Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη σχετικά με τις προσφυγικές ροές εκτοπισθέντων ατόμων
από την Ουκρανία που φτάνουν στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής
υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τη διαδικασία υποδοχής σε κάθε πύλη εισόδου της Ελλάδας των Ουκρανών εκτοπισθέντων ατόμων, την παροχή προσωρινής προστασίας, τις παροχές και τις συνθήκες φιλοξενίας καθώς και τα άμεσα επόμενα βήματα από τα αρμόδια Υπουργεία.

Συνολικά έως σήμερα έχουν λάβει καθεστώς προσωρινής φιλοξενίας 2.704 Ουκρανοί πολίτες εκ των οποίων 50 μόνο έχουν αιτηθεί να φιλοξενηθούν σε δομές πρώτης υποδοχής. Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε από τον Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου το σύνολο των άμεσα διαθέσιμων κλινών φιλοξενίας που προσεγγίζουν τις 5.000 και μπορούν προοπτικά να ανέλθουν σε 30.000.

Επίσης, έγινε αναφορά στη διαπιστωτική απόφαση για την παροχή έκτακτου καθεστώτος ειδικής προσωρινής προστασίας διάρκειας 12 μηνών κατά παρέκκλιση της πάγιας διαδικασίας Ασύλου που αποφασίστηκε σήμερα από τα ευρωπαϊκά όργανα και υιοθετείται άμεσα από τη χώρα μας. Επιπλέον γνωστοποιήθηκε ότι σε ένα μήνα, από τις 4/4, θα υπάρξει η δυνατότητα fast track διαδικασίας ταυτοποίησης και παροχής ειδικής βιομετρικής ταυτότητας 12μηνης παραμονής σε όσους Ουκρανούς πολίτες επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας.

Ειδική μνεία έγινε στη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας υποδοχής αιτημάτων ανθρωπιστικής προσφοράς προς τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες στη διεύθυνση https://migration.gov.gr/help-ukraine-online-form/, όπου δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, απλοί πολίτες και ΜΚΟ μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να συμβάλλουν στην ανακούφιση των Ουκρανών θυμάτων του πολέμου.

Τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας αναφέρθηκαν στην ετοιμότητα των δομών υγείας και των σχολικών μονάδων να υποδεχθούν Ουκρανούς πρόσφυγες. Μάλιστα, ήδη πέντε παιδιά από την Ουκρανία έχουν γραφτεί σε τάξεις του ελληνικού δημόσιου σχολείου στο πλαίσιο της δράσης για το «Συμπεριληπτικό Σχολείο». Το Υπουργείο Υγείας ανέλαβε να σχεδιάσει ειδική δράση εμβολιασμού των ανεμβολίαστων προσφύγων και αποστολής υγειονομικού υλικού σε νοσοκομεία της Ουκρανίας.

Τα Υπουργεία Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης, και Τουρισμού ανέλαβαν να καταγράψουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας για εποχικό ή μόνιμο προσωπικό, που δεν καλύπτονται από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό, στον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, την εστίαση και τις εταιρείες τεχνολογίας και να επανέλθουν με συγκεκριμένα στοιχεία ευκαιριών απασχόλησης για τους Ουκρανούς εκτοπισθέντες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ και την Εκκλησία της Ελλάδος ώστε να συνδράμουν στη φιλοξενία των προσφύγων.

Τέλος, το Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε για τη δύσκολη αλλά επιτυχή επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από την Ουκρανία και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επαφές με το ελληνικό ομογενειακό στοιχείο και τη διάνοιξη νέων ανθρωπιστικών διαδρόμων για την έξοδο από τη χώρα και άλλων Ελλήνων ομογενών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν
ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης,
ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος,
ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης,
ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης,
ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς,
ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας,
ο Υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος,
ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,
ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας,
ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης,
ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης,
ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης,
ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Αλέξανδρος Κόπτσης
και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης.

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....