Eyd 1111

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας
στην εκδήλωση για την “έξυπνη εξεδίκευση” στην Κόρινθο,
“΄δίνουμε βαρύτητα στην ενίσχυση της καινοτομίας”

H ΕΥΔ Προγράμματος «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»
KAI TA ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
διοργάνωσαν την Πέμπτη το απόγευμα στο Επιμελητήριο Κορινθίας
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:
¨ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ¨

Την βαρύτητα που δίνει η περιφερειακή Αρχή στην ενίσχυση της καινοτομίας ως “εργαλείο”
για την περαιτέρω ανάπτυξη αλλά και την προώθηση της εξωστρέφειας της επιχειρηματικότητας
στην Περιφέρεια Πελοποννήσου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Η πιο πάνω επισήμανση του περιφερειάρχη έγινε το απόγευμα σήμερα, Πέμπτη 13 Ιουλίου, στην Κόρινθο,
κατά τον χαιρετισμό του στην πρώτη -από τις τρεις συνολικά- ενημερωτική εκδήλωση
που για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας, στο πλαίσιο της εκκίνησης της διαδικασίας
“επιχειρηματικής ανακάλυψης”, αναφορικά με την καινοτομία και τα “εργαλεία”
που διαθέτει το νέο ΠΕΠ 2021 – 2027.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Ημέρες Καινοτομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου»
που διοργανώθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»
στο πλαίσιο της Περιφερειακής Εξειδίκευσης της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης
σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κορινθίας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επιχειρηματίες, εκπρόσωποι πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων,
καθώς και αρμόδιοι φορείς του ευρύτερου δημόσιου και κοινωνικού τομέα.

 

Καλωσόρισμα απηύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, κος Παναγιώτης Λουζιώτης ο οποίος τόνισε ότι  η καινοτομία είναι ο κινητήριος μοχλός για την επιχειρηματικότητα, την αειφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας και πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλους κατάλληλους πόρους για να το πετύχουμε.

 

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κος Παναγιώτης Νίκας ο οποίος επισήμανε το καίριο ρόλο της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα αν θέλουν οι επιχειρήσεις της Πελοποννήσου να είναι ανταγωνιστικές. Επίσης, ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια θα διαθέσει 100.000.000€ για προγράμματα υλοποίησης πάνω στο κομμάτι της καινοτομίας και θα λειτουργήσουν άμεσα Γραφείο Καινοτομίας που θα ενημερώνουν τους επιχειρηματίες για οποιοδήποτε πρόγραμμα προκύψει.

 

Ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Αντώνης Ψαράκης ανέδειξε τη σημασία της καινοτομίας και της επιχειρηματικής ανακάλυψης ως κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη της περιοχής και παρουσίασε τις φιλοδοξίες και τις προοπτικές της περιφέρειας σε αυτόν τον τομέα.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κριμήτσος, Σύμβουλος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, προέβη σε συγκεκριμένη παρουσίαση της Διαδικασίας Επιχειρηματικής Ανακάλυψης, επισημαίνοντας την σημασία της συμμετοχής των διάφορων φορέων για τον προσδιορισμό και την εξειδίκευση των δράσεων που αφορούν την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Ο Καθηγητής Γιώργος Λέπουρας, Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Συμβουλίου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ), επισήμανε το ρόλο των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων στην προώθηση της καινοτομίας και την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην περιοχή.

Ο κ. Αντώνης Γυπάκης, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), ανέδειξε τον ρόλο της γραμματείας στην προώθηση της καινοτομίας και τη συνεργασία με την περιφέρεια και τους επιχειρηματικούς φορείς για την υποστήριξη των καινοτόμων επιχειρήσεων.

Στην ημερίδα «Ημέρες Καινοτομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου» παρουσιάστηκε  το “Ερωτηματολόγιο Υποβολής προτάσεων/ιδεών και καταγραφής αναγκών/προβλημάτων των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου”, παρακαλούμε ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://eydpelop2127.gr/basiki-selida/erotimatologio-ypobolis-protaseonideon-kai-katagrafis-anagkonproblimaton-ton

Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου θα επιτρέψει στους επιχειρηματίες να μοιραστούν τις προτάσεις, τις ιδέες και τις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας και να συμβάλουν στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων και των δράσεων για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεσμεύεται να συνεχίσει την υποστήριξη και προώθηση της καινοτομίας και να αξιοποιήσει τις καλύτερες ιδέες και προτάσεις που προέκυψαν από αυτήν την ημερίδα.

 

Στο τέλος της ημερίδας δόθηκε χρόνος για τοποθετήσεις και ερωτήματα.

 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του σχεδιασμού ενημερωτικών εκδηλώσεων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» στο πλαίσιο της Περιφερειακής Εξειδίκευσης της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης και της επίσημης έναρξης της Διαδικασίας Επιχειρηματικής Ανακάλυψης για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την εκδήλωση εδώ:

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας γνωστοποίησε, στην παρέμβασή του, ότι από το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 υπάρχουν περί τα 100 εκ ευρώ τουλάχιστον για καινοτόμες δράσεις, όπως και άλλες πιστώσεις από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι απολύτως απαραίτητη η συνεργασία της ΕΥΔΕΠ με τον ΕΦΕΠΑΕ, τα Πανεπιστήμια κ.α.

“Ως Περιφέρεια υστερούμε στην καινοτομία, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και Ελλάδας κι αυτό, όπως είναι ευνόητο, είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει καθώς η καινοτομία μάς δίνει δυνατότητες να έχουμε ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα” συνέχισε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι η αγροτοδιατροφή αποτελεί τον πρώτο τομέα που πρέπει να δοθεί βάση, αλλά θα πρέπει να γίνουν βήματα εξ ίσου και στους άλλους τομείς.

Οπως παρατήρησε δε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, “πέρα από τα αποκαλούμενα ‘πιλοτικά προγράμματα’ υπάρχουν ήδη οι δοκιμασμένες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό τις οποίες θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε”, για να σημειώσει ακολούθως ότι “καλό θα ήταν οι προτάσεις προς τους επιχειρηματίες -έτσι ώστε να πείθονται για τα βήματα που χρειάζεται να κάνουν- να γίνονται με απλά λόγια χωρίς γραφειοκρατική ορολογία”.

 

eyd-111

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ο Π. Νίκας, παράλληλα, τόνισε την συνεχή στήριξη της Περιφέρειας προς τις επιχειρήσεις, τόσο κατά την διάρκεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης της πανδημίας, όσο και σήμερα στην τριπλή κρίση, ενέργειας, πληθωρισμού και ακρίβειας -“ως περιφερειακή Αρχή αποδείξαμε ότι είχαμε και την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα θέτοντας άμεσα σε εφαρμογή 10 επιχειρηματικές δράσεις προϋπολογισμού 105.000.000 ευρώ για την ενίσχυση 2.808 επιχειρήσεων σε διαφορους τομείς, ώστε να γίνονται ακόμα πιο ανταγωνιστικές, ακόμα πιο εξωστρεφείς, να δημιουργούν εισόδημα, νέες θέσεις εργασίας, να κατακτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στις αγορές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ θέσαμε σε εφαρμογή εννέα επιχειρηματικές δράσεις”.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι έναν ακόμα στόχο της περιφερειακής Αρχής αποτέλεσε ο μετασχηματισμός της οικονομίας της Περιφέρειας και η καθιέρωση της καινοτομίας, ως του τρίτου βασικού αναπτυξιακού πυλώνα της τοπικής οικονομίας, μαζί με τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό:

“Υλοποιούμε παρεμβάσεις ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των υποδομών έρευνας και καινοτομίας από δημόσιους ερευνητικούς φορείς, όπως τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα. Συνεχίζουμε και στις 5  Περιφερειακές Ενότητες τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης για εργαζόμενους και άνεργους συμπολίτες, για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και γνώσεις, που είναι απαραίτητες στη σύγχρονη αγορά εργασίας” τόνισε ο Π. Νίκας.

Αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ  2021 – 2027, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι έχουν διασφαλιστεί από την περιφερειακή Αρχή 50 εκατομμύρια ευρώ για
α) την ανάπτυξη και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας από ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς,
β) την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών από επιχειρήσεις,
γ) την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων και δυνατοτήτων για τις επιχειρήσεις, τους ερευνητικούς οργανισμούς και φυσικά για τους πολίτες και τους φορείς,
δ) την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και
ε) τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

eyd-1

ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τόσο με τη σημερινή, όσο και με τις υπόλοιπες δύο εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν
-με συνδιοργάνωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ΕΥΔΕΠ και τα Επιμελητήρια-
επιδιώκεται, μεταξύ άλλων,
α) η ενεργοποίηση – ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων,
β) η παρουσίαση των προτεραιοτήτων της περιόδου 2021 – 2027 για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και σταδιακά η ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων και των επιχειρηματιών,
γ) η παρουσίαση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027, που με την εθνική συμμετοχή μπορεί να φθάσει μέχρι και 75 εκ ευρώ,
) η ενημέρωση σχετικά με την διαδικασία “επιχειρηματικής ανακάλυψης” και πώς αυτή θα εξελιχθεί.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες
για την Περιφερειακή Εξειδίκευση της Εθνικής Στρατηγικής Εξυπνης Εξειδίκευσης
της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον σύνδεσμο
https://eydpelop2127.gr/basiki-selida/perifereiaki-exeidikeysi-ethnikis-stratigikis-exypnis-exeidikeysis-tis-perifereias

eyd-11

ΕΠΙΣΤΟΛΗ_ΣΕ_ΦΟΡΕΙΣ_ΓΙΑ_ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»
στο πλαίσιο της Περιφερειακής Εξειδίκευσης της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης
και της επίσημης έναρξης της Διαδικασίας Επιχειρηματικής Ανακάλυψης
για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 καλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς της Περιφέρειας
να συμμετάσχουν στις ημερίδες «Ημέρες Καινοτομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Η Διαδικασία Επιχειρηματικής Ανακάλυψης είναι μία «εκ των κάτω»
διαδικασία εντοπισμού και εξειδίκευσης των στρατηγικών περιοχών
στις οποίες επικεντρώνονται οι επενδύσεις στην καινοτομία και για αυτό το λόγο
είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή των επιχειρήσεων και των λοιπών ενδιαφερόμενων μερών
(φορείς τετραπλής έλικας) της Περιφέρειας Πελοποννήσου
.

Στόχος των ημερίδων είναι :

 • Η επίσημη έναρξη της Διαδικασίας Επιχειρηματικής Ανακάλυψης για την περίοδο 2021-2027
  και η ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με τη διαδικασία
  και τα προγραμματιζόμενα Θεματικά Εργαστήρια Επιχειρηματικής Ανακάλυψης,
 • Η παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027
  για την Περιφέρεια Πελοποννήσου,
 • Η παρουσίαση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης μέσω του Προγράμματος
  «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» 2021-2027,
 • Η Δικτύωση μεταξύ των Φορέων της τετραπλής έλικας
  και η έναρξη της δημιουργίας ενός Δικτύου Καινοτομίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Οι φορείς της τετραπλής έλικας είναι οι :

 • Επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
 • Φορείς παροχής γνώσης (Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα),
 • Αρμόδιοι φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα,
 • Φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Ημερήσια Διάταξη

18:00 – 18:10 Έναρξη – Καλωσόρισμα Επιμελητηρίου Πρόεδρος Επιμελητηρίου
18:10 – 18:20 Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
18:20 – 18: 30 Χαιρετισμός ΠΣΕΚ Πρόεδρος ΠΣΕΚ
18:30 – 18:45 Παρουσίαση του «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» 2021-2027
και την σχετικών προτεραιοτήτων με την Περιφερειακή Εξειδίκευση
της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης
Προϊστάμενος ΕΥΔ «ΠΕΟΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»
18:45 – 19:00 Εισήγηση Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας Εκπρόσωπος ΓΓΕΚ
19:00 – 19:30 Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
– Ενημέρωση και παρουσίαση της Διαδικασίας Επιχειρηματικής Ανακάλυψης
στην Περιφέρεια – Παρουσίαση Ερωτηματολογίου
Σύμβουλος Ε.ΥΔ. για την Επιχειρηματική Ανακάλυψη
19:30 – 20:20 Ανοιχτή συζήτηση – Υποβολή ερωτήσεων Ανοιχτή συζήτηση με συμμετέχοντες
20:20 – 20:30 Κλείσιμο ημερίδας –   επόμενες ενέργειες Προϊστάμενος ΕΥΔ

Πρόσθετες Πληροφορίες

Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Πελοπόννησος».

Αλεξάνδρου Σούτσου 35 Τρίπολη, Ελλάδα, Τ.Κ. 22132

(+30) 2713 601 300

https://eydpelop2127.gr/

info@eydpelop.gr

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....