Εν αναμονή της λήξης του δεύτερου τελεσιγράφου εκ μέρους του Ισραήλ προς τους 1,1 εκατομμύριο παλαιστίνιους κατοίκους του βόρειου τμήματος της λωρίδας της Γάζας για εκκένωση της περιοχής προς τον Νότο, με σκοπό να αρχίσουν οι χερσαίες και όχι μόνο ανταποδοτικές επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατά θυλάκων της ΧΑΜΑΣ, απορία γεννάει ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Κι αυτό γιατί κατ’ αρχάς προ πενθημέρου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατάφερε να εκδώσει ομόφωνη κοινή δήλωση για απόλυτη αποδοκιμασία της ΧΑΜΑΣ παρά τις εκκλήσεις εκ μέρους των ΗΠΑ για ενιαία στάση καταδίκης της τρομοκρατικής παλαιστινιακής οργάνωσης και με τον τρόπο αυτό έμμεσης υποστήριξης της κυβέρνησης Νετανιάχου. Αν και η συνεδρίαση ήταν κλειστή, διέρρευσε ότι μία από τις χώρες που δεν συναίνεσε σε κοινή πρόταση καταδίκης εκ μέρους του Συμβουλίου είναι η Ρωσία.
Η Ρωσία από την πλευρά της χθες πρότεινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο απόφασης για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός καταδικάζοντας τη βία κατά των αμάχων και αποφεύγοντας έτσι να πάρει το μέρος του Ισραήλ.
Η πολιτική της Κίνας επίσης κρατάει αποστάσεις από το Ισραήλ κάνοντας έκκληση προς τα εμπλεκόμενα μέρη να μείνουν ψύχραιμα και προτείνοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών.
Είναι σαφές ότι δύο από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ήτοι η Ρωσία και η Κίνα κρατούν πολιτική αποστάσεων επιβεβαιώνοντας ότι οι σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας βρίσκονται στο Ναδίρ, ενώ οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας θα χαρακτηρίζονταν άνετα ως υπόγεια ψυχροπολεμικές. Ωστόσο, τα δύο αυτά δίπολα σε επίπεδο σχέσεων και πολιτικών έχουν αποφασιστική σημασία για το μέλλον της Ανθρωπότητας. Το ζητούμενο λοιπόν εν προκειμένω είναι πόσο γρήγορα μπορεί να επιλυθεί και διευθετηθεί η κρίση για να μην εμπλακούν ενεργά και οι Σιήτες της Χεζμπολάχ υπέρ της ΧΑΜΑΣ άρα και το Λίβανο και για να μην υποστηρίξει φανερά και πολεμικά το Ιράν τη ΧΑΜΑΣ και έτσι επεκταθεί περισσότερο περιφερειακά η ανάφλεξη στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.
Για το λόγο αυτό η άμεση δράση του ΟΗΕ με τα όργανά του , τα μόνα αρμόδια να επιληθούν του θέματος και κυρίως το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι αποφασιστικής σημασίας. Ρόλο παίζει ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑΣ, ΚΙΝΑΣ για να εκδοθεί ψήφισμα που να ικανοποιεί ή έστω να μη θίγει τα συμφέροντα των κρατών αυτών στη βάση επίλυσης του ζητήματος οριστικά ή έστω προσωρινά και προς τον σκοπό της παύσης των εχροπραξιών και της τήρησης των ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής που τώρα παρουσιάζονται περισσότερο εύθραστες από ποτέ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΓΑΡΑ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ
Πρ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ