– Ιδιωτικοποιούν και το νερό !
– Δεκτή η εισήγηση της παράταξης του Γιώργου Δέδε, για απόσυρση του πολυνομοσχεδίου Σκρέκα, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου
Κορυφαίο θέμα συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου της 15ης Μαρτίου 2023, αναδείχθηκε η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Το θέμα έφεραν προς συζήτηση οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης παρά την αντίδραση της περιφερειακής πλειοψηφίας του κ. Νίκα, που δεν επιθυμούσε σχετική συζήτηση και Απόφαση.
Συγκεκριμένα, με ένα Νομοσχέδιο «σκούπα» των 263 (!) άρθρων που έφερε στη Βουλή, εν μέσω εθνικού πένθους μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκας, σπεύδει να βάλει μια κοινωνική και περιβαλλοντική νάρκη στο μέλλον του τόπου: Ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Κόντρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας που με διαδοχικές του αποφάσεις έχει ορθώσει τείχος προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα και της διαχείρισης του νερού, με το Νομοσχέδιο ανοίγει η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης των υδάτων.
Με τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, οι κρατικές αρμοδιότητες ρύθμισης κι ελέγχου όλων των φορέων παροχής των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας αφαιρούνται από τα αρμόδια Υπουργεία και ανατίθενται στην ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Ο Γιώργος Δέδες επισήμανε κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο πως οι Ρυθμιστικές Αρχές υπάρχουν για να ρυθμίζουν το περιβάλλον του οικονομικού ανταγωνισμού, εκεί όπου υπάρχει οικονομικός ανταγωνισμός. Στην ενέργεια, στις συγκοινωνίες, στις τηλεπικοινωνίες κ.λπ., όπου δηλαδή υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες ανταγωνιζόμενες μεταξύ τους και απαιτείται μια ρυθμιστική αρχή να εποπτεύει την τήρηση του πλαισίου της λειτουργίας τους και του ανταγωνισμού τους. Είναι παγκοσμίως δεδομένο ότι όπου δημιουργήθηκαν ρυθμιστικές αρχές, ακολούθησαν ιδιωτικοποιήσεις.
Στο νερό, τί θα ρυθμίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας; Ποιό περιβάλλον οικονομικού ανταγωνισμού θα εποπτεύει, εφόσον πρόκειται για δημόσιο αγαθό και όχι εμπορικό προϊόν; Πρόκειται για μια άθλια μεθόδευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που πρέπει άμεσα να αποτραπεί. Είναι δε τραγικό, σε έναν νομό όπως η Κορινθία που μαστίζεται από την λειψυδρία και υπάρχει σοβαρό έλλειμμα δημόσιας πολιτικής και δημόσιων έργων για τους υδάτινους πόρους, να μιλάνε για υπαγωγή σε ρυθμιστικές αρχές και ιδιωτικοποίηση του νερού.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, τελικά, υιοθέτησε την εισήγηση της παράταξης “ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ για την Πελοπόννησο”(με μειοψηφία της παράταξης του κ. Νίκα) και η Απόφασή του απαιτεί την απόσυρση του εκτρωματικού πολυνομοσχεδίου. Ταυτόχρονα, εκφράζει την αντίθεσή του στην επιχείρηση ιδιωτικοποίησης ενός βασικού δημόσιου αγαθού, όπως είναι το νερό. Η απόφαση αυτή πρέπει να αποτελέσει τμήμα μιας πάνδημης κινητοποίησης, πριν η κυβέρνηση των «αρίστων» πουλήσει ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε.