Τάκης Θεοδωρικάκος:  «Τιμάμε τους αστυνομικούς του καθήκοντος που έπεσαν για την πατρίδα»

  • «Τα ονόματα των 138 πεσόντων αστυνομικών και οι πράξεις τους
    είναι γραμμένα στην ατομική και συλλογική μνήμη ανεξίτηλα»
  • Η ενότητα, η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή,
    είναι προϋποθέσεις για το μέλλον του ελληνισμού

 

Ημέρα μνήμης για την Ελληνική Αστυνομία.
Σε μια σεμνή εκδήλωση, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
τιμήθηκε σήμερα η μνήμη των 138 αστυνομικών, γυναικών και ανδρών
που έχουν πέσει σε ώρα καθήκοντος παρουσία
του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου,
του Υφυπουργού Ελευθέριου Οικονόμου,
των Γενικών Γραμματέων Κωνσταντίνου Τσουβάλα και Κωνσταντίνου Παπαθανασίου,
του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη,
βουλευτών, εκπροσώπων κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων της Αστυνομίας.
Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών
και κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων.

Αναλυτικά η επιμνημόσυνη ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Ξεχωριστή μέρα η σημερινή. Για την Ελληνική Αστυνομία και όχι μόνο. Για όλους τους πολίτες του καθήκοντος. Για όλους που υπηρετούν την πατρίδα.

Όταν ο καθένας από εμάς είναι μόνος η σιωπή, η βύθιση στις σκέψεις, το σκύψιμο του κεφαλιού, και μετά το βλέμμα στον ουρανό, είναι ίσως η πιο ανθρώπινη, η πιο ουσιαστική αντίδραση. Στο βάρος και το κενό της απώλειας. Στη συναίσθηση της ευθύνης. Στις αναμνήσεις. Στη σημασία του γεγονότος. Στη συνειδητοποίηση της θυσίας, του γεγονότος να πέσει ένας δικός σου άνθρωπος, γιατί η Ελληνική Αστυνομία είναι μία οικογένεια, να πέσει ένας δικός μας άνθρωπος στο καθήκον.

Όταν είμαστε όλοι μαζί οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους, τους αγαπημένους τους, εκείνους που τους έφεραν στη ζωή και τους μεγάλωσαν, τους συντρόφους ζωής και τα παιδιά τους, τους φίλους, οφείλουμε να μιλήσουμε. Να τους φέρουμε στη μνήμη μας και να υπογραμμίσουμε την προσφορά τους. Για εκείνους που έδωσαν και τη ζωή τους για να είμαστε όλοι οι υπόλοιποι ασφαλείς: 138 αστυνομικοί, γυναίκες και άντρες, έχουν πέσει σε ώρα καθήκοντος. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ.

Τα ονόματά τους, οι πράξεις τους είναι γραμμένα στην ατομική και συλλογική μνήμη ανεξίτηλα. Τους ευχαριστούμε για πάντα και είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους τους που έμειναν πίσω, που αναγκάστηκαν να συνεχίσουν στη ζωή χωρίς αυτούς. Τους νιώθουμε και τους τιμούμε, για πάντα. Και θα είναι πάντα μαζί μας, θα ανήκουν για πάντα στην οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας και στη μεγάλη οικογένεια της πατρίδας.

Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οφείλουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει για να αυξήσουμε την ασφάλεια εκείνων που κινδυνεύουν ανταποκρινόμενοι στην ύψιστη αποστολή της ασφάλειας. Γιατί, χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία. Ενισχύουμε την Ελληνική Αστυνομία με μέσα και προσωπικό, βελτιώνουμε την εκπαίδευση, υιοθετούμε βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό και συνεργαζόμαστε με αντίστοιχες υπηρεσίες από ολόκληρο τον κόσμο. Πάντα με στόχο την ασφάλεια όλων, την ασφάλεια παντού. Για την καλύτερη δυνατή υπηρεσία προς τον πολίτη.

Μια Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική, διαφανής, ανθρώπινη είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε όσους υπηρέτησαν, όσους θυσιάστηκαν, όσους υπηρετούν την Ελληνική Αστυνομία. Στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε η ενότητα, η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή, είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για το μέλλον του ελληνισμού.

Ως Κυβέρνηση, με την εντολή του ελληνικού λαού, ενισχύουμε τις ένοπλες δυνάμεις και τους συντελεστές ισχύος της χώρας μας, ώστε κανείς να μη μπορεί καν να διανοηθεί ότι μπορεί να μας απειλήσει. Χτίζουμε μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, στηριζόμενοι πάντα στον σεβασμό της νομιμότητας και τους Διεθνούς Δικαίου. Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία, τη δημοκρατία, τις αξίες του δυτικού πολιτισμού, προστατεύουμε τα σύνορά μας. Επιδιώκουμε πάντα την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονές μας.

Δεν απειλούμε κανέναν, δε δεχόμαστε απειλές από κανέναν!

Με τον πόλεμο να μαίνεται ξανά δυστυχώς στο Ευρωπαϊκό Έδαφος λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στο εσωτερικό. Για την προστασία των συνόρων, για την προστασία στόχων που συνδέονται με τις πλευρές της σύρραξης. Σε ό,τι μας αφορά η καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι απόλυτη και κατηγορηματική. Η καταδίκη του ελληνικού λαού είναι ομόθυμη.  Ο Ελληνισμός έχει ζήσει τέτοιες καταστάσεις στην Κύπρο το 1974. Στον 21ο αιώνα δεν είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτές επιθέσεις σε βάρος της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους.

Οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Ενωμένη Ευρώπη θα πρέπει να δει ξανά τον ρόλο και τις κινήσεις που πρέπει να κάνει για να αναβαθμίσει τη διεθνή  παρέμβασή της. Οφείλει να αναλάβει και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να προστατέψει τους πολίτες της από τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, από το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια.

Και σε αυτό το μέτωπο ο Πρωθυπουργός της Χώρας μας και η Ελλάδα πρωτοστατεί, ώστε να υπάρξει μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση.

Κυρίες και κύριοι,

Είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες. Η Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία δύσκολα χρόνια συνέβαλε με επαγγελματισμό και ανθρωπιά στην ασφάλεια και στην κοινωνική συνοχή. Και τώρα είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή, ενισχύοντας τις δυνάμεις της στις πύλες εισόδου και στις περιοχές όπου αναμένεται αυξημένη προσέλευση. Επιτελούμε στο ακέραιο τον πολυδιάστατο ρόλο που μας έχει αναθέσει ο λαός μας. Ώστε η κοινωνία μας να έχει την ηρεμία και την ελευθερία που έχει ανάγκη για να πετύχει την πρόοδο και την ευημερία της.

Και δεν ξεχνούμε. Είναι πάντα στη μνήμη μας εκείνοι που έδωσαν τη ζωή τους στο καθήκον. Αιωνία τους η μνήμη. Αιώνια η τιμή.

 

 

Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των αστυνομικών
που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης
πραγματοποίησε ομιλία και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Αστυνομικών

 

Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Αθήνα, Λ. Μεσογείων 96), παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος.

Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε στη μνήμη των αστυνομικών που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια ένοπλων συμπλοκών, καταδιώξεων, τρομοκρατικών ενεργειών, καθώς και ατυχημάτων που συνέβησαν κατά την άσκηση των αστυνομικών τους καθηκόντων, από την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1984.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης  κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Αστυνομικών, που βρίσκεται στην είσοδο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Υπουργείου, ενώ στην ομιλία του  επεσήμανε τα εξής:

 

«Τιμώντας σήμερα το συνάδελφο θανόντα αστυνομικό εν ώρα Υπηρεσίας, η σκέψη μας ανατρέχει και συνοδεύει και τον συνάδερφο, γυναίκα και άντρα αστυνομικό, που καθημερινά ρίχνεται στον αγώνα για την πάταξη της εγκληματικότητας με σημαντικό βαθμό επικινδυνότητας.

Χρέος μας ισχυρό συνιστά να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη του Έλληνα Αστυνομικού:

  • που έχασε τη ζωή του, για να υπερασπιστεί υψηλά ιδανικά και αξίες,
  • που χάθηκε μένοντας πιστός στον όρκο του
  • που θυσιάστηκε για να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής

Με την απώλεια της ζωής του απέδειξε ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι ο θεματοφύλακας της κοινωνικής συνοχής

Που η απουσία του απαιτεί το σεβασμό μας προς την πορεία του και πρωτίστως για την τελευταία υπηρεσιακή του στιγμή.

Το υψηλό αίσθημα ευθύνης, δικαίου και ευσυνειδησίας, που περιέγραφε τον επαγγελματικό τους χαρακτήρα, μάς υπενθυμίζει τους βασικούς αξιακούς πυλώνες επί των οποίων είναι δομημένη η αποστολή του Σώματος και εκ των οποίων απορρέουν για εμάς κατά την επιτέλεση των καθηκόντων μας έννοιες, όπως η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η δημοκρατία, ο σεβασμός, η αυταπάρνηση και η αυτοθυσία για ανώτερα πνευματικά ιδανικά.

Κατευθύνουμε το έργο μας, λαμβάνοντας υπόψη την παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν και τις μνήμες που μας κατέλειπαν. Το ψυχικό και ηθικό ανάστημα των πεσόντων συναδέλφων ορθώνεται ενώπιον μας και μας ενδυναμώνει, ως έμπνευση παραμυθίας, για να προχωρήσουμε ενωμένοι προς την κατεύθυνση δημιουργίας μίας αποτελεσματικής σύγχρονης αστυνομίας. Μίας Αστυνομίας που δύναται να αποτελέσει τη βάση της κοινωνικής ειρήνης και το μοχλό εξάλειψης κάθε μορφής εγκληματικότητας με προμετωπίδα της το σεβασμό στον συνάνθρωπό μας και στα δικαιώματά του.

Οι αδερφοί μας θανόντες εν ώρα υπηρεσίας ανακαλούνται στη μνήμη μας τη στιγμή της προσφοράς, τη στιγμή της πλήρους δοτικότητας στην υπηρεσία του πολίτη, την υπηρεσιακή στιγμή. Εκείνη τη μοναδική στιγμή της κρίσιμης απόφασης αντιμετώπισης κάθε περιστατικού, προτάσσεται για εμάς ισχυρή πεποίθηση «Υπηρετούμε τον πολίτη, την κοινωνία και την πατρίδα».

Η προσωπική τους θυσία γίνεται το προσωπικό μας στοίχημα να τη διατηρήσουμε άσβεστη, προσδίδοντας προστιθέμενη νοηματοδότηση στη σημερινή ημέρα και στηρίζοντας τις οικογένειες των θανόντων, υπενθυμίζοντάς τους πρωτίστως διαρκώς ότι ανήκουν στην Αστυνομική Οικογένεια και ότι τον άνθρωπο που έχασαν μπορούν να τον βλέπουν στο πρόσωπο κάθε συναδέλφου, κάθε ενστόλου.

Τους ευχαριστούμε, που είναι ακόμη εδώ!

Τους ευχαριστούμε, που από ψηλά προστατεύουν κάθε συνάδελφο!

Τους ευχαριστούμε, που μας υπέδειξαν και μας απέδειξαν τον πολιτισμό και το αξιακό σύστημα του ενστόλου προσωπικού!

Δεν τους ξεχνάμε!

Αθάνατοι στο νου και στην ψυχή μας!

Αιωνία τους η μνήμη!»

 

 

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....