Η Σκιάθος στο πέρασμα των αιώνων

 

Η Σκιάθος, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Ελλάδα, δεν ήταν πάντοτε για τους ξένους απλά ένας ελκυστικός προορισμός που υποσχόταν διακοπές με… ήλιο, άμμο και θάλασσα. Εξάλλου, γενικότερα ο τουρισμός ως ανθρώπινη πρακτική και δραστηριότητα δεν αφορά παρά μόνο την εποχή μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, τότε που ο άνθρωπος βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσει ότι έχει στη διάθεσή του αρκετό ελεύθερο χρόνο για να τον ξοδέψει σε ταξίδια και άλλες ασχολίες.

Το «νησί του Παπαδιαμάντη», όπως αναφέρεται συχνά, επειδή ο μεγάλος λογοτέχνης είχε καταγωγή από το νησί, για πολλούς αιώνες υπήρξε ένας τόπος με πλούσια ιστορία, που συμμετείχε σε όλες τις φάσεις της ιστορίας μας, από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. Ούσα κατοικημένη από τα προϊστορικά κιόλας χρόνια, η Σκιάθος υπήρξε σύμμαχος των Αθηναίων στην Α’ και στη Β’ Αθηναϊκή Συμμαχία, ενώ αργότερα περιέπεσε στην κυριαρχία των Μακεδόνων και γύρω στο 200 π.Χ. καταστράφηκε από τον ρωμαϊκό στόλο.

Η εποχή του Βυζαντίου άφησε ως μνημείο το Μπούρτζι, το παλιό φρούριο που βλέπει κανείς όταν μπαίνει στο λιμάνι, το οποίο χτίστηκε το 1207 από τους αδελφούς Γκίζι για να προστατεύσει το νησί από τους πειρατές που εκείνη την εποχή τρομοκρατούσαν το Αιγαίο. Η Σκιάθος όμως συνεισέφερε και στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 με το ναυτικό της, ενώ αποτέλεσε και τμήμα του πρώτου ελληνικού κράτους. Πριν από έναν αιώνα, μάλιστα, υποδέχθηκε μερικούς από τους πρώτους Μικρασιάτες μετά την καταστροφή του 1922, γεγονός που εμπλούτισε τον πολιτισμό της, την κουζίνα της και την αρχιτεκτονική της.

Όλα αυτά όμως σήμερα έχουν αλλάξει, κι από εκεί που η Σκιάθος ήταν ένας τόπος ναυτικών και γεωργών, τη φτωχική ζωή των οποίων αποτύπωσε ανάγλυφα στα διηγήματά του ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, σήμερα είναι ένας τόπος με μεγάλη φήμη όσον αφορά την τουριστική του υπόσταση, με κατοίκους που έχουν καταλάβει ότι μπορούν να ζήσουν ασχολούμενοι σε αυτόν τον κλάδο. Εξάλλου η Σκιάθος δεν έχει επισκέπτες μόνο το καλοκαίρι, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ειδικά από τη δεκαετία του ’80 η Σκιάθος γέμισε με πολυτελή ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, μπαράκια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης και πολλές άλλες υποδομές προκειμένου να υποδεχθεί και να εξυπηρετήσει τις χιλιάδες των παραθεριστών που έρχονται κάθε χρόνο στο νησί. Αντίστοιχα, το προσωπικό της έγινε πιο εξειδικευμένο, το οδικό της δίκτυο ασφαλτοστρώθηκε σε μεγάλο ποσοστό, οι παραλίες της έγιναν οργανωμένες (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και πιο απόμερες και παρθένες παραλίες) και γενικά το νησί απέκτησε την εικόνα ενός ποιοτικού τουριστικού προορισμού της Μεσογείου.

Και πέρα από τα ξενοδοχεία της, που χρόνο με τον χρόνο αποκτούν όλο και περισσότερα… αστέρια, η Σκιάθος έριξε το βάρος των προσπαθειών της και σε άλλους παρεμφερείς τομείς, όπως η εστίαση με τα Bar – Restaurants Skiathos, η παραγωγή και η προβολή των τοπικών προϊόντων, αλλά και η δημιουργία μιας κεντρικής αγορά στην οποία μπορεί να βρει κανείς σχεδόν τα πάντα. Πριν από τη νυχτερινή σας διασκέδαση, μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας στα μαγαζιά που βρίσκονται στην κεντρική οδό Παπαδιαμάντη, που θα σας δώσουν την εντύπωση μιας μικρής… Ερμού των Σποράδων.

Όποιο κι αν είναι όμως το πρόγραμμά σας και οι προτεραιότητές σας στη διάρκεια των διακοπών σας, η Σκιάθος είναι σίγουρα το νησί που υπόσχεται ότι όποιος το επισκεφτεί θα περάσει πραγματικά καλά.

Πηγή πληροφοριών:  SkiathosMystery – one of the best hotels in Skiathos

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....