Η ΑΠΟΦΑΣΗ  ΤΟΥ ΠΕΣΥΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ  ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΕΤΟ 

 

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ (31/1/2022 )  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οι δύο σημαντικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου χθες (Δευτέρα 31/1/2022) για :

  1. Τις αποζημιώσεις των παραγωγών από τον παγετό και την διακοπή της λειτουργίας των συστημάτων αντιπαγετικής προστασίας και
  2. Τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών

Ελήφθησαν με τις  θετικές ψήφους όλων των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης   (προφανώς πλην Χρυσής Αυγής) και  την θετική ψήφο  της ανεξάρτητης Περιφερειακής  Συμβούλου κ. Μαργαρίτας Σπυριδάκου.  Η παράταξη του Περιφερειάρχη  Πελοποννήσου  κ. Π. Νίκα  δεν υπερψήφισε τις συγκεκριμένες αποφάσεις που σας έχουμε στείλει .
Κατέθεσε δικές της προτάσεις οι οποίες απερρίφθησαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου  μετά την συζήτηση για τις μεγάλες ζημιές από τον παγετό και την διακοπή της  λειτουργίας των συστημάτων αντιπαγετικής προστασίας και την ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ  αποφασίζει:

  1. Απαιτεί να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών με την επαπρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού το οποίο πριν λίγες μέρες απολύθηκε  και άμεση πρόσληψη και εκτάκτων διότι  σήμερα ο ΕΛΓΑ της Πελοποννήσου να αδυνατεί λόγω έλλειψης προσωπικού να προχωρήσει σε άμεση καταγραφή των ζημιών .Για την αμεση καταγραφή και αποζημίωση ζητεί αντί  να γίνει εξατομίκευση να γίνει ζωνοποίηση των πληγέντων  και να αποζημιωθούν με βάση τη ζημιά στη ζώνη.
  2. Να υπάρξει δέσμευση ότι θα επιταχυνθεί ο χρόνος για την καταβολή  των  αποζημιώσεων και να υπάρξει πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση ώστε οι αποζημιώσεις να καλύπτουν   το    100% της ζημιάς που έγινε   διότι είναι  ανάγκη να επιβιώσουν οι αγρότες  και να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά την επόμενη χρονιά.
  1. Να υπάρξουν πολιτικές για την μείωση του καλλιεργητικού κόστους που έχει εκτοξευθεί. Η καλλιέργεια πριν τον παγετό είχε καταστεί ασύμφορη, μετά τον παγετό και την απώλεια του εισοδήματος καθίσταται πλέον απαγορευτική. Ως ελάχιστα μέτρα απαιτούνται: να μειωθεί ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο από τα 330 ευρώ /χίλια λίτρα που είναι σήμερα στα 66 ευρώ /χίλια λίτρα που ήταν στα προμνημνιακά επίπεδα , να μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ στο χαμηλό συντελεστή και ο ΦΠΑ για τα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια(  λιπάσματα, φυτοφάρμακα, κλπ)  στο 6%, να δοθούν Κίνητρα για δημιουργία εγχώριας βιομηχανίας λιπασμάτων με στόχο την σταδιακή απεξάρτηση από εισαγωγές, Δημιουργία Παρατηρητηρίου τιμών στο πρότυπο των ελέγχων που γίνονται στην αγορά καυσίμων (αλλά να υπάρχει πρόσβαση στους παραγωγούς ώστε να ελέγχουν πως διαμορφώνονται οι τιμές).
  • Να υπάρξει αποζημίωση για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου αφού μεγάλο ποσοστό δέντρων είτε θα ξεραθούν είτε θα αργήσουν να καταστούν ξανά παραγωγικά.

5.Να υπάρξει πάγωμα και ρυθμίσεις των οφειλών των πληγέντων αγροτών σε δημόσιο, τράπεζες  ΟΓΑ, ΕΛΓΑ ,Δήμους,  ΔΕΗ κλπ.

  1. Να αξιωθούν αποζημιώσεις από την ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ και τον ιδιωτικοποιημένο ΔΕΔΗΕ για το μέρος της ευθύνης που φέρουν στην καταστροφή του αγροτικού εισοδήματος αλλά και του φυτικού κεφαλαίου. Οι ιδιωτικές εταιρείες δεν είναι μόνο για να εισπράττουν, έχουν και υποχρεώσεις ευθύνες απέναντι στους πελάτες τους και οι ευθύνες αυτές θα πρέπει να αποδοθούν.
  2. Να χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση παντού συστημάτων αντιπαγετικής  και αντιχαλαζιακής προστασίας  .
  3. Να προχωρήσει η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλύπτει όλα τα ζημιογόνα αίτια .

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ  ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ  

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αφού συζήτησε την τραγική κατάσταση των σταφιδοπαραγωγών αποφάσισε  και διεκδικεί  :

  1. Να επιταχυνθεί αποφασιστικά με ενέργειες του υπουργού το  πρόγραμμα απορρόφησης των αποθεμάτων  με βάση την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του υπουργείου, της πλειοψηφίας των παραγωγών, των συνεταιριστικών φορέων και των μεταποιητών του. Διότι 45 ημέρες μετά τη συμφωνία  το πρόγραμμα απορρόφησης ξεκίνησε στις 19  Ιανουαρίου και μέχρισήμερα εχουν απορροφηθεί μόνο 151 τόνοι   . Δηλαδή κοροϊδία. Με αυτούς τους ρυθμούς θα  χρειαστούν 15  μήνες για την απορρόφηση των 4.500 τόνων  . Άρα έχουμε  καταστροφή  δυο ετών   για τη σταφίδα και τους σταφιδοπαραγωγούς  .
  2. Να δοθεί πολύ μεγαλύτερη παράταση από αυτή που δόθηκε μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου , για τη συνδεδεμένη ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας  διότι  με αυτούς τους ρυθμούς απορρόφησης η παράταση που δόθηκε μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου και την υποβολή των τιμολογίων πώλησης είναι εντελώς ανεπαρκής  αφού οι  τα παλετοκιβώτια για αυτούς τους 60 τόνους   θα  τα επιστρέψουν οι ιδιώτες στην Πανεγιάλειο μετα 20  ημέρες. Η επιπλέον παράταση θα βοηθήσει   ούτως ώστε να  εκτονωθεί η πίεση που σήμερα υφίσταται προς την πλευρά των παραγωγών», αλλά και να  δοθεί η δυνατότητα για κανονική διαπραγμάτευση των τιμών της φετινής σοδειάς και ομαλοποίηση της αγοράς του προϊόντος  και κυρίως για να μπορέσει το 20% των παραγωγών που έχει τη σταφίδα στις αποθήκες του να την πουλήσει .
  3. Οι σταφιδοπαραγωγοί που πούλησαν το προϊόν τους σε τιμές χαμηλότερες του 1,40 ευρώ ανά κιλό να ενισχυθούν συμπληρωματικά μέχρι το €1,40/Kg ώστε να μην υπάρξουν αδικίες.
  4. Αν παρά τη διεκδίκηση ο υπουργός συνεχίσει να εμπαίζει τους σταφιδοπαραγωγούς  εγκρίνουμε την χορήγηση  συμπληρωματικής ενίσχυσης στους σταφιδοπαραγωγούς με χρήματα από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας που πρέπει να αποτελεί καταφύγιο στήριξης.   Με  δεδομένο ότι από τους 5.000 τόνους σταφίδα που παράγει η Μεσσηνία και η Κορινθία και οι 4.000  τόνοι έχουν πουληθεί σε τιμές 0,50  έως 1  ευρώ  η Περιφέρεια θα πρέπει  με βάση τα τιμολόγια που θα προσκομίσει ο  κάθε παραγωγός που έχει πουλήσει να   αποφασίσουμε σήμερα ότι θα καλύψει τη διαφορά αν δεν την καλύψει το κράτος όπως έχει υποχρέωση .  Για δε τους 1000 τόνους που είναι στις αποθήκες των παραγωγών πρέπει χωρίς εκπτώσεις να ζητήσουμε να εφαρμοστεί η συμφωνία για το 1,40 διαφορετικά να καλυφθούν και αυτοί από τη Περιφέρεια . Εξ άλλου ο  κ. Περιφερειάρχης είχε δηλώσει ότι είναι με τους φτωχούς σταφιδοπαραγωγούς και όχι με τις ΑΕ . Ιδού λοιπόν η ώρα να αποδείξει ότι αυτά που έχει  πει θα τα τηρήσει .

Το κόστος της συμπληρωματικής ενίσχυσης είναι περίπου 2,5 εκατ. ευρώ .  Αν συνταχθεί ο  κ. Περιφερειάρχης έστω και τώρα αποφασιστικά και με ειλικρίνεια με τους σταφιδοπαραγωγούς πιστεύουμε  ότι δεν θα χρειαστεί  να διαθέσει η  Περιφέρεια τα 2,5    εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό της  αλλά  να τα χορηγήσει η κυβέρνηση η οποία έχει   την  βασική και κύρια ευθύνη για την τραγωδία των σταφιδοπαραγωγών  .

    1. Να συμβάλει η Περιφέρεια στην απορρόφηση μέρους του αποθέματος με δική της χρηματοδότηση όπως έχει κάνει ο Δήμος Πύλου – Νέστορος  και  όπως αποφάσισε η Περιφέρεια Κρήτης . Συγκεκριμένα επιβάλλεται να  προχωρήσει η Περιφέρεια σε συνεννόηση με τις Ενώσεις Μεσσηνίας  , Κιάτου και Κορίνθου και την Παναιγιάλειο  για να τυποποιηθεί  σταφίδα και να μοιραστεί στα σχολεία, Νοσοκομεία ,δομές ηλικιωμένων , προνιακές δομές κλπ της Περιφέρειας.

 

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....