01_Mid Season Sale

Δημήτρης Γαλαμάτης: Η χώρα μας θα πρωτοστατήσει στις πρωτοβουλίες
που θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το χώρο των Μ.Μ.Ε

 

 

  • Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης στην εκδήλωση,
    «Η Ενημέρωση σήμερα: Fake News και πραγματικότητα», στον Αθήνα 9,84

 

 

Στην ημερίδα με τίτλο «35 χρόνια Ελεύθερη Ραδιοφωνία» και τη θεματική ενότητα
«Η Ενημέρωση σήμερα: Fake News και πραγματικότητα», συμμετείχε την Πέμπτη (26/05)
ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης,
η οποία διοργανώθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 στο πλαίσιο της συμπλήρωσης
των 35 χρόνων λειτουργίας του στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

galamatis-1

Αρχικά, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, μιλώντας για την επέτειο της ελεύθερης ραδιοφωνίας και του Αθήνα 9,84 ανέφερε: «Γιορτάζουμε σήμερα τα 35 χρόνια ελεύθερης ραδιοφωνίας. Ο Αθήνα 9,84 στην Αθήνα, ο FM 100 στη Θεσσαλονίκη και το Κανάλι 1 στον Πειραιά πρωτοστάτησαν τότε και άνοιξαν το δρόμο.  Το σπάσιμο του μονοπωλίου στην ενημέρωση τότε, οδήγησε σήμερα στο γεγονός αυτή τη στιγμή να λειτουργούν περισσότερα από 600 Μ.Μ.Ε, ραδιόφωνα, τηλεοπτικοί σταθμοί, ιστοσελίδες και εφημερίδες. Η τριακονταπενταετής παρουσία τους αποτελεί τεκμήριο για την πολυφωνία και τον πλουραλισμό της ενημέρωσης στη χώρα».

 

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, στάθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες και τις πολιτικές της Κυβέρνησης, επισημαίνοντας: «Θέλω να σας ενημερώσω ότι πριν από λίγες μέρες υπογράφηκε ένα μνημόνιο με αντικείμενο την προάσπιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος μεταξύ έξι Υπουργείων, της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και  της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας  που είναι το πρώτο βήμα της πολιτικής μας προς την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων. Το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας task force, στην οποία θα έχουν ρόλο και συμμετοχή η Κοινωνία των Πολιτών, τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, οι Ενώσεις των Δημοσιογράφων.

 

Σκοπός είναι η ομάδα αυτή, ταχείας δράσης, να λειτουργεί και ως παρατηρητήριο αλλά και ως φορέας παραγωγής προτάσεων για θεσμικές παρεμβάσεις. Η  χώρα μας θα πρωτοστατήσει στις πολιτικές που θέλει να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Γαλαμάτης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα, στην οποία ήταν παρών και στην οποία συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και ζητήματα που άπτονται της προάσπισης του έργου των δημοσιογράφων, όπως αυτά διατυπώνονται με σαφήνεια στη Σύσταση της Ε.Ε. του Σεπτεμβρίου 2021, ενώ ενημερώνοντας την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν, πως η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, στην οποία υπογράφονται Σ.Σ.Ε στους δημοσιογράφους που εργάζονται στα δημόσια και δημοτικά Μ.Μ.Ε. Όπως επισήμανε δε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωση στο πλαίσιο της συζήτησης «Στην επικείμενη συλλογική σύμβαση θα προβλέπονται και σχετικά ζητήματα προάσπισης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος».

 

Αναφερόμενος στην εισβολή στην Ουκρανία ο Δημήτρης Γαλαμάτης τόνισε: «Η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που ώθησε το Φεβρουάριο την Ε.Ε να λάβει συγκεκριμένα μέτρα τόσο για τους ανταποκριτές στην Ουκρανία, όσο και για τους Ουκρανούς δημοσιογράφους, κάτι το οποίο αναγνώρισε στο Άτυπο Συμβούλιο Οπτιακουστικών Μέσων και η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα.  Μεταξύ άλλων ενεργειών προσπαθούμε με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ να φιλοξενήσουμε το καλοκαίρι οικογένειες Ουκρανών δημοσιογράφων».

 

Εστιάζοντας, δε, στο μείζον θέμα των fake news και της παραπληροφόρησης, επισήμανε: «Παρά τα βήματα και τις προσπάθειες που γίνονται, πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά, ασφαλώς και σε συνεργασία πάντα με τους εκπροσώπους του δημοσιογραφικού κόσμου. Χρειάζεται να ορίσουμε τι είναι πραγματικά τα fake news. Είμαστε σε μία φάση που επανεξετάζεται η διατύπωση της νομοθετικής διάταξης για τα fake news» και συνεχίζοντας πρόσθεσε «Υπάρχουν πολλά ζητήματα επάνω στο τραπέζι. Η ατζέντα είναι ευρεία και τα ελλείμματα πολιτικής στα θεσμικά ζητήματα του Τύπου μεγάλη και στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ε.Ε. και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η Κυβέρνηση».

 

Στην ημερίδα συμμετείχαν ακόμα
ο Γιώργος Πλειός (Καθηγητής, Πρόεδρος ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ),
Μάχη Νικολάρα (Ειδική Γραμματέας ΕΣΗΕΑ),
Σάγια Τσαουσίδου (Πρόεδρος Διεθνούς Διοικητικού Συμβουλίου Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων).

 

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....