Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί από το πρωί επίσκεψη στη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά και τη Δερβιτσάνη.
Οι κάτοικοι της Χειμάρρας, πρώτο σταθμό της σημερινής επίσκεψής,
τού επεφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Δερβιτσάνη,
όπου τον υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Λιβαδειά του Δήμου Φοινικαίων,
όπου τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Χρήστος Κίτσος και
η Υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας, Mirela Kumbaro.
«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή στιγμή για μένα, αλλά πιστεύω και μια σπουδαία στιγμή για τον Ελληνισμό απανταχού της γης. Θυμάμαι ακόμα πολύ ζωντανά την επίσκεψη την οποία έκανε εδώ, σε αυτά τα χώματα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1991. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι από εσάς ήσασταν εκεί. Και αισθάνομαι μεγάλη τιμή που είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χειμάρρα. Θέλω να σάς πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που κρατήσατε σε πολύ δύσκολα χρόνια, και αναφέρομαι ειδικά στους μεγαλύτερους από εσάς, άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού και της ορθοδοξίας μέσα στην καρδιά σας. Και θέλω να ξέρετε ότι στο πρόσωπό μου η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας θα έχει πάντα όχι απλά έναν φίλο, αλλά έναν σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας. Εσείς που επιλέξατε να παραμείνετε εδώ στη Χειμάρρα είστε μία γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους κατοίκους.
Υποχρέωση της Αλβανίας, στο πλαίσιο της προσέγγισής της με την Ευρώπη, είναι ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας. Πιστεύω ότι σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας με την αλβανική Κυβέρνηση όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν
«Εγώ προσωπικά υπήρξα, είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Και βέβαια υποχρέωση της Αλβανίας, στα πλαίσια της προσέγγισής της με την Ευρώπη, είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων. Είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα να μπορούν τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας να εξακολουθούν να μαθαίνουν σε όλες τις βαθμίδες την ελληνική γλώσσα, όπως το κάνουν ήδη, είτε αναφερόμαστε στο κρίσιμο ζήτημα εδώ στη Χειμάρρα της προστασίας των περιουσιακών σας δικαιωμάτων. Και πιστεύω ότι σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας με την Αλβανική Κυβέρνηση όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν και θα επιλυθούν, σας το εγγυώμαι προσωπικά. Όπως λύνουμε και τα ζητήματα των ανασφάλιστων υπερηλίκων και των συνταξιοδοτικών σας δικαιωμάτων, έτσι θέλω να ξέρετε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα είναι πάντα κοντά σας, όπως ήταν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κοντά σας, αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όσο καλύτερα πηγαίνει η Ελλάδα τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα και για εσάς
«Η Ελλάδα μας, άφησε πίσω τις μεγάλες περιπέτειες της περασμένης δεκαετίας. Είναι μια χώρα πιο ισχυρή, πιο οικονομικά αναπτυσσόμενη. Και όσο καλύτερα πηγαίνει η Ελλάδα μας τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα και για εσάς. Και αυτός ο δρόμος τον οποίον έχουμε χαράξει, για μία Ελλάδα ισχυρή με αυτοπεποίθηση στην Ευρώπη, θα τον βαδίσουμε και θα τον βαδίσουμε όλοι μαζί. Θέλω να σας πω πόσο συγκινήθηκα όταν είχα την ευκαιρία σήμερα να επισκεφθώ το σχολείο σας, όταν είδα τα μικρά παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι την Γ’ Γυμνασίου να μαθαίνουν την ελληνική, την αλβανική, την αγγλική. Είναι η επόμενη γενιά των παιδιών που πρέπει να παραμείνουν στον τόπο τους, για να έχουν ευκαιρίες, να έχουν καλές δουλειές και όσο προκόβει η Αλβανία τόσο θα προκόβουν κι αυτά τα παιδιά μαζί της. Και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε σε αυτή την προκοπή του Ελληνισμού. Η Ελλάδα μεγαλώνει, μεγαλώνει και ισχυροποιείται» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εκπρόσωπος Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας: Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για τη Χειμάρρα
«Είναι μία μεγάλη μέρα για τη Χειμάρρα. Έρχεται εδώ ο Πρωθυπουργός, έρχεται ο Ηγέτης του Ελληνισμού. Κύριε Πρωθυπουργέ, έχουν έρθει σήμερα να σε υποδεχτούν οι σεμνοί γέροντες που βλέπετε μπροστά σας. Οι νέοι και οι νέες από όλα τα χωριά της Χειμάρρας. Είναι εδώ οι Αλβανοί συμπολίτες μας αποδεικνύοντας τις καλές σχέσεις και τον καλό τρόπο συμβίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων του Δήμου μας. Είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι που πρωταγωνιστείτε στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Θα είχε νόημα αυτή η πορεία και μία ευρωπαϊκή Αλβανία αν εμείς απολαμβάναμε τις περιουσίες μας, που μας τις στερούν εδώ και 60 χρόνια, είχαμε το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριστούμε ως Έλληνες και είχαμε και την παιδεία στην μητρική μας γλώσσα σε όλες τις βαθμίδες. Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Πρόεδρε, αδερφέ Κυριάκο. Εμείς εδώ, παρόλα τα προβλήματά μας, ζούμε ως Έλληνες εδώ και χιλιετίες. Έχουμε αποφασίσει να ζήσουμε έτσι. Το χρωστάμε στους προγόνους μας, το χρωστάμε στις γενιές που έρχονται. Βοηθήστε μας», ανέφερε στην προσφώνησή του στον Πρωθυπουργό ο επικεφαλής του παραρτήματος Χειμάρρας της «Ομόνοιας», Φρέντυ Μπελέρης.
Πύρρος Δήμας: Θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου για να ήμουν σήμερα εδώ
«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα. Δεν θα το έχανα με τίποτα. Είναι ιστορική μέρα για τη Χειμάρρα και για όλους εμάς τους Χειμαρριώτες. Ευχαριστούμε Πρωθυπουργέ για την επίσκεψη. Δεν θα το έχανα με τίποτα, θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου. Σας ευχαριστούμε πολύ», είπε ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, που συνόδευε τον Πρωθυπουργό στην επίσκεψή του, απευθυνόμενος στους συντοπίτες του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τις περιοχές αυτές από το 1991, όταν τις είχε επισκεφθεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός, επισκέφθηκε το ελληνόφωνο Σχολείο «Όμηρος» όπου φοιτούν 145 παιδιά και διδάσκουν 17 εκπαιδευτικοί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου και συνομίλησε με τους μαθητές. «Ήρθα να σας πω πόσο σπουδαία δουλειά κάνετε, που κρατάτε ζωντανή την ελληνική γλώσσα την παράδοση την ορθοδοξία και να ξέρετε ότι είμαστε πάντα κοντά σας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους εκπαιδευτικούς. Αμέσως μετά επισκέφθηκε την Εκκλησία των «Αγίων Πάντων», η οποία βρίσκεται εντός του προαύλιου χώρου του σχολείου.
Στη συνέχεια περπάτησε στον πεζόδρομο της πόλης και συνομίλησε με τους κατοίκους που τον υποδέχθηκαν, μέχρι τα γραφεία της «Ομόνοιας».
Τον Πρωθυπουργό συνόδευε στην επίσκεψή του ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας.
Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους κατοίκους της Χειμάρρας
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για αυτή την υποδοχή. Από καρδιάς. Αγαπητέ μου Φρέντυ, φίλες και φίλοι, θέλω να ξέρετε ότι σήμερα είναι πράγματι μια ξεχωριστή στιγμή για εμένα, αλλά πιστεύω και μία σπουδαία στιγμή για τον Eλληνισμό απανταχού της Γης.
Θυμάμαι ακόμα πολύ ζωντανά την επίσκεψη την οποία έκανε εδώ, σε αυτά τα χώματα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1991. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι από εσάς ήσασταν εκεί.
Και αισθάνομαι μεγάλη τιμή που είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χειμάρρα. Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, που κρατήσατε σε πολύ δύσκολα χρόνια, και αναφέρομαι ειδικά στους μεγαλύτερους από εσάς άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού και της ορθοδοξίας μέσα στην καρδιά σας.
Και θέλω να ξέρετε ότι στο πρόσωπό μου η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας θα έχει πάντα, όχι απλά έναν φίλο αλλά ένα σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας.
Εσείς που επιλέξατε να παραμείνετε εδώ στη Χειμάρρα είστε μία γέφυρα φιλίας και συνεργασίας, μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας.
Και θέλω να ξέρετε ότι και εγώ προσωπικά υπήρξα, είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Και βέβαια υποχρέωση της Αλβανίας, στα πλαίσια της προσέγγισής της με την Ευρώπη, είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων. Είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα να μπορούν τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας να εξακολουθούν να μαθαίνουν σε όλες τις βαθμίδες την ελληνική γλώσσα, όπως το κάνουν ήδη, είτε αναφερόμαστε στο κρίσιμο ζήτημα, εδώ στη Χειμάρρα, της προστασίας των περιουσιακών σας δικαιωμάτων.
Και πιστεύω ότι σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας με την Αλβανική Κυβέρνηση, όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν και θα επιλυθούν, σας το εγγυώμαι προσωπικά. Όπως λύνουμε και τα ζητήματα των ανασφάλιστων υπερηλίκων και των συνταξιοδοτικών σας δικαιωμάτων, έτσι θέλω να ξέρετε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα είναι πάντα κοντά σας, όπως ήταν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κοντά σας, αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε.
Θέλω επίσης να σας πω ότι πια η Ελλάδα, η Ελλάδα μας, άφησε πίσω τις μεγάλες περιπέτειες της περασμένης δεκαετίας. Είναι μια χώρα πιο ισχυρή, πιο οικονομικά αναπτυσσόμενη. Και όσο καλύτερα πηγαίνει η Ελλάδα μας τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα και για εσάς. Και αυτός ο δρόμος τον οποίον έχουμε χαράξει, για μία Ελλάδα ισχυρή με αυτοπεποίθηση στην Ευρώπη, θα τον βαδίσουμε και θα τον βαδίσουμε όλοι μαζί.
Θέλω να σας πω πόσο συγκινήθηκα όταν είχα την ευκαιρία σήμερα να επισκεφθώ το σχολείο σας, όταν είδα τα μικρά παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι την Γ’ Γυμνασίου να μαθαίνουν την ελληνική, την αλβανική, την αγγλική. Είναι η επόμενη γενιά των παιδιών που πρέπει να παραμείνουν στον τόπο τους, για να έχουν ευκαιρίες, να έχουν καλές δουλειές και όσο προκόβει η Αλβανία τόσο θα προκόβουν κι αυτά τα παιδιά μαζί της. Και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε σε αυτή την προκοπή του Ελληνισμού. Η Ελλάδα μεγαλώνει, μεγαλώνει και ισχυροποιείται.
Τέλος, θέλω να σας πω ότι έχω την πολύ μεγάλη χαρά σήμερα να συνοδεύομαι από έναν δικό σας άνθρωπο, από έναν δικό σας άνθρωπο ο οποίος σήκωσε στις πλάτες του και στους ώμους του την Ελλάδα ολόκληρη.
Όλοι δακρύσαμε με τις επιτυχίες του και είμαι σίγουρος ότι κι αυτός σήμερα αισθάνεται μία ξεχωριστή συγκίνηση που γύρισε στον τόπο του και βλέπει τόσους από εσάς μαζί και τις ελληνικές σημαίες υψωμένες. Πύρρο σε ευχαριστώ πολύ για ό,τι έχεις κάνει για την Ελλάδα, για ό,τι έχεις κάνει για τους συντοπίτες σου.
Ξέρετε ότι ήταν να σας επισκεφτώ πριν από τρεις εβδομάδες. Δυστυχώς είχαμε κάποια προβλήματα με ομίχλες στα βουνά. Όμως έδωσα τη δέσμευσή μου ότι θα έρθω να σας επισκεφτώ πριν κλείσει ο χρόνος. Και, να ξέρετε, εγώ τις δεσμεύσεις μου τις τηρώ. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ για αυτή την υποδοχή. Καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές, υγεία και ευτυχία σε εσάς και τις οικογένειές σας.
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
στη Δερβιτσάνη και τη Λιβαδειά
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Δερβιτσάνη,
όπου τον υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama.
«Είχα δεσμευτεί ότι θα έρθω να σας επισκεφτώ πριν το τέλος του χρόνου και τήρησα τη δέσμευσή μου και είμαι σήμερα εδώ μαζί σας σε αυτή την πολύ συγκινητική στιγμή για μένα. Δεν μπορώ να μην θυμηθώ το γεγονός ότι σε αυτήν εδώ την πλατεία, πριν από ακριβώς 31 χρόνια, ήταν Δεκέμβριος του 1991, ήρθε ο πατέρας μου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Λίγο πριν είχε καταρρεύσει το καθεστώς της απίστευτης καταπίεσης του αλβανικού λαού και τότε προδιαγράφονταν πολύ θετικές οι προοπτικές των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Και είχε πει ο πατέρας μου κάτι το οποίο το ανέφερα και όταν μίλησα στη Λιβαδειά, είχε πει ότι “η Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών”. Και όσο ίσχυε πριν από 31 χρόνια, άλλο τόσο ισχύει και τώρα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί να τον υποδεχθούν.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να θεωρείτε δεδομένη τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας
«Θέλω να γνωρίζετε ότι με τον Πρωθυπουργό, τον Edi Rama, έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία. Γνωρίζουμε τα ζητήματα που σας απασχολούν. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα δρομολογήσουμε και να τα επιλύσουμε όλα σε πνεύμα συνεργασίας και σε πνεύμα καλής διάθεσης. Όπως γνωρίζετε, επίσης, και την στήριξη που παρείχε και παρέχει διαχρονικά η ελληνική πολιτεία σε όλους τους Έλληνες που κατοικούν στο Δήμο σας. Να τη θεωρείτε δεδομένη.
Η εκκρεμότητα του επιδόματος των ανασφάλιστων υπερηλίκων, επιτέλους, λύνεται. Το ίδιο συμβαίνει και με την διαχρονική υποστήριξη την οποία παρέχουμε στα παιδιά τα οποία φοιτούν στα ελληνικά σχολεία. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το σχολείο σας, να δω τα νέα παιδιά να μεγαλώνουν, να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα μαζί με την αλβανική, μαζί με την αγγλική. Για αυτά τα παιδιά θέλουμε να δουλέψουμε μαζί, για να μείνουν στον τόπο τους, να μείνουν και να προκόψουν στον τόπο τους και όσο προκόβει η Αλβανία, τόσο θα προκόβει και η Ελληνική Εθνική Μειονότητα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας
«Ο δρόμος προς την πλήρη ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπη δεν θα είναι εύκολος, αλλά θα είναι ένας δρόμος στον οποίον η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός, διότι η Αλβανία αξίζει να είναι μέλος της Ευρώπης και θα έχει πάντα την αμέριστη στήριξη της πατρίδας μας. Κι εσείς θα είστε εξίσου ωφελημένοι από αυτήν την πορεία. Θέλω και πάλι να σας διαβεβαιώσω ότι για εμένα η σημερινή επίσκεψή μου εδώ στους δύο μειονοτικούς Δήμους, αλλά και στη Χειμάρρα, ήταν μία επίσκεψη με πολύ έντονη συγκινησιακή φόρτιση. Γιατί πραγματικά νοιάζομαι την Ελληνική Εθνική Μειονότητα και θέλω να ξέρετε ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να σας βοηθήσω και να σας στηρίξω», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Edi Rama: Για εμάς η μειονότητα είναι μια αναντικατάστατη γέφυρα της άρρηκτης σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών
«Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη φανταστική υποδοχή. Ασφαλώς όλη αυτή η υποδοχή είναι για τον Πρωθυπουργό, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην επωφεληθώ και εγώ από την περίσταση και να μην απολαύσω αυτή την εξαιρετική θέα με όλους εσάς συγκεντρωμένους σε αυτή τη μικρή πλατεία για να δείξουμε στον Πρωθυπουργό όλη την ομορφιά της υποδοχής και ταυτόχρονα να γιορτάσουμε αυτή τη σημαντική στιγμή. Δεν θέλω να μακρηγορήσω, θέλω απλώς να πω ότι για εμάς η μειονότητα είναι μια αναντικατάστατη γέφυρα της άρρηκτης σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών μας και με μεγάλη ευγνωμοσύνη θέλω να χαιρετίσω όλους εκείνους τους πολίτες, όπως εσείς, της Δημοκρατίας της Αλβανίας με Ελληνική υπηκοότητα, που έχουν δώσει πολλά, όχι μόνο σε αυτή την κοινότητα, αλλά και στη χώρα», τόνισε στον χαιρετισμό του στους συγκεντρωμένους, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama.
«Είναι πράγματι συγκινητικό και για μένα, που δεν είμαι μέλος της μειονότητας, να βρίσκομαι σήμερα εδώ, σχεδόν 30 χρόνια αφού ο αείμνηστος πατέρας του νυν Πρωθυπουργού ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος Πρωθυπουργός της Ελλάδος που έκανε στάση εδώ για να χαιρετίσει τους αδελφούς και τις αδελφές της μειονότητας. Αγαπητέ Κυριάκο, σήμερα είναι η μέρα σου και με πολύ σεβασμό, με πολλή αγάπη, εγώ, όπως έχεις δει, πάντοτε είμαι κατά κάποιο τρόπο ο διοργανωτής των κινήσεων, των φωτογραφιών, γιατί είναι πραγματικά τιμή μου να σε καλωσορίσω εδώ. Σήμερα εσύ είσαι το θέμα, γιατί όλοι αυτοί για εσένα έχουν συγκεντρωθεί εδώ. Ποτέ δεν έχουν συγκεντρωθεί για εμένα τόσοι πολλοί, να το γνωρίζεις. Αλλά έχουμε ένα κοινό στοιχείο, ότι σε θεωρούμε εξίσου φίλο και αδελφό εδώ στη γη μας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας.
Δήμαρχος Δερβιτσάνης Δημήτρης Τόλης: Ο ελληνισμός της περιοχής αποτελεί γέφυρα προσέγγισης και επικοινωνίας. Είμαστε υπερήφανοι για την εθνική μας καταγωγή
«Όσο κι αν δεν επιθυμώ να αναλωθώ σε ανασκοπήσεις, δεν μπορώ να μη φέρω στο νου μου τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον αείμνηστο πατέρα σας που υπήρξε ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός ο οποίος μας επισκέφθηκε πριν 31 χρόνια και μίλησε σε αυτήν εδώ την πλατεία. Πιστεύουμε πως η επίσκεψη αυτή αποκαλύπτει και συμβολίζει το ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας για τη μειονότητα και εγκαινιάζει μία δυναμική πολιτική στοχευμένων δράσεων για τη στήριξή της. Εν όψει της κοινής ευρωπαϊκής πορείας και προοπτικής των δύο χωρών, ο γηγενής ελληνισμός της περιοχής αποτελεί γέφυρα προσέγγισης και επικοινωνίας, γι΄ αυτό κι εμείς πρώτοι είμαστε οι φυσικοί υποστηρικτές και προστατευτές της κοινής ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδος και της Αλβανίας. Είμαστε υπερήφανοι για την εθνική μας καταγωγή. Ήσασταν κοντά μας, αλλά οι προσδοκίες μας ήταν και είναι μεγαλύτερες», σημείωσε στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος Δερβιτσάνης, Δημήτρης Τόλης.
Ονομασία της πλατείας της Δερβιτσάνης σε «Πλατεία Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»
Οπως ανακοίνωσαν ο Πρωθυπουργός Edi Rama και ο Δήμαρχος Δερβιτσάνης, η κεντρική πλατεία θα λάβει το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στο σημείο θα τοποθετηθεί προτομή του. Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα είναι παρών στην τελετή ονοματοδοσίας.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Edi Rama, επισκέφθηκαν το Ενιαίο Μεσαίο Σχολείο Δερβιτσάνης, όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με παιδιά και να ακούσουν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Στο σχολείο διδάσκεται η ελληνική γλώσσα. Αποτελείται από δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, ενώ φοιτούν συνολικά 113 παιδιά. Χώροι του έχουν διακοσμηθεί από ομάδα Ελλήνων γραφιστών.
Μετά την επίσκεψη στο σχολείο, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Rama μετέβησαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Κατά την άφιξη του στη Δερβιτσάνη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Δερβιτσάνης Δημήτρης Τόλης και εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων. Από την πλευρά της Αλβανίας τον υποδέχθηκαν η Υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος Mirela Kumbaro και η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Frida Krifca.
Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν στην επίσκεψή του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς, ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας, η βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. Παρόντες ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου και Δρυϊνουπόλεως Δημήτριος και η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία Κωνσταντίνα Καμίτση.
Επίσκεψη στη Λιβαδειά του Δήμου Φοινικαίων
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Λιβαδειά του Δήμου Φοινικαίων, όπου τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Χρήστος Κίτσος και η Υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας, Mirela Kumbaro.
«Η σκέψη μου ανατρέχει σε μία άλλη επίσκεψη η οποία είχε γίνει τον χειμώνα του 1991 από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εδώ στα χωριά σας, λίγο μετά την κατάρρευση του καθεστώτος. Και θέλω να δανειστώ μία φράση από αυτά τα οποία είχε πει τότε στο δημόσιο λόγο του γιατί πιστεύω ότι εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επίκαιρη.
Είχε πει τότε, ότι “η Ελληνική Εθνική Μειονότητα πρέπει να είναι μία γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο μας λαών”. Όσο ίσχυε τότε, άλλο τόσο ισχύει και τώρα. Και θέλω να ξέρετε ότι στο πρόσωπό μου, ως Πρωθυπουργού της Ελλάδος, θα έχετε πάντα έναν άνθρωπο ο οποίος θα σκύψει πάνω στα προβλήματα της Μειονότητας και θα αγωνιστεί για να βελτιώσει το βιοτικό σας επίπεδο αλλά κυρίως για να επιτρέψει σε αυτά τα νέα παιδιά να ζουν, να ελπίζουν ότι μπορούν να προκόψουν στον τόπο τους. Θέλουμε να μείνουν εδώ και να κρατήσουν άσβεστη στη φλόγα του Ελληνισμού. Σε εσάς χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Η Ελλάδα σας χρωστάει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και θέλω να ξέρετε ότι εδώ, σε αυτή την όμορφη γωνιά στην οποία κατοικείτε εδώ και αιώνες, η καρδιά του Ελληνισμού χτυπάει πάντα λίγο πιο δυνατά. Και το γαλάζιο της σημαίας είναι πάντα λίγο πιο γαλάζιο» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε από το Πολιτιστικό Κέντρο Λιβαδειάς, παρουσία πολιτών και μαθητών του Ενιαίου Λυκείου «Λευτέρης Τάλλιος».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα είμαστε κοντά σας, να μάς αισθάνεσθε κοντά σας»
«Θέλω πάνω απ΄ όλα να κρατήσετε μέσα σας αυτή την προσωπική δέσμευση που σάς δίνω σήμερα εδώ: δεν θα είναι η τελευταία μου επίσκεψη στα όμορφα χωριά σας και δεν πρέπει να ξαναπεράσουν 32 χρόνια, για να επισκεφθεί Έλληνας Πρωθυπουργός την Ελληνική Εθνική Μειονότητα εδώ στην Αλβανία. Θα είμαστε κοντά σας, να μάς αισθάνεσθε κοντά σας. Θα δουλέψουμε μαζί με την κυβέρνηση της φίλης Αλβανίας και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας.
Διότι όσο η Αλβανία προσεγγίζει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, τόσο θα βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο όλης της χώρας, αλλά και τόσο θα πρέπει να γίνονται τα απαραίτητα εκείνα βήματα ώστε να προστατευθούν πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Και αυτά τα βήματα μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα γίνουν, κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και έχουμε μία ειλικρινή και ανοιχτή συνεργασία με την κυβέρνηση της Αλβανίας. Γνωρίζουμε καλά ποια είναι τα ζητήματα, γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η προστασία της ιδιοκτησίας για όλους τους Έλληνες, όχι μόνο αυτούς που βρίσκονται στους δύο αναγνωρισμένους μειονοτικούς Δήμους. Και γνωρίζω επίσης πόσο σημαντικό είναι να βοηθήσει και η Αλβανική Κυβέρνηση ώστε να βελτιωθούν περισσότερο οι υποδομές, κυρίως στα ορεινά χωριά και όπου χρειάζεται και όπου μπορούμε είμαστε έτοιμοι να σταθούμε δίπλα, όχι μόνο στις δημοτικές αρχές, αλλά και στην κεντρική κυβέρνηση, προκειμένου αυτά να γίνουν πράξη», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Βρισκόμαστε κοντά με την Αλβανία στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο
«Θα κάνουμε πρόοδο, φίλες και φίλοι, στις σχέσεις μας με τη φίλη Αλβανία. Βρισκόμαστε πια αρκετά κοντά να λύσουμε ένα χρόνιο ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, διότι να ξέρετε ότι οι διαφορές μεταξύ των κρατών δεν λύνονται με ακραία ρητορική και με κούφια λόγια, λύνονται με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και με τον ίδιο τρόπο θα επιλύσουμε και με τη φίλη Αλβανία τις δικές μας διαφωνίες στο ζήτημα αυτό», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δήμαρχος Φοινικαίων Χρ. Κίτσος: Περιμέναμε γι΄ αυτή την επίσκεψη 31 χρόνια
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μάς η επίσκεψή σας αυτή. Μια επίσκεψη που ο εδώ Ελληνισμός προσμένει 31 χρόνια, από τότε που ο αείμνηστος πατέρας σας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ο Δήμος Φοινικαίων αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της Αλβανίας. Περιλαμβάνει 58 χωριά με σχεδόν αμιγή ελληνικό πληθυσμό και αναγνωρίζεται από το αλβανικό κράτος ως μειονοτικός Δήμος.
Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα του Δήμου μας, αποτελεί το ιδιοκτησιακό. Το θέμα των περιουσιών είναι το μείζον θέμα σε όλη την ατζέντα των απαιτήσεων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας προς την αλβανική πολιτεία. Εξίσου σημαντικό θέμα αποτελεί και το νομικό πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία. Τον Οκτώβριο του 2017 στην Αλβανική Βουλή ψηφίστηκε ο νόμος για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων στη χώρα. Δεν έχουν εγκριθεί όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι», ανέφερε μεταξύ άλλων στην προσφώνησή του στον Πρωθυπουργό ο Δήμαρχος Χρήστος Κίτσος.
Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν στην επίσκεψή του ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας και ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας.
Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στη Δερβιτσάνη
Σεβασμιώτατε, φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτή την υποδοχή. Ήθελα πολύ να βρεθώ μαζί σας και όπως σας είπε και ο Edi (Rama) στεναχωρήθηκα ιδιαίτερα όταν χρειάστηκε να αναβάλω την επίσκεψη που είχαμε προγραμματίσει λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων.
Όμως, τότε, μιλώντας στον Δήμαρχο μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, είχα δεσμευτεί ότι θα έρθω να σας επισκεφτώ πριν το τέλος του χρόνου και τήρησα τη δέσμευσή μου και είμαι σήμερα εδώ μαζί σας, σε αυτή την πολύ συγκινητική στιγμή για εμένα.
Και δεν μπορώ να μην θυμηθώ το γεγονός ότι σε αυτήν εδώ την πλατεία πριν από ακριβώς 31 χρόνια, ήταν Δεκέμβριος του 1991, ήρθε ο πατέρας μου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Λίγο πριν είχε καταρρεύσει το καθεστώς της απίστευτης καταπίεσης του αλβανικού λαού και τότε προδιαγραφόντουσαν πολύ θετικές οι προοπτικές των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.
Και είχε πει ο πατέρας μου κάτι το οποίο το ανέφερα και όταν μίλησα στη Λιβαδειά, είχε πει ότι «η Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο κρατών». Και όσο ίσχυε πριν από 31 χρόνια, άλλο τόσο ισχύει και τώρα.
Και θέλω να γνωρίζετε ότι με τον Πρωθυπουργό, τον Edi Rama, έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία. Γνωρίζουμε τα ζητήματα που σας απασχολούν. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα δρομολογήσουμε και να τα επιλύσουμε όλα σε πνεύμα συνεργασίας και σε πνεύμα καλής διάθεσης.
Όπως γνωρίζετε, επίσης, και την στήριξη που παρείχε και παρέχει διαχρονικά η ελληνική πολιτεία σε όλους τους Έλληνες που κατοικούν στο Δήμο σας. Να την θεωρείτε δεδομένη.
Η εκκρεμότητα του επιδόματος των ανασφάλιστων υπερηλίκων, επιτέλους, λύνεται. Το ίδιο συμβαίνει και με την διαχρονική υποστήριξη την οποία παρέχουμε στα παιδιά τα οποία φοιτούν στα ελληνικά σχολεία. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το σχολείο σας, να δω τα νέα παιδιά να μεγαλώνουν, να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα μαζί με την αλβανική, μαζί με την αγγλική. Για αυτά τα παιδιά θέλουμε να δουλέψουμε μαζί, για να μείνουν στον τόπο τους, να μείνουν και να προκόψουν στον τόπο τους και όσο προκόβει η Αλβανία, τόσο θα προκόβει και η Ελληνική Εθνική Μειονότητα.
Ο φίλος Edi γνωρίζει καλά ότι βάλαμε πολλή πλάτη -για να το πούμε λαϊκά- στον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας. Και δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα εδώ είναι δύο σημαίες, η ελληνική και η αλβανική και ανάμεσά τους είναι η ευρωπαϊκή σημαία.
Ο δρόμος προς την πλήρη ένταξη της Αλβανίας στην Ευρώπη δεν θα είναι εύκολος, αλλά θα είναι ένας δρόμος στον οποίον η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός, διότι η Αλβανία αξίζει να είναι μέλος της Ευρώπης και θα έχει πάντα την αμέριστη στήριξη της πατρίδας μας. Κι εσείς θα είστε εξίσου ωφελημένοι από αυτήν την πορεία.
Θέλω και πάλι να σας διαβεβαιώσω ότι για εμένα η σημερινή επίσκεψή μου εδώ στους δύο μειονοτικούς Δήμους, αλλά και στη Χειμάρρα, ήταν μία επίσκεψη με πολύ έντονη συγκινησιακή φόρτιση. Γιατί πραγματικά νοιάζομαι την Ελληνική Εθνική Μειονότητα και θέλω να ξέρετε ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να σας βοηθήσω και να σας στηρίξω.
Και χαίρομαι, επίσης, που σήμερα έχω τη χαρά να συνοδεύομαι όχι μόνο από φίλους από την Ελλάδα, βλέπω εδώ βουλευτές από τα Γιάννενα, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Αλέκο Καχριμάνη, το λέω αυτό διότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, φίλε Edi, για να αναπτύξουμε τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της δικής σας περιοχή και της Ελλάδος. Είναι στενοί, μπορούν να γίνουν στενότεροι.
Όπως μπορούμε να δρομολογήσουμε και έργα περιβαλλοντικής συνεργασίας, όπως ένα κοινό σχέδιο το οποίο έχουμε για τον Αώο ποταμό. Ο Αώος είναι το μόνο ποτάμι το οποίο πηγάζει στην Ελλάδα αλλά εκβάλλει εκτός Ελλάδος, εκβάλλει στην Αλβανία. Και το μόνο και το μεγαλύτερο ποτάμι το οποίο δεν έχει φράγματα στην Ευρώπη είναι ο Αώος και δουλεύουμε μαζί, Ελληνική και Αλβανική Κυβέρνηση, για να τον προστατεύσουμε, για να τον αναδείξουμε. Αυτά είναι σχέδια τα οποία, τελικά, θα είναι προς όφελος και των δύο λαών.
Αλλά εκτός από τους Έλληνες φίλους οι οποίοι ήρθαν σήμερα μαζί, έχω και τη μεγάλη χαρά να συνοδεύομαι από έναν δικό σας άνθρωπο, τον Πύρρο Δήμα, ο οποίος τόσες φορές έχει σηκώσει στους ώμους του και στις πλάτες του την Ελλάδα, τίμησε την πατρίδα μας σε τέσσερις Ολυμπιάδες και πιστεύω ότι κι αυτός αισθάνεται μία ξεχωριστή συγκίνηση σήμερα που επιστρέφει στα πάτρια εδάφη για αυτόν και βλέπει τόσο κόσμο να τον υποδέχεται.
Τέλος, θέλω να πω στο φίλο Edi, επειδή είμαστε και οι δύο πολιτικοί, και οι δύο κάνουμε συγκεντρώσεις και ομιλίες: ούτε εγώ έχω τόσο κόσμο όταν μιλάω σε συγκεντρώσεις στην Ελλάδα.
Οπότε σας ευχαριστώ και πάλι πάρα πολύ για την παρουσία σας, να είστε καλά, καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα και το 2023 να είναι μία καλή χρονιά για όλες και για όλους. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ.
Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στη Λιβαδειά
Αγαπητέ μου Δήμαρχε, κα. Υπουργέ, φίλες και φίλοι,
Kαταρχάς ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για αυτή την πολύ θερμή σας υποδοχή. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, να επισκεφτώ τον Δήμο σας. Και, το θύμισε ο κύριος Δήμαρχος, η σκέψη μου ανατρέχει σε μία άλλη επίσκεψη η οποία είχε γίνει το χειμώνα του 1991 από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη εδώ στα χωριά σας, λίγο μετά την κατάρρευση του καθεστώτος.
Και θέλω να δανειστώ μία φράση από αυτά τα οποία είχε πει τότε στο δημόσιο λόγο του, γιατί πιστεύω ότι εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επίκαιρη. Είχε πει τότε, ότι «η Ελληνική Εθνική Μειονότητα πρέπει να είναι μία γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο μας λαών». ‘Όσο ίσχυε τότε, άλλο τόσο ισχύει και τώρα.
Και θέλω να ξέρετε ότι στο πρόσωπό μου, ως Πρωθυπουργού της Ελλάδος, θα έχετε πάντα έναν άνθρωπο ο οποίος θα σκύψει πάνω στα προβλήματα της Μειονότητας και θα αγωνιστεί για να βελτιώσει το βιοτικό σας επίπεδο, αλλά κυρίως για να επιτρέψει σε αυτά τα νέα παιδιά να ζουν, να ελπίζουν ότι μπορούν να προκόψουν στον τόπο τους. Θέλουμε να μείνουν εδώ και να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού.
Και για να γίνει αυτό, φίλες και φίλοι, θα δουλέψουμε μαζί με την κυβέρνηση της φίλης Αλβανίας και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας.
Διότι όσο η Αλβανία προσεγγίζει στην ευρωπαϊκή οικογένεια τόσο θα βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο όλης της χώρας, αλλά και τόσο θα πρέπει να γίνονται τα απαραίτητα εκείνα βήματα ώστε να προστατευθούν πλήρως τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Και αυτά τα βήματα μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα γίνουν. Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και έχουμε μία ειλικρινή και ανοιχτή συνεργασία με την κυβέρνηση της Αλβανίας. Γνωρίζουμε καλά ποια είναι τα ζητήματα, γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η προστασία της ιδιοκτησίας για όλους τους Έλληνες, όχι μόνο αυτούς που βρίσκονται στους δύο αναγνωρισμένους μειονοτικούς Δήμους.
Και γνωρίζω επίσης πόσο σημαντικό είναι να βοηθήσει και η Αλβανική Κυβέρνηση ώστε να βελτιωθούν περισσότερο οι υποδομές, κυρίως στα ορεινά χωριά. Και όπου χρειάζεται και όπου μπορούμε είμαστε έτοιμοι να σταθούμε δίπλα, όχι μόνο στις δημοτικές αρχές, αλλά και στην κεντρική κυβέρνηση, προκειμένου αυτά να γίνουν πράξη.
Με τον ίδιο τρόπο θέλουμε να στηρίξουμε και την εκπαίδευση. Θέλω να σας πω πόσο συγκινημένος είμαι κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα σχολείο εκτός Ελλάδος, πόσω μάλλον εδώ. Πόσω μάλλον εδώ στο Δήμο σας, στη Λιβαδειά, όπου βλέπω τα νέα παιδιά με τις παραδοσιακές φορεσιές και με την ελληνική σημαία.
Δεν ξέρετε πόση δύναμη -σας το λέω ειλικρινά- μας δίνουν και μου δίνουν προσωπικά αυτές οι εικόνες να μπορώ να συνεχίσω κι εγώ το δικό μου έργο για μία ισχυρή Ελλάδα. Διότι όσο πιο ισχυρή είναι η πατρίδα μας, τόσο πιο αποτελεσματικά θα στέκεται και στο δικό σας το πλευρό.
Θα κάνουμε πρόοδο, φίλες και φίλοι, στις σχέσεις μας με τη φίλη Αλβανία. Βρισκόμαστε πια αρκετά κοντά να λύσουμε ένα χρόνιο ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Διότι να ξέρετε ότι οι διαφορές μεταξύ των κρατών δεν λύνονται με ακραία ρητορική και με κούφια λόγια, λύνονται με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και με τον ίδιο τρόπο θα επιλύσουμε και με τη φίλη Αλβανία τις δικές μας διαφωνίες στο ζήτημα αυτό.
Αλλά θέλω πάνω απ’ όλα να κρατήσετε μέσα σας αυτή την προσωπική δέσμευση που σας δίνω σήμερα εδώ: δεν θα είναι η τελευταία μου επίσκεψη στα όμορφα χωριά σας και δεν πρέπει να ξαναπεράσουν 32 χρόνια, για να επισκεφθεί Έλληνας Πρωθυπουργός την Ελληνική Εθνική Μειονότητα εδώ στην Αλβανία.
Θα είμαστε κοντά σας, να μας αισθάνεσθε κοντά σας. Σκύβουμε πάνω στα προβλήματά σας. Το ζήτημα του επιδόματος των ανασφάλιστων υπερηλίκων λύνεται, λύνεται κατόπιν δικής μου προσωπικής παρέμβασης, όπως και η μείωση των χρόνων για να στοιχειοθετήσετε δικαίωμα σύνταξης στην πατρίδα μας.
Είναι ζητήματα τα οποία φτάνουν πια στην τελική τους λύση. Διότι όσο θέλουμε τα νέα παιδιά να μπορούν να μείνουν στον τόπο τους, άλλο τόσο θέλω οι συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας να αισθάνονται ότι έχουν τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας.
Περάσατε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Και το ξέρω καλά. Και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να κρατήσετε τη σημαία μέσα στην καρδιά σας, όταν δεν ήταν εύκολο να την ανεμίζετε ψηλά, όπως επιτρέπεται να το κάνετε σήμερα.
Σε εσάς λοιπόν χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Η Ελλάδα σας χρωστάει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και θέλω να ξέρετε ότι εδώ, σε αυτή την όμορφη γωνιά στην οποία κατοικείτε εδώ και αιώνες, η καρδιά του Ελληνισμού χτυπάει πάντα λίγο πιο δυνατά. Και το γαλάζιο της σημαίας είναι πάντα λίγο πιο γαλάζιο.
Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας εύχομαι καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2023. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ.