Γράφει η κ. Κατερίνα Ταγαρά
Δικηγόρος – Διεθνολόγος

Το  αμφιλεγόμενο προφίλ του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι γνωστό τοις πάσι εδώ και πολλά έτη.
Το ίδιο γνωστό είναι και το «σιδηρούν προσωπείον» που παρουσιάζει ως επικεφαλής του ρωσικού κράτους.
Πρόκειται για έναν  ηγέτη  «παλιάς κοπής», προερχόμενο από τις μυστικές υπηρεσίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Κα Γκε Μπε) o οποίος χρησιμοποιεί κάθε μέσο για την επίτευξη των σκοπών του.

Με αφορμή τον ρωσοουκρανικό πόλεμο ο οποίος εξελίσσεται εδώ και αρκετές ημέρες, εντυπωσιάζει η στρατηγική  του Ρώσου προέδρου ο οποίος έχει εξελιχθεί σε  έναν πολύ ισχυρό παίκτη στην σκακιέρα της ανατολικής Ευρώπης αλλά και διεθνώς.
Διορίζει μισθοφόρους, προβαίνει σε πολλαπλά και ταυτόχρονα χτυπήματα σε πολλά σημεία του ουκρανικού εδάφους,  απειλεί το ΝΑΤΟ να μην συμμετάσχει στον πόλεμο (ως μη έχον το δικαίωμα διότι κανένα εμπλεκόμενο μέρος δεν είνα μέλος του), ασκεί βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη μη έκδοση σχετικού ψηφίσματος, αμφισβητεί τον πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι για την ηγετική ικανότητά του, ανακοινώνει εθνικοποιήσεις  μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που αποσύρονται από τη ρωσική αγορά και προσπαθεί να συγκρατήσει την κατάρρευση του ρωσικού ρουβλίου λόγω του εμπάργκο της Δύσης προς το κράτος του.
Η πολιτική του είναι να πιέσει τον αντίπαλο για να υποχωρήσει  όσο το δυνατόν περισσότερο και να κερδίσει ο ίδιος πιο πολλά.
Διεκδικεί το μείζον για να λάβει το μείζον και όχι το έλασσον.

Ωστόσο, η ηγετική φυσιογνωμία του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κηλιδωθεί.
Από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, έχουν καταγγελθεί εγκλήματα πολέμου.
Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι το καθεστώς Πούτιν κρύβει τους θανάτους του άμαχου ουκρανικού πληθυσμού για τους οποίους το ίδιο ευθύνεται.
Πρόσφατα, επί του ζητήματος αυτού ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι «ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πολλούς λόγους να δικαστεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης».
Για το ουκρανικό ζήτημα η Ιστορία μένει να καταγράψει τη
σκακιέρα και τους παίκτες…

 

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....