Τα Υλικά της Αλλαγής

 

Οι διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων ετών έχουν ξεθωριάσει την ελπίδα του ελληνικού λαού για καλύτερες ημέρες.
Σήμερα όλοι μας νιώθουμε ότι κάθε νεότερη γενιά στην Ελλάδα θα ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες και δυστυχώς η μετανάστευση  εξακολουθεί να φαντάζει για πολλούς σαν λύση.
Με όραμα, σχέδιο και ρεαλιστικές πολιτικές οφείλουμε να αλλάξουμε τη δύσκολη σημερινή κατάσταση.

 

Όραμά μας να φτιάξουμε μια γέφυρα που θα μας οδηγήσει σε μια κοινωνία που θα λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία, οι πολίτες θα ζουν και θα εργάζονται με αξιοπρέπεια, θα μπορούν να φτιάξουν την ζωή τους μέσα από την εργασία τους. Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι πολιτικές που θα ενισχύουν τη δημόσια παιδεία, τη δημόσια υγεία, την ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον τον μικρομεσαίο και τον αδύναμο, την εργασία –  πλήρη απασχόληση με δικαιώματα και αξιοπρέπεια και φυσικά την κοινωνική δικαιοσύνη. Πολιτικές που θα θωρακίζουν θεσμικά το κράτος, θα ενισχύουν τις ανεξάρτητες αρχές και θα προστατεύουν τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών.

 

Απαραίτητη η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού – παραγωγικού – ανταποδοτικού μοντέλου που θα αναδιοργανώσει τον πρωτογενή τομέα κατευθύνοντας τον προς τη διατροφή και τον τουρισμό και θα δίνει έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση με εκδημοκρατισμό των μέσων παραγωγής ενέργειας, με ενεργειακή ασφάλεια και καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, στην ψηφιακή διακυβέρνηση, στην πράσινη οικονομία, στη διαφάνεια, στην κοινωνική προστασία – συνοχή και στην ανοδική κοινωνική κινητικότητα.

 

Χρειάζονται υποδομές. Οι επενδύσεις που θα γίνονται πρέπει να έχουν πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, να συνδέονται με θέσεις εργασίας, να δημιουργούν υπεραξία βασιζόμενες στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, της κάθε περιφέρειας. Είναι επιτακτικό να επενδύσουμε στην παραγωγή πλούτου και να αποτάξουμε τις επιδοματικές πολιτικές ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ που παγιδεύουν στη φτώχια τους πολίτες.

 

Αναγκαία η κατάρτιση ενός σχεδίου για την παιδεία που θα ενισχύει το δημόσιο σχολείο, τα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και τα πανεπιστήμια συνδέοντάς τα με το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.

 

Πρέπει να επενδύσουμε σε υποδομές για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και τις υπόλοιπες προκλήσεις της εποχής. Χρειάζεται ένα αναγεννημένο ΕΣΥ με ανάπτυξη του τομέα υγείας με ισχυρές δομές σε κάθε περιφέρεια, με ενιαία Πρωτοβάθμια Φροντίδα υπό δημόσια εποπτεία, με σύγχρονα και λειτουργικά νοσοκομεία, με μονάδες περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, με έμφαση στην πρόληψη και στην καλύτερη αντιμετώπιση των χρόνιων ασθενειών.

 

Με τα παραπάνω υλικά της αλλαγής, με καλή δημόσια υγεία και παιδεία, με αξιοπρεπείς μισθούς και με ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας όπου τα νέα ζευγάρια θα μπορούν να νοικιάζουν σπίτια σε χαμηλές τιμές μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα για την επίλυση του δημογραφικού κάνοντας την Ελληνίδα μάνα να νιώσει ασφαλής. Παράλληλα, οφείλουμε άμεσα να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία και να αντιμετωπίσουμε το ιδιωτικό χρέος συνολικά.

 

Αναγκαία η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Απαιτείται γρηγορότερος ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, λογοδοσία, γενναία αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων και ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα εκεί που το δημόσιο αδυνατεί να δώσει λύσεις, δημιουργώντας όμως παράλληλα και ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

 

Πάντα δείχνει αδύνατο μέχρι να γίνει, έλεγε ο Νέλσον Μαντέλα.
Πρέπει να πιστέψουμε και να προσπαθήσουμε πολύ για αυτές τις αλλαγές,
παραμένοντας πάντα σταθερά δίπλα σε όσους μας χρειάζονται περισσότερο.

 

Δημήτρης Αγγελόπουλος

Υποψήφιος Βουλευτής Κορινθίας

Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κίνημα Αλλαγής

 

(*Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο thesocialist.gr)

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....