ΕΦΚΑ-

Η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων που εκκρεμούσαν από την περίοδο 2016 – 2021
ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε σήμερα
το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων της προηγούμενης εξαετίας επετεύχθη χάρη στη μεγάλη επιτάχυνση των απονομών,
καθώς τους τελευταίους 22 μήνες εκδόθηκαν περισσότερες από 470.000 συντάξεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1/6 των σημερινών συνταξιούχων.

«Ο ΕΦΚΑ παράγει συντάξεις και όχι καθυστερήσεις. Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο Υπουργείο κατάλαβα πως πρέπει άμεσα να εφαρμόσουμε πολιτικές «έξω από το κουτί». Παρά τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις που αντιμετωπίσαμε τόσο εντός όσο και εκτός του ΕΦΚΑ, καταφέραμε μέσα σε 22 μήνες να εκδοθούν πάνω από 470.000 συντάξεις. Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι πως πλεον οι νέες συντάξεις εκδίδονται σε λιγότερο από 2 μήνες. Εναρμονιζόμαστε με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργούμε έναν αξιόπιστο και φιλικό προς τον πολίτη μηχανισμό έκδοσης συντάξεων», τόνισε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Χάρη στις παρεμβάσεις που έγιναν για την αναμόρφωση του μηχανισμού έκδοσης συντάξεων, ο μέσος χρόνος έκδοσης δεν υπερβαίνει πλέον τους δύο μήνες, αποτρέποντας νέα συσσώρευση εκκρεμών αιτήσεων, τη στιγμή που το 2019 απαιτούνταν κατά μέσο όρο περισσότεροι από 18 μήνες για κάθε φάκελο.

Ενδεικτικό είναι πως έχει ήδη εκκαθαριστεί το 85% των αιτήσεων για το 2022, καθώς ο ΕΦΚΑ εκδίδει πλέον περισσότερες από 1.250 συντάξεις ανά ημέρα, ενώ το 2019 δεν ξεπερνούσε τις 500 απονομές.

Η επιτάχυνση της έκδοσης συντάξεων και η έγκαιρη στήριξη των δικαιούχων αποτελεί απόρροια σειράς κομβικων μεταρρυθμίσεων και βελτιώσεων όσον αφορά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, όπως η θέσπιση των συντάξεων fast track, η εφαρμογή της προκαταβολής σύνταξης και η θεσμοθέτηση της συνδρομής πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων για την έκδοση σύνταξης. Παράλληλα, ψηφιοποιήθηκε το σύνολο των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, χάρη σε συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υλοποιήθηκαν σημαντικές αυτοματοποιήσεις όσον αφορά την έκδοση συντάξεων Δημοσίου, η υλικοτεχνική υποδομή του ΕΦΚΑ ενισχύθηκε και εκσυγχρονίστηκε, δόθηκαν κίνητρα για αυξημένη επίδοση στο προσωπικό, ενώ συγκροτήθηκαν Ενιαία Κέντρα Απονομών σε όλη την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα σημαντική στο οργανωτικό πεδίο ήταν η συγκρότηση του Πύργου Ελέγχου, μέσω του οποίου ήταν δυνατή η ποσοτική αποτύπωση και αξιολόγηση των εκκρεμοτήτων, σε πραγματικό χρόνο, ανά περιοχή.

Τέθηκαν επίσης σε λειτουργία, μεταξύ άλλων, το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας για την άμεση επικοινωνία των υπαλλήλων με τους εν αναμονή συνταξιούχους, ο ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης 1555, τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας και η υπηρεσία myEFKAlive.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

Κάναμε αυτό που οφείλαμε – Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των εκκρεμών κύριων συντάξεων

Στις 60 ημέρες ο μέσος χρόνος έκδοσης των νέων συντάξεων
– 1.250 συντάξεις την ημέρα εκδίδει πλέον ο e-ΕΦΚΑ

Ολοκληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ η εκκαθάριση των εκκρεμών κύριων συντάξεων, ενώ παράλληλα οι νέες συντάξεις εκδίδονται σε μόλις 2 μήνες. Μαζί με την εκκαθάριση τελειώνει οριστικά μια επίπονη περίοδος ταλαιπωρίας εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που περίμεναν μήνες ή και χρόνια τη σύνταξή τους. Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής κύριων συντάξεων παρουσιάστηκε, σε ειδική εκδήλωση, στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή και την ομάδα έργου για την Εκκαθάριση των Συντάξεων.

Το πρόβλημα υπήρχε διαχρονικά, οξύνθηκε ωστόσο από την ίδρυση του ΕΦΚΑ το 2016 και εντάθηκε σταδιακά. Είναι ενδεικτικό πως το καλοκαίρι του 2019 οι συνολικές εκκρεμείς ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές υποθέσεις ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο. Επιπλέον, πάνω από 30.000 φάκελοι ήταν ξεχασμένοι σε υπόγεια και αποθήκες του Φορέα χωρίς κανένας να γνωρίζει την ύπαρξη τους. Οι οφειλές της Πολιτείας σε καθυστερούμενες συντάξεις άγγιζαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, οι πολίτες ήταν ευλόγως αγανακτισμένοι, με έναν ΕΦΚΑ σε κατάσταση πλήρους αποδιοργάνωσης.

Από τότε ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια οριοθέτησης του προβλήματος και παραγωγής πολιτικών ικανών να το αντιμετωπίσουν οριστικά, με γνώμονα τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Στην προσπάθεια αυτή:
·      Συγκροτήθηκε ειδική ομάδα έργου για την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων.
·      Υλοποιήθηκαν, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημαντικές αυτοματοποιήσεις για την έκδοση των συντάξεων Δημοσίου.
·      Υλοποιήθηκαν κομβικές για τον Φορέα νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όπως η θέσπιση των συντάξεων fast track (μέσος χρόνος έκδοσης λιγότερο από 3 μήνες), η εφαρμογή της προκαταβολής σύνταξης (πάνω από 100.000 ωφελούμενοι) και η δημιουργία του θεσμού των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων (έκδοση σύνταξης ακόμα και σε 60 ημέρες).
·      Τέθηκε σε λειτουργία ο ηλεκτρονικός Πύργος Ελέγχου για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του συνόλου των εκκρεμοτήτων σε κάθε διεύθυνση και περιφερειακή ενότητα.
·      Ψηφιοποιήθηκε το σύνολο των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.
·      Υλοποιήθηκαν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημαντικές αυτοματοποιήσεις για την έκδοση των συντάξεων Δημοσίου.
·      Δόθηκε προτεραιότητα στην εκκαθάριση προβληματικών τ. Ταμείων.
·      Δημιουργήθηκαν Ενιαία Κέντρα Απονομών σε όλη την Ελλάδα.
·      Οι εργαζόμενοι ενισχύθηκαν με 3.000 σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, επιβραβεύθηκαν μέσα από ένα νέο – διευρυμένο ως προς τους δικαιούχους- σύστημα bonus και λειτούργησαν κάτω από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο επίτευξης εβδομαδιαίων στόχων.
·      Τέθηκαν σε λειτουργία το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας για την άμεση επικοινωνία των υπαλλήλων με τους εν αναμονή συνταξιούχους, τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας, η υπηρεσία myEFKAlive, 35 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και ο ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης 1555 που βελτίωσαν σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης των 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Οι παραπάνω πολιτικές απέφεραν σταδιακά το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και σήμερα ο e-ΕΦΚΑ διαθέτει ένα νέο ολοκληρωμένο μηχανισμό απονομής κύριων συντάξεων, απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος και ικανό να δίνει συντάξεις στους πολίτες χωρίς τις πολύμηνες καθυστερήσεις του παρελθόντος. Συγκεκριμένα:

·      Μέσα στους τελευταίους 22 μήνες εκδόθηκαν πάνω από 470.000 συντάξεις, το 1/6 δηλαδή του συνόλου των εν ενεργεία συνταξιούχων.
·      Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων των ετών 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 και 2021. Τονίζεται πως απομένουν 9.500 εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις προ του 2021, όπου στη πλειονότητα τους η καθυστέρηση οφείλεται σε υπαιτιότητα του ασφαλισμένου (εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, οφειλές άνω των ορίων που δεν έχουν ρυθμιστεί, απουσία ιατρικής γνωμάτευσης κλπ). Η πλειονότητα των περιπτώσεων αυτών κρίνονται ως ανελαστικές και αναμένεται να εκδοθούν απορριπτικές αποφάσεις.
·      Έχει ήδη εκκαθαριστεί ήδη 85% των αιτήσεων του 2022.
·      Οι οφειλές της Πολιτείας σε καθυστερούμενες συντάξεις, από 487 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2019 έχουν σήμερα πρακτικά μηδενιστεί.
·      Ο e-ΕΦΚΑ εκδίδει πλέον πάνω 1.250 συντάξεις την ημέρα, ενώ το 2019 δεν ξεπερνούσε τις 500 απονομές.
·      Ο μέσος χρόνος έκδοσης των νέων συντάξεων του 2022 είναι λιγότερο από 2 μήνες, ενώ ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης το 2019 ξεπερνούσε τους 18 μήνες.

Όλες οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις υλοποιήθηκαν με 900 λιγότερους υπαλλήλους. Μαζί με το αποτελεσματικό management, δόθηκαν και σημαντικά κίνητρα, ψηφιακά εργαλεία και σύγχρονος εξοπλισμός στους υπαλλήλους προκειμένου να αυξήσουν σημαντικά την απόδοση τους και να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων δίνει τη θέση της στην εκκαθάριση και των ληξιπρόθεσμων επικουρικών και εφάπαξ το επόμενο διάστημα. Ήδη μάλιστα παρατηρείται σημαντική βελτίωση στην αποκλιμάκωση των εκκρεμών επικουρικών. Το σχέδιο που υλοποιείται περιλαμβάνει:

–       Δημιουργία Πύργου Ελέγχου για την παρακολούθηση των εκκρεμοτήτων σε όλη την Ελλάδα.
–       Μετακίνηση υπαλλήλων από τα κέντρα απονομής κύριων συντάξεων στα αντίστοιχα των επικουρικών και των εφάπαξ.
–       Ενεργοποίηση διαδικασίας fast track και για τις επικουρικές.
–       Έμφαση στα προβληματικά παλαιά Ταμεία επικουρικών.
–       Υλοποίηση αυτοματοποιήσεων για τις επικουρικές και εφάπαξ δημοσίου.
Και αυτό το πρόβλημα αναμένεται να έχει αντιμετωπιστεί οριστικά μέσα στους επόμενους μήνες.

Στην ειδική εκδήλωση μίλησαν επίσης – τονίζοντας ο καθένας μια ειδική πτυχή της προόδου που συντελέστηκε και ήταν αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς- ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, ο Υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης και ο Επικεφαλής της Ομάδας Έργου Μιχάλης Κεφαλογιάννης.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Ο ΕΦΚΑ παράγει πλέον συντάξεις και όχι καθυστερήσεις. Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο Υπουργείο κατάλαβα πως πρέπει άμεσα να εφαρμόσουμε πολιτικές «έξω από το κουτί». Παρά τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις που αντιμετωπίσαμε τόσο εντός όσο και εκτός του ΕΦΚΑ, καταφέραμε μέσα σε 22 μήνες να εκδοθούν πάνω από 470.000 συντάξεις. Με αλλά λόγια, το 1/6 των συνταξιούχων είδαν την σύνταξη τους να εκδίδεται τα τελευταία 2 χρόνια.

Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι πλέον οι νέες συντάξεις εκδίδονται σε λιγότερο από 2 μήνες, από 18 μήνες που απαιτούνταν το 2019. Είναι μια εντυπωσιακή βελτίωση του ρυθμού απονομής που μας κατατάσσει επιτέλους ανάμεσα στις σύγχρονες χώρες του δυτικού κόσμου που σέβονται τον πολίτη και δεν τον ταλαιπωρούν με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και υπερημερίες.

Ο ΕΦΚΑ σταδιακά αλλάζει και κλείνει δομικές εκκρεμότητες του παρελθόντος. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το επίπεδο εξυπηρέτησης και τις ψηφιακές υποδομές του Οργανισμού. Το οφείλουμε στους ασφαλισμένους και στις οικογένειες τους».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπογράμμισε: «H επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων αποτέλεσε μια πάρα πολύ σπουδαία άσκηση δημοσίου management. Και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για αυτή τη σπουδαία δουλειά στον Κωστή Χατζηδάκη, τον Πάνο Τσακλόγλου, τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, την ΗΔΙΚΑ και σε όλη την ομάδα έργου.

Πρόκειται για μία μεγάλη κληρονομιά της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αντανακλά τη φιλοσοφία του Πρωθυπουργού και έχει να κάνει με το πώς το ίδιο το Δημόσιο έρχεται και λύνει προβλήματα τα οποία ήταν μη αναμενόμενο ότι θα τα έλυνε. Και αυτή είναι μόνο η αρχή: η επίλυση αυτών των εκκρεμοτήτων έρχεται να θεμελιώσει τη μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει συνολικά στις σχέσεις κράτους – πολίτη. Το κράτος θα αλλάξει και η εντολή που έχει ληφθεί από τους πολίτες θα υλοποιηθεί στο ακέραιο».

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, σημείωσε ότι «η έγκαιρη και έγκυρη έκδοση συντάξεων δεν είναι φιλανθρωπική δράση, ούτε προνοιακή παροχή. Αποτελεί υποχρέωση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.  Στο καθήκον αυτό στρατευτήκαμε όλοι. Αξιοποιήσαμε κάθε διαθέσιμο και πρόσφορο μέσο άσκησης πολιτικής. Σαν αποτέλεσμα, οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς κύριες συντάξεις έχουν, σχεδόν, μηδενισθεί και, συνολικά, το επίπεδο υπηρεσιών του ΕΦΚΑ έχει αναβαθμιστεί αισθητά.

Για τους συνταξιούχους, το κεφάλαιο «εκκρεμείς συντάξεις» ήταν μια οδυνηρή δοκιμασία.  Για τον ΕΦΚΑ, όμως, αυτό αποτέλεσε μια ευκαιρία, όχι μόνο να δείξει το καλό του πρόσωπο αλλά και να αποκτήσει νέα, πιο εξελιγμένα μέσα για την ουσιαστική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.  Σε αυτό το σημείο, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς τα στελέχη και τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις πραγματικά υπερέβησαν εαυτούς προκειμένου να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Μετά την επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών κυρίων συντάξεων, προχωράμε με τον ίδιο ζήλο στις επικουρικές και στις διεθνείς συντάξεις».

Τέλος, ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, ανέφερε: «Τα σημερινά θετικά αποτελέσματα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην οργανωτική και λειτουργική αναβάθμιση του e-ΕΦΚΑ τα τελευταία χρόνια. Η σκληρή καθημερινή δουλειά εκατοντάδων στελεχών απέδωσε σταδιακά τα επιθυμητά αποτελέσματα. Καταφέραμε να εκκαθαρίσουμε το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων για την εξαετία 2016-2021, με εξαίρεση ορισμένες εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις.

Η επόμενη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η εκκαθάριση και των ληξιπρόθεσμων επικουρικών και εφάπαξ. Έχουμε μπροστά μας ακόμη ανηφόρα, θα τα καταφέρουμε, με επιμονή, υπομονή και μεθοδικότητα».

=============================================================

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση
του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων της περιόδου 2016-21

Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Υφυπουργοί, κυρίες και κύριοι Γενικοί Γραμματείς,

Ξεφύλλιζα την ομιλία μου καθώς άκουγα τις παρουσιάσεις και σκέφτηκα να μη σας επιβαρύνω, επαναλαμβάνοντας ακόμα μια φορά τα πολύ ουσιαστικά τα οποία ειπώθηκαν και να μιλήσω λίγο πιο προσωπικά, αλλά και λίγο πιο πολιτικά γι΄ αυτό το πολύ σημαντικό επίτευγμα το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα.

Όταν κάλεσα στο τηλέφωνο τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Ιανουάριο του 2021, να του ζητήσω να αναλάβει Υπουργός Εργασίας, υπήρχε μία παύση στο τηλέφωνο. Λέω: «Κωστή είσαι εκεί, όλα εντάξει;» Μου λέει: «Βεβαίως Πρόεδρε, να πάω στο Υπουργείο Εργασίας». «Καταλαβαίνεις, του λέω, πόσο δύσκολη είναι αυτή η αποστολή». Αισθάνθηκα ότι τον αιφνιδίασα. Το πρώτο πράγμα το οποίο σκέφτηκα να του πω για να τον ενθαρρύνω, ότι εν πάση περιπτώσει από τις δυσκολίες που θα πας εκεί και θα βρεις, δεν κινδυνεύεις να σου πέσουν και τα μαλλιά, οπότε είσαι σχετικά ασφαλής, τουλάχιστον ως προς αυτό τον τομέα.

Σήμερα, με πολύ μεγάλη ικανοποίηση μπορώ να σας πω ότι η επιλογή μου αυτή δικαιώθηκε στο ακέραιο.

Και θέλω να ξεκινήσω, λέγοντας ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην ηγεσία του Υπουργείου, πρώτα και πάνω από όλα στον Κωστή (Χατζηδάκη), στον Υφυπουργό, Πάνο Τσακλόγλου, ο οποίος πήγε στο Υπουργείο λίγο νωρίτερα, στη Γενική Γραμματέα, Παυλίνα Καρασιώτου. Σε όλη, όμως, την διοίκηση του Υπουργείου, στον Διοικητή του ΕΦΚΑ, σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία τα οποία υποστήριξαν αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Αλλά πρωτίστως -και θα επανέλθω σε αυτούς- στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που έγιναν συμμέτοχοι αυτής της πολύ μεγάλης εθνικής προσπάθειας με ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό αλλά και οικονομικό αποτύπωμα.

Πιστεύω ότι από όλο αυτό το εγχείρημα, το οποίο παρουσιάσαμε σήμερα, πρέπει να κρατήσουμε τρία συμπεράσματα ως υποδείγματα καλών πρακτικών για τις δημόσιες πολιτικές τις οποίες η δική μας κυβέρνηση επιθυμεί να ασκεί.

Καταρχάς, θέλω να επισημάνω ότι το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας στους απόμαχους της εργασίας. Να μπορεί να τους χορηγεί τη σύνταξή τους χωρίς καθυστέρηση, το συντομότερο δυνατό.

Δεν νομίζω ότι επ΄ αυτού μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε διαφορετική άποψη, εκτός εάν πιστεύουμε -όπως είπε και ο Κωστής (Χατζηδάκης)- ότι έχουμε υποχρέωση να ταλαιπωρούμε τους εργαζόμενους για να εξυπηρετούμε ενδεχομένως κάποια πολύ λίγα συμφέροντα τα οποία μπορεί να έχουν κάποιο όφελος από όλη αυτή την κατάσταση την οποία παραλάβαμε το 2019 όταν ήρθαμε στα πράγματα.

Ιδεολογικό πρόσημο μπορεί να υπάρχει, παραδείγματος χάρη, αγαπητέ μου Πάνο (Τσακλόγλου), αν υποστηρίζουμε ή δεν υποστηρίζουμε την έννοια του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις επικουρικές συντάξεις. Εκεί, καταλαβαίνω, υπάρχουν κάποιες ιδεολογικές διαφωνίες. Αλλά στο ζήτημα της απονομής των συντάξεων, σίγουρα όλοι πρέπει να συμφωνούμε ότι οι συντάξεις πρέπει να απονέμονται το συντομότερο δυνατό.

Και η αλήθεια είναι ότι το 2019 παραλάβαμε -το περιέγραψαν και οι προηγούμενοι ομιλητές- μία κατάσταση τραγική.

Εκκρεμότητες οι οποίες ήρθαν από το παρελθόν. Μία εξαιρετικά πρόχειρη δημιουργία του ΕΦΚΑ, ως αποτέλεσμα συγχώνευσης πολλών ασφαλιστικών οργανισμών, η οποία ουσιαστικά είχε μείνει, στην πράξη, στα χαρτιά. Και πράγματι ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια από τον Γιάννη Βρούτση, η οποία επιταχύνθηκε με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από τον Κωστή Χατζηδάκη.

Αλλά τα συμπεράσματα, τα οποία θέλω να κρατήσουμε από αυτήν την παρουσίαση, είναι τρία: Το πρώτο, ότι το δημόσιο, το κράτος μάλλον, μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα για να μπορεί να υλοποιεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα δημόσιες πολιτικές.

Αυτό, νομίζω, το αποδείξαμε στην πράξη και μέσα από συνεργασία με πιστοποιημένους δικηγόρους για την έκδοση των συντάξεων, αλλά και μέσα από την επιστράτευση δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα, εταιρειών συμβούλων, όπως η PwC, εταιρειών πληροφορικής που ούτως ή αλλιώς δουλεύουν με το δημόσιο, έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα από αυτή τη δημιουργική ώσμωση να περάσουμε και στο δημόσιο βέλτιστες πρακτικές λειτουργίες.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε πουθενά χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας. Εκεί νομίζω ότι και η συνεισφορά του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του επιτελείου του Κυριάκου Πιερρακάκη υπήρξε απολύτως καθοριστική.

Ό,τι δεν μπορούμε να μετρήσουμε, δεν μπορούμε να το αξιολογήσουμε. Kαι αυτό με φέρνει στο τρίτο συμπέρασμα, ότι μπορούμε να προχωράμε σε αλλαγές του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο σκληρός πυρήνας του κράτους, δημιουργώντας πλαίσια κινήτρων και αντικινήτρων, για να αλλάξουμε συμπεριφορές και να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Θυμάμαι ότι όταν ο Κωστής (Χατζηδάκης) εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο να λειτουργεί ο ΕΦΚΑ, ουσιαστικά με διαφορετικούς κανόνες απ’ ό,τι λειτουργούν άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και εξήγησε αυτή την πρωτοβουλία του, αναλύοντας την εξαιρετικά μεγάλη σημασία που έχει ο ΕΦΚΑ στο συνολικό πλαίσιο των δημόσιων πολιτικών, συμφώνησα πολύ γρήγορα σε αυτή του την εισήγηση.

Και συμφώνησα, όχι μόνο γιατί ο ΕΦΚΑ καλύπτει τις ανάγκες 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων Ελλήνων και γιατί -όπως είπε ο Κωστής- το 48% των παραπόνων στο Συνήγορο του Πολίτη είχαν να κάνουν με τον ΕΦΚΑ. Αλλά και γιατί έβλεπα στον ΕΦΚΑ ένα «πιλότο», ένα μοντέλο το οποίο με βεβαιότητα μπορούμε να το εφαρμόσουμε και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς. Και αυτό ξεκινάει μέσα από την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι πια γνωρίζουν ότι μέσα από την αξιοποίηση εργαλείων αξιολόγησης και μέτρησης απόδοσης μπορούν να είναι οι ίδιοι ωφελημένοι.

Όταν ο επιμελής εισηγητής του ΕΦΚΑ, όταν ένας εργαζόμενος ο οποίος ξέρει ότι δουλεύει πολύ σκληρά και βγάζει περισσότερες αποφάσεις από ό,τι μπορεί να βγάζει κάποιος άλλος συνάδελφός του, όταν ο υπάλληλος αυτός γνωρίζει ότι αυτή η εργασία του, καταρχάς, δεν θα γίνει γνωστή και δεν θα ανταμειφθεί με κάποιο τρόπο, θα πρέπει να στηριζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στον πατριωτισμό των υπαλλήλων αυτών για να μπορέσουμε να τους ενθαρρύνουμε να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Αυτό αλλάζει. Έχει ήδη αλλάξει στον ΕΦΚΑ. Και γι’ αυτό και επιμένω πολύ στα πριμ παραγωγικότητας. Το ίδιο κάνουμε και στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, θα το κάνουμε και σε άλλους οργανισμούς του δημοσίου τομέα, τα πριμ με τα οποία μπορούν να επιβραβεύουν εκείνους τους υπαλλήλους οι οποίοι πιάνουν και ξεπερνούν τους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση.

Άρα ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας πια για το ίδιο το κράτος, έτσι ώστε να μπορούν οι κρατικές υπηρεσίες να ανταγωνίζονται σε αποτελεσματικότητα και σε παραγωγικότητα τον ιδιωτικό τομέα.

Και αυτό νομίζω είναι κάτι το οποίο έχουμε κάθε λόγο, όλους μας να μας κάνει πολύ υπερήφανους.

Για τα αποτελέσματα των πολιτικών μίλησαν αναλυτικά οι προλαλήσαντες. Νομίζω ότι είναι πράγματι εντυπωσιακά. Και είναι εντυπωσιακά διότι ακριβώς όλοι μας, πιστεύω, είχαμε υποτιμήσει την περιπλοκότητα του εγχειρήματος το οποίο κληθήκαμε, κληθήκατε, μάλλον, να αντιμετωπίσετε.

Διότι σε αντίθεση με την επιχείρηση εμβολιασμού, η οποία σχεδιάστηκε εξαρχής σε μία λευκή κόλλα χαρτί, εδώ είχαμε να διαχειριστούμε εκκρεμότητες του παρελθόντος αλλά και έναν οργανισμό ο οποίος έπρεπε να λειτουργεί καθημερινά και να αντιμετωπίσει και τις εκκρεμότητες του παρελθόντος αλλά και την τρέχουσα δουλειά, η οποία προφανώς συσσωρεύεται κάθε μέρα με εκκρεμείς συντάξεις οι οποίες πρέπει να απονεμηθούν.

Και το γεγονός ότι καταφέρατε να εκδώσετε 470.000 συντάξεις, πάνω από 470.000 συντάξεις σε 22 μήνες, είναι πράγματι ένας πολύ-πολύ εντυπωσιακός αριθμός.

Κράτησα αυτό το οποίο είπε ο Κωστής (Χατζηδάκης), ότι ένας στους έξι συνταξιούχους σήμερα στη χώρα μας έχει πάρει τη σύνταξή του, έχει εκδοθεί η σύνταξή του τους τελευταίους 22 μήνες. Αυτό αφορά το παρελθόν.

Και αυτό το οποίο αφορά το παρόν, βέβαια, είναι ότι πια μπορούμε να εκδίδουμε κύριες συντάξεις μέσα σε δύο μήνες, ανταγωνιζόμενοι τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να υπολειπόμαστε σε τίποτα από άλλες χώρες που θεωρούνται πιο προηγμένες στον κρίσιμο αυτό τομέα άσκησης δημόσιας πολιτικής.

Και βέβαια, όπως ειπώθηκε, δεν σταματάμε εδώ. Υπάρχουν πολλά ακόμα τα οποία πρέπει να γίνουν, ο κ. Κεφαλογιάννης δε θα μας εγκαταλείψει έτσι σύντομα, όπως ενδεχομένως να ήλπιζε, ούτε η ομάδα του. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα η οποία πρέπει να γίνει και στις επικουρικές συντάξεις και στις διεθνείς συντάξεις και στα εφάπαξ και πολλή δουλειά ακόμα για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών από τον ΕΦΚΑ.

Το 1555 ήταν μία επανάσταση. Το ακούω από παντού και νομίζω ότι κι αυτή είναι μία πολιτική η οποία δεν έχει κομματικό και ιδεολογικό χρώμα. Το γεγονός ότι μπορούν πια συμπολίτες μας να παίρνουν τηλέφωνο, για σύνθετα μάλιστα ερωτήματα, να τους καλούν πίσω μετά από κάποιες μέρες με απάντηση. Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα για την ελληνική Δημόσια Διοίκηση.

Όπως πρωτόγνωρα είναι τα ηλεκτρονικά ΚΕ.Π.Α., πρωτόγνωρο είναι το γεγονός ότι μπορείς να κανονίσεις ένα ραντεβού πια με τον ΕΦΚΑ ηλεκτρονικά.

Και επιμένω πάρα πολύ ότι αυτές είναι οι πρωτοβουλίες που χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και των πολιτών, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ότι το κράτος τους σέβεται και τους αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια, ειδικά τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Διότι αυτή είναι μία πολιτική που έχει βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα.

Σκεφτείτε -δηλαδή προσπαθώ πάντα να το κάνω δικό μου- τι σημαίνει για έναν άνθρωπο ο οποίος περιμένει τη σύνταξή του και πρέπει να περιμένει δύο ή τρία χρόνια. Πως ζουν αυτοί οι άνθρωποι, πως ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι;

Κάποιοι όντως στην κυριολεξία, έχει δίκιο ο Πάνος (Τσακλόγλου), βρέθηκαν στο δρόμο, επειδή το κράτος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στη στοιχειώδη του υποχρέωση απέναντί τους. Και αυτοί είναι οι πιο αδύναμοι, δεν τους ακούγαμε, ήταν κάτω από το ραντάρ πολύ συχνά, έπεφταν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας.

Άρα είναι μία πολιτική αυτή την οποία υλοποιούμε, η οποία έχει ένα πολύ ουσιαστικό κοινωνικό πρόσημο στήριξης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Και βέβαια, επειδή είμαστε σε μία εποχή μεγάλων δυσκολιών, μεγάλης παγκόσμιας κρίσης ως προς τον τομέα της αύξησης του πληθωρισμού, ένα εισαγόμενο φαινόμενο το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε πολλά επίπεδα.

Το Υπουργείο, προφανώς και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, στηρίζει τους συνταξιούχους και γι΄ αυτό αναμένουμε μία πολύ ουσιαστική αύξηση των συντάξεων η οποία θα ξεπεράσει το 7% από 1/1/2023, σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που θα ευνοήσει και αυτή πολλούς συνταξιούχους. Αλλά και το έκτακτο επίδομα στήριξης των 250 ευρώ το οποίο θα δοθεί τον Δεκέμβριο και αυτό με τη σειρά του θα έρθει να στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι θα είναι και οι πρώτοι ωφελημένοι από την αύξηση των συντάξεων, καθώς κατά κανόνα είναι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν ουσιαστικά προσωπική διαφορά.

Άρα θέλω να κλείσω, ευχαριστώντας και πάλι την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και τον Υπουργό προσωπικά για το πολύ πλούσιο έργο το οποίο έχει παραχθεί αυτούς τους 22 μήνες.

Αλλά να ευχαριστήσω, πρώτα και πάνω από όλα, τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Και να σταθώ και εγώ με τη σειρά μου στον Νίκο Πουλιόπουλο και στον Κώστα Κούρκουλο, οι οποίοι στην κυριολεξία έδωσαν τη ζωή τους για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους πέρα και πάνω από αυτό το οποίο απαιτούσαν οι τυπικές τους υποχρεώσεις. Και νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο να τους θυμόμαστε σήμερα, να τους τιμούμε και να τους αφιερώσουμε, όχι μόνο τη σημερινή εκδήλωση αλλά και αυτή την πολύ σημαντική επιτυχία την οποία παρουσιάζουμε σήμερα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....