Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο Αναπτυξιακό Συνέδριο για το ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021-2027 στην Καλαμάτα:

«Κύριε Πρωθυπουργέ, αισθάνομαι πολύ μεγάλη ευλογία και υπερηφάνεια και σας ευχαριστώ που μου εμπιστευτήκατε αυτόν τον κρίσιμο ρόλο και σήμερα μπορώ να είμαι εδώ σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα.

Και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλη την ομάδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον κύριο Παπαθανάση, που όλοι ξέρετε ότι είμαστε κάτι παραπάνω από συνεργάτες, πιστεύω εξαιρετικά στενοί φίλοι, τον αρμόδιο Υφυπουργότον Γιάννη Τσακίρη, το Χρίστο Δήμα, αλλά και τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς, τον κύριο Σκάλκο, τον κύριο Ζερβό και την κυρία Δανδόλου.

Κύριε Πρωθυπουργέ, είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε επίσημα σε εσάς και στον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα μας πέτυχε έναν πρωτοφανή για την ιστορία του ΕΣΠΑ στόχο:

Είμαστε η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουμε πλέον εγκεκριμένα προγράμματα τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες μέρες και θα είμαστε η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα έχουμε εκταμίευση χρήματων από τη νέα προγραμματική περίοδο μέσα στο 2022.

Αναφέρομαι και σε συναδέλφους μου Βουλευτές που μας κάνουν την τιμή να είναι μαζί μας σήμερα, τους κύριους Περιφερειάρχες, τον οικοδεσπότη μας τον κύριο Νίκα, αλλά και σε όλα τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που έβαλαν τόσο μεγάλη πλάτη για να φτάσουμε σήμερα εδώ και εκφράζουμε φυσικά τις ευχαριστίες μας στην αρμόδια Επίτροπο, την κυρία Φερέιρα και στο πρόσωπό της σε όλη την Επιτροπή για την εξαιρετικά καλή συνεργασία.

Κυρίες και κύριοι, για εκείνους από εμάς, οι οποίοι στα κρίσιμα τελευταία 10 χρόνια, σταθήκαμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και δώσαμε τη μάχη για να μείνει η Ελλάδα μέσα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που δεν ήταν καθόλου αυτονόητο πριν από λίγα χρόνια.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα μόλις, ίσως λίγα εικοσιτετράωρα από την έξοδό της από την ευρωζώνη και έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και όλοι εμείς οι πολιτικοί που πήραμε το σωστό δρόμο με μεγάλο πολιτικό κόστος για να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρώπη και να μπορούμε σήμερα να απολαμβάνουμε τα οφέλη του τρέχοντος, αλλά και του νέου ΕΣΠΑ, πρέπει να το θυμόμαστε αυτό με πολύ μεγάλη περηφάνεια.

Δεν ήταν τότε αυτονόητο, όταν ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ, δεν ήταν αυτονόητο όταν τώρα,επί Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα περνάει από τη 19η θέση σε απορρόφηση τη μέρα που μπήκαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Πρωθυπουργέ, εδώ και πολλούς μήνες σταθερά στην 1η θέση. Πολλοί νομίζουν ότι αυτά γίνονται αυτόματα, αλλά αυτά είναι αποτελέσματα σκληρής και συλλογικής δουλειάς.

Μέσα στην περίοδο της πανδημίας, κ. Πρωθυπουργέ, με χρήματα του ΕΣΠΑ και με την εξαιρετικά καλή συνεργασία της Αναπτυξιακής Τράπεζαςοργανικό κομμάτι του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ευχαριστώ την κα Χατζηπέτρου που είναι εδώ, καταφέραμε να μοχλεύσουμε πάνω από 9 δισεκατομμύρια.

Όταν η Ελλάδα έβγαλε τα πρώτα εγγυημένα προγράμματα με χρήματα του ΕΣΠΑ μέσω της Αναπτυξιακής Τραπέζης για να ενισχύσουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα με εγγυημένα δάνεια, μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη της πανδημίας η τελευταία χώρα που το έκανε ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από δύο χρόνια.

Και αυτά τα χρήματα που καταφέραμε μέσα στο 2020-2021 να μοχλεύουμε και να απορροφήσουμε γρηγορότερα από τους άλλους, πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσαν κομβικό παράγοντα στην ανάσχεση της μεγάλης ύφεσης του 2020 και στη μεγάλη εκτίναξη της εθνικής μας οικονομίας  το 2021.

Αυτά δεν είναι απλοί αριθμοί, κυρίες και κύριοι, αυτές είναι πολλές μικρές ανθρώπινες ιστορίες επιχειρήσεων που θα έκλειναν και έμειναν ανοιχτές, εργαζομένων που θα έχαναν την εργασία τους και κράτησαν την εργασία τους, επιστημόνων που μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις επιστημονικές τους έρευνες, δημοσίων έργων που μπόρεσαν να ολοκληρωθούν, επειδή όλες οι Υπηρεσίες και όλη η ομάδα δούλεψε με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Σήμερα είχαμε σχεδιάσει εδώ να ανακοινώσουμε την πρώτη έγκριση του προγράμματος επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, του γνωστού ΕΠΑνΕΚ όπως το λέμε. Όμως η αλήθεια είναι ότι οι εξελίξεις, κ. Πρωθυπουργέ, τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα, σχεδόν όλα μας τα προγράμματα παίρνουν έγκριση ακριβώς αυτή τη στιγμή που μιλάμε, για το ΣΔΑΜ θα μιλήσει ιδιαίτερα ο Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος δούλεψε και ο ίδιος πάρα πολύ γι΄ αυτό.

Αλλά μπορούμε να πούμε με το Γιάννη Τσακίρητο Γιώργο Ζερβό και τη Νίκη Δανδόλου ότι όλα μας τα προγράμματα, όχι μόνο το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, αλλά και το πρόγραμμα του περιβάλλοντος έχει ήδη εγκριθεί, το πρόγραμμα μεταφορών είναι θέμα ολίγων ωρών να ανακοινωθεί η έγκρισή του, το κοινωνικό ταμείο είναι θέμα ολίγων ημερών να ανακοινωθεί η έγκρισή του. Το σύνολο της νέας προγραμματικής περιόδου θα εγκριθεί για την Ελλάδα 1η χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και αισθάνθηκα κ. Πρωθυπουργέ μεγάλη υπερηφάνεια από αυτό που είπε η κα Επίτροπος προηγουμένως; από τη νέα ιστορία της Ελλάδος.  

Από εκεί που η Ελλάδα ήταν μονίμως στα δελτία ειδήσεων των ξένων χωρών μόνο γιατί προκαλούσε κάποιου είδους προβλήματα στους υπολοίπους εταίρους και παρουσιαζόταν περίπου ως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, και για αυτό σας αξίζουν προσωπικά συγχαρητήρια, κύριε Πρωθυπουργέ, για όποιον έχει στοιχειωδώς επαφή με το πως παρουσιάζεται η χώρα μας πλέον στο εξωτερικό, είναι πάντα το καλό παράδειγμα.

Αυτό που είπε η κυρία Επίτροπος προηγουμένως: το παράδειγμα προς μίμηση.  Η απόσταση από το μαύρο πρόβατο στο παράδειγμα προς μίμηση, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι το αποτέλεσμα της διακυβερνήσεώς σας και για αυτό σας αξίζουν συγχαρητήρια. Θέλω να ξέρετε ότι έχουμε δουλέψει πάρα πολύ λεπτομερειακά στα προγράμματα.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους Περιφερειάρχες για την πολύ καλή συνεργασία. Ένα από τα χαρακτηριστικά της νέας προγραμματικής περιόδου ήταν η υλοποίηση μιας προεκλογικής δεσμεύσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη, η μεταφορά δηλαδή σημαντικά μεγαλύτερων πόρων στις περιφέρειες για να μπορούν να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους, να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους και να αλλάξουν τη ζωή των συμπολιτών μας ταχύτερα και με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Και είναι στοίχημα για την κάθε Περιφέρεια στη νέα προγραμματική περίοδο αυτοί οι αυξημένοι πόροι να απορροφηθούν με μεγάλη ταχύτητα και να αποδειχθεί ότι η εμπιστοσύνη που η κεντρική κυβέρνηση δείχνει στις περιφέρειες είχε νόημα, άξιζε τον κόπο και θα μπορεί στο μέλλον να επεκταθεί σε ακόμα μεγαλύτερη μεταφορά πόρων σε επόμενες προγραμματικές περιόδους για να ολοκληρώσουμε αυτό που πάντα πιστεύαμε, την αληθινή αποκέντρωση και ισόρροπη ανάπτυξης της χώρας.

Σε όλη αυτή, λοιπόν, την προσπάθεια που ξεκινάει σήμερα και που αποτελεί ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την προσπάθειά μας για να απορροφήσουμε γρηγορότερα τους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ και για την πράσινη ανάπτυξη και την βιώσιμη ανάπτυξη, για την έρευνα και την τεχνολογία, θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, να κάνω και εδώ ένα μικρό σχόλιο για να το ξέρει ο κόσμος γιατί οι περισσότεροι συμπολίτες μας δυστυχώς στον ορυμαγδό των καθημερινών πληροφοριών και της καθημερινότητας δεν το γνωρίζουν.

Όταν σχηματίστηκε η κυβέρνησή σας πήρατε μια απόφαση που τότε είχε συζητηθεί πολύ πολιτικά.  Τη μεταφορά της τότε ΓΓΕΤ από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο την σύνδεση της έρευνας και της αγοράς.

Κάθε πολιτική απόφαση πρέπει να κρίνεται από το αποτέλεσμά της.  Είμαστε στην υπερήφανη θέση να σας ανακοινώσουμε κύριε Πρωθυπουργέ ότι τα τελευταία δυο χρόνια η Ελλάδα σταθερά είναι πλέον πρώτη σε ποσοστιαία αύξηση απορρόφηση χρημάτων για την έρευνα και την τεχνολογία.

Ξεκινάμε φυσικά από πολύ χαμηλότερη βάση αλλά διαρκώς ανεβαίνουμε θέσεις και αν συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό, που βεβαίως θα το κάνουμε, και στη νέα προγραμματική περίοδο έχουμε δεσμεύσει πολύ σημαντικούς πόρους για αυτό, σε λίγα χρόνια η Ελλάδα μπορεί να είναι στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης στην έρευνα και στην τεχνολογία και να γίνει πράξη ένα πραγματικό όραμα για μία Ελλάδα σύγχρονη και μοντέρνα.

Όλα αυτά συγκεντρώνονται σε αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα, στο νέο ΕΣΠΑ, στη νέα προγραμματική περίοδο, σε ένα εργαλείο με το οποίο αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια ωφελεί την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων, ωφελεί την καθημερινότητα του ελληνικού λαού και δικαιώνει και την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας για την ιστορική μας επιλογή πριν από 40 χρόνια να βάλουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Γιατί ναι, με αυτά τα εργαλεία κάνουμε τη ζωή του ελληνικού λαού καλύτερη, αυτή είναι η αποστολή μας στην πολιτική και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας εδώ σήμερα, είναι πραγματικά μεγάλη μας τιμή που είστε εδώ και πρέπει να το πω, γιατί αξίζει να ακουστεί πριν κατέλθω του βήματος, ότι τίποτα από όλα αυτά που είπαμε δεν θα είχε συμβεί σήμερα και είναι μεγάλες εθνικές επιτυχίες χωρίς τη δική σας καθημερινή καθοδήγηση και εμπλοκή στο να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια βρίσκονταν στην πορεία.

Και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό, το δικό σας κύρος στην Ευρώπη έκανε την δική μας δουλειά ευκολότερη στην διαπραγμάτευση».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....