ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων μέσω ριζικής τεχνολογικής ανανέωσης και ανατρεπτικής καινοτομίας στις Πελοποννησιακές επιχειρήσεις.

 

Για το σκοπό αυτό επανασυστήνουμε το Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου και το επανασυστήνουμε στην κοινωνία ως ένα σύγχρονο Intelligence Unit και Innovative Hub για την Πελοπόννησο με επενδυτική κατεύθυνση. Τα δεδομένα θα αποτελέσουν τη βάση για χάραξη στρατηγικής, την υλοποίηση και την ανατροφοδότηση.

 

Δημιουργούμε κοινότητες γνώσης (Knowledge Communities) με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και επιχειρήσεις με έμφαση στην Πελοποννησιακή καινοτομία. Εμείς ως Περιφερειακή Αρχή θα προκαλέσουμε τα κίνητρα και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός Campus Καινοτομίας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Πελοποννήσου.

 

Μέρος των  αποτελεσμάτων του Campus θα κατευθύνονται δωρεάν προς όφελος της κοινωνίας. Να επενδύσουμε στην εργασία των ερευνητών της Πελοποννήσου και να τους ενισχύσουμε στην εξωστρέφεια τους σε εκθέσεις και φόρα καινοτομίας. Το πράττει το Ισραήλ εδώ και 30 χρόνια ας το κάνουμε και εμείς σε μικρότερο βαθμό.

 

Να συνασπίσουμε δυνάμεις για ένα γαλάζιο-πράσινο παραγωγικό και καινοτομικό σύστημα της Πελοποννήσου, το οποίο θα εδράζεται πάνω σε όλα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά μας, των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών του και του ανθρώπινου δυναμικού μας, των συμπατριωτών μας Πελοποννήσιων.

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....