Politismos

Το Υπουργείο Πολιτισμού παρουσίασε σήμερα τη Δράση «Δημιουργική Ελλάδα – Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού 2024», στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης, την οποία προλόγισε η Υπουργός Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, παρουσίασε ο αρμόδιος Υφυπουργός, κ. Χρίστος Δήμας και μίλησε η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κα Ελένη Δουνδουλάκη.

Η πρωτοβουλία «Δημιουργική Ελλάδα – Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού 2024», συνολικού προϋπολογισμού 8.036.000 €, ενισχύει Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με πολιτιστικούς ή/και κοινωφελείς σκοπούς, για υποβολή αιτημάτων επιχορήγησης ή/και παροχής αιγίδας για πολιτιστικές δράσεις ή προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν ή θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους το 2024. Απαραίτητη προϋπόθεση, να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Φέτος έγινε συστηματική προσπάθεια η διαδικασία των επιχορηγήσεων να λάβει τη μορφή ενός συγκροτημένου προγράμματος, συγκεκριμένου, ήπια ανταγωνιστικού, προγράμματος, με κριτήρια όχι πάρα πολύ αυστηρά. Το Υπουργείο Πολιτισμού διαχρονικά υποστηρίζει και ενισχύει τη δραστηριότητα των πολιτιστικών φορέων, πέρα από τους εποπτευόμενους φορείς. Κατά κύριο λόγο, υποστηρίζει νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου είτε με τη μορφή συλλόγων, είτε με τη μορφή ΑΜΚΕ. Το πλαίσιο έχει τεθεί με τον νόμο 2557/1997, ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα στο Υπουργείο Πολιτισμού να επιχορηγούνται νομικά πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, με κοινωφελείς ή πολιτιστικούς σκοπούς. Το 2010 δημιουργήσαμε το Μητρώο Πολιτιστικών Δράσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει προγραμματισμός και διαφάνεια στη διαδικασία των επιχορηγήσεων. Οι πολιτιστικοί φορείς, που επιχορηγούνται, και οι όποιες επιχορηγήσεις είναι το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων προκηρύξεων του Υπουργείου Πολιτισμού. Για κάθε πρόσκληση συγκροτούνται με απόφαση του Υφυπουργού γνωμοδοτικές επιτροπές ειδικών. Οι επιτροπές αυτές καταλήγουν σε συμπεράσματα και κατά 99% οι γνωμοδοτήσεις τους γίνονται αποδεκτές, ώστε να προχωρήσουν οι επιχορηγήσεις. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει διαφάνεια, γίνεται αξιολόγηση και, επειδή υπάρχει αυτή η ανταγωνιστικότητα, όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να υποβάλουν όσο το δυνατόν συγκροτημένη πρόταση. Από το 2024, οι μεμονωμένες επιχορηγήσεις συγκροτούν «τη Δημιουργική Ελλάδα».

Για 1η φορά η Δράση απέκτησε:
α) όνομα
β) λογότυπο, όπως και
γ) νέα, σύγχρονη πύλη εισόδου με τίτλο «Πύλη Πολιτιστικών Φορέων»,
μέσω της ιστοσελίδας https://portal.culture.gov.gr/.


Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Χρίστος Δήμας, δήλωσε: «Το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2024» στηρίζει έμπρακτα το σύγχρονο πολιτισμό σε όλη τη χώρα. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλους τους τομείς αλλά και να συμβάλουμε στην ανανέωση του ενδιαφέροντος των πολιτών για τις σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες.»

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην εκδήλωση, εκτός από τον σχεδιασμό για το έτος 2024, πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός του έτους 2023. Στη συνέχεια ακολούθησε η διαδικτυακή παρουσίαση των νέων προσκλήσεων της «Δημιουργικής Ελλάδος» για τις Επιχορηγήσεις Σύγχρονου Πολιτισμού από τους/τις επικεφαλής των Διευθύνσεων του Σύγχρονου Πολιτισμού προς τους ενδιαφερόμενους φορείς. Την παρουσίαση παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότεροι από 500 Πολιτιστικοί Φορείς από όλη την Ελλάδα.

Η Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού κα Ελένη Δουνδουλάκη, δήλωσε:

«Ως Γενική Γραμματέας αρμόδια για την εύρυθμη λειτουργία των Διευθύνσεων που σηκώνουν το φορτίο της υλοποίησης του προγράμματος των επιχορηγήσεων, θα ήθελα να τονίσω πως η εικόνα μιας καλής κι αποτελεσματικής δημόσιας υπηρεσίας δεν είναι αυτονόητη χωρίς την προσωπική συμβολή των ανθρώπων που τη στελεχώνουν. Και να διαβεβαιώσω πως τίποτα δεν γίνεται διεκπεραιωτικά. Γιατί τα στελέχη των υπηρεσιών του Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου, γνωρίζουν καλά ότι με τη δουλειά τους συμβάλλουν στη στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και στην ανάπτυξη του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μας.»

Οι έντεκα (11) προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος της «Δημιουργικής Ελλάδος» είναι οι εξής:​

 • Πολιτιστικές Δράσεις και Προγράμματα για την προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας των Ατόμων με Αναπηρία στον Πολιτισμό.
 • Πολιτιστικές Δράσεις και Προγράμματα για Παιδιά και Εφήβους (έως 18 ετών).
 • Βιβλίο, Γράμματα και της Φιλαναγνωσίας.
 • Δράσεις Εικαστικών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Design.
 • Δράσεις Μουσείων, Πινακοθηκών και Συλλογών.
 • Πολυθεματικά Φεστιβάλ/Δράσεις.
 • Ψηφιακές δράσεις πολιτισμού.
 • Επαγγελματικά Σχήματα Θεάτρου με σκοπό την υλοποίηση Θεατρικών Παραγωγών, Φεστιβάλ, Περιοδειών, Εκδηλώσεων Θεάτρου.
 • Κινηματογραφικές και Οπτικοακουστικές Δράσεις και Κινηματογραφικά Φεστιβάλ.
 • Μουσικές Παραστάσεις, Φιλαρμονικές, Φεστιβάλ Μουσικής, Περιοδείες, και Εκδηλώσεις Μουσικής.
 • Ομάδες Κλασικού και Σύγχρονου Χορού, με σκοπό την υλοποίηση Παραγωγών, Φεστιβάλ, Περιοδειών, Εκδηλώσεων Κλασικού και Σύγχρονου Χορού.
.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....