Τη Δευτέρα οι ευρωβουλευτές τίμησαν τη μνήμη
του εκλιπόντος προέδρου του Κοινοβουλίου 
David Maria Sassoli
σε τελετή κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο.

 

 

Κηρύσσοντας την έναρξη της τελετής, η ασκούσα χρέη προέδρου του Κοινοβουλίου Roberta Metsola είπε: «Η Ευρώπη έχασε έναν ηγέτη, η δημοκρατία έχασε έναν υπερασπιστή της, και όλοι χάσαμε έναν φίλο που γνώριζε πάντα πώς να μετουσιώσει τις αξίες που πίστευε σε δράση.» Τόνισε τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Sassoli «αγωνίστηκε να παραμείνει το Κοινοβούλιο ενεργό κατά τους πλέον κρίσιμους μήνες της πανδημίας και μας έδωσε τη δυνατότητα να υιοθετήσουμε σημαντικές νομοθετικές δέσμες που χρειάζονταν η Ευρώπη και οι πολίτες της».

«Η κοινοβουλευτική συνέλευση αυτή θα τιμήσει το έργο σας και την κληρονομιά σας», κατέληξε η κα. Metsola.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ευρωβουλευτής Enrico Letta, στενός φίλος του προέδρου Sassoli, δήλωσε στον επικήδειό του ότι για τον David Sassoli «η Ευρώπη δεν ήταν απλώς οδηγίες, θεσμικά όργανα και ακρωνύμια. Όχι. Η Ευρώπη ήταν πρωτίστως ο λαός της, οι ψυχές της, η καρδιά της. Ακριβώς όπως κρατούσε ανοικτές τις πόρτες αυτού του Κοινοβουλίου, ο David προσπαθούσε να ανοίξει πόρτες για τους πολίτες σε ολόκληρη την ήπειρό μας.»

«Η κοινή συνισταμένη όλων των αγώνων του είναι σαφής: η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια Ένωση αξιών», δήλωσε ο κ. Letta, προσθέτοντας ότι «ο αγώνας σου David για τη δημοκρατία, την ελευθερία και το κράτος δικαίου αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους μας. […] Θα συνεχίσουμε το έργο σου. Οι μάχες σου θα συνεχίσουν να είναι οι μάχες μας. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ», είπε.

«David (…) ενέπνεες τον σεβασμό με φυσικότητα, σεβασμό που υπερέβαινε κατά πολύ το αξίωμά σου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. Ο πρόεδρος Michel εξήρε την «θερμή, αυθεντική, χαμογελαστή» προσωπικότητα του David Sassoli, η οποία, όπως δήλωσε, ήταν στιβαρή όταν χρειαζόταν. Ο David Sassoli «ήταν πολιτικός ηγέτης και υπερήφανος Ευρωπαίος», συνέχισε ο πρόεδρος Michel. Επαίνεσε επίσης τα ιδεώδη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης που διακατείχαν τον David Sassoli, τα οποία βρίσκονταν στο επίκεντρο της πολιτικής του ταυτότητας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και ασκών την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, Emmanuel Macron, χαιρέτισε «έναν άνδρα σπάνιας καλοσύνης, το χαμόγελο, το όραμα και τα ιδανικά του οποίου ήταν αρκετά μεγάλα για μια ολόκληρη ήπειρο». Τόνισε «το θάρρος και τη φιλοδοξία» που επέδειξε ο David Sassoli καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της οποίας έτεινε προς την Ευρώπη «φιλία και υποδειγματική συμπεριφορά» μέσω των ενεργειών του ως επικεφαλής του Κοινοβουλίου. Ήταν «ηγέτης αλλά και ειρηνοποιός» στο Ημικύκλιο του Κοινοβουλίου, καθώς «ερχόταν αντιμέτωπος με τις ιδέες, ποτέ με τους ανθρώπους», δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν.

Ομιλίες των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ

Μετά την παρέμβαση του προέδρου Macron, τον λόγο έλαβαν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ. Αναφερόμενοι στις αρετές του προέδρου David Sassoli, είπαν ότι τον χαρακτήριζαν η ακεραιότητα, η αξιοπρέπεια και η καλοσύνη, καθώς και ότι ήταν πάντα διατεθειμένος και ικανός να επιτυγχάνει συμβιβασμούς και να γεφυρώνει χάσματα, καθοδηγώντας το Κοινοβούλιο με διορατικότητα, αποφασιστικότητα και ικανότητα σε δύσκολους καιρούς.

Η Iratxe García Pérez, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Κοινοβούλιο, των οποίων μέλος ήταν ο πρόεδρος Sassoli, είπε: «Ο David Sassoli ήταν καλός άνθρωπος, αφοσιωμένος, ένας ενθουσιώδης υπέρμαχος της Ευρώπης, ικανός στο διάλογο και ταυτόχρονα στο να μένει συνεπής στις αξίες του της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Ο καλύτερος τρόπος για να τον τιμήσουμε είναι να συνεχίσουμε το έργο του: να χτίσουμε μια κοινωνική Ευρώπη και μια πολιτική για τη μετανάστευση με τους ανθρώπους στο επίκεντρό της».

Ακολούθησαν ομιλίες από
τον 
Manfred Weber (ΕΛΚ, Γερμανία),
τον 
Dacian Cioloş (Renew, Ρουμανία),
την 
Ska Keller (Πράσινοι, Γερμανία),
τον 
Marco Zanni (ID, Ιταλία),
τον 
Raffaele Fitto (Συντηρητικοί, Ιταλία) και
τον 
Martin Schirdewan (Αριστερά, Γερμανία).

Στην τελετή παρέστησαν η σύζυγος και τα παιδιά του προέδρου Sassoli.

Συμμετείχαν επίσης αρκετά υψηλά δημόσια πρόσωπα,
συμπεριλαμβανομένων κάποιων που κατέχουν τα ανώτατα πολιτικά αξιώματα
στις χώρες και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, μεταξύ των οποίων οι πρωθυπουργοί
της Ιταλίας Mario Draghi,
του Λουξεμβούργου 
Xavier Bettel,
της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης,
της Κροατίας 
Andrej Plenković και
της Μάλτας 
Robert Abela.

Συμμετείχαν επίσης διάφοροι πρόεδροι των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ.

Στην αρχή της τελετής προβλήθηκε στο Ημικύκλιο ένα σύντομο βίντεο με τίτλο
«
David Maria Sassoli, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

 

Ο πρόεδρος Sassoli απεβίωσε την Τρίτη 11 Ιανουαρίου.

 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli απεβίωσε στο Aviano της Ιταλίας, όπου νοσηλευόταν από τις 26 Δεκεμβρίου.

Υπήρξε ευρωβουλευτής από το 2009 και εξελέγη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο του 2019, για το πρώτο ήμισυ της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Ο Πρόεδρος Sassoli έθεσε σε ισχύ έκτακτα μέτρα που επέτρεψαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του και να ασκεί δημοκρατικό έλεγχο βάσει των Συνθηκών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Διαδραμάτισε επίσης εξέχοντα ρόλο στην υιοθέτηση ενός φιλόδοξου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, αλλά και ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ανάκαμψης από την πανδημία. Ακόμη, ο εκλιπών Πρόεδρος ηγήθηκε της προσπάθειας του Κοινοβουλίου να επιδείξει αλληλεγγύη προς τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας στην αρχή της κρίσης του κορονοϊού, μέσω δράσεων στήριξης στις πόλεις-έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Στρασβούργο, Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο), όπως η παροχή γευμάτων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και στέγης στους χώρους του Κοινοβουλίου για γυναίκες θύματα βίας.
Ο Πρόεδρος 
Sassoli ήταν αποφασισμένος να αντληθούν διδάγματα από την πανδημία, ξεκίνησε μια ευρεία διαδικασία προβληματισμού μεταξύ των ευρωβουλευτών για την επανεξέταση και την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Όντας αφοσιωμένος στο ευρωπαϊκό όραμα, μόλις μερικές εβδομάδες νωρίτερα ο εκλιπών Πρόεδρος τόνισε κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου: «Αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ’ όλα η Ευρώπη είναι ένα νέο εγχείρημα ελπίδας. Πιστεύω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε αυτό το εγχείρημα με βάση μια ισχυρή προσέγγιση σε τρεις άξονες – μια Ευρώπη που καινοτομεί, μια Ευρώπη που προστατεύει, μια Ευρώπη που ακτινοβολεί.»

 

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....