MOTOR OIL DRONE

– Η Motor Oil αναπτύσσει τις νέες τεχνολογίες στα έργα βελτίωσης και αποκατάστασης δασών,
για μια βιώσιμη διαχείριση του δασικού μας περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής κατάλληλων έργων αναδάσωσης,
η Motor Oil υλοποιεί έργα και δράσεις που αναδεικνύουν νέες καλές πρακτικές διεθνώς.

Σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εγκαινιάζεται σήμερα
η πρωτοποριακή εφαρμογή νέων τεχνολογιών και ένας καινοτόμος κύκλος στην εκτέλεση δασικών έργων.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας, θα πραγματοποιηθεί πιλοτική αναδάσωση με τη χρήση drone.
Η μέθοδος αυτή έχει ως σκοπό να γίνουν περιβαλλοντικά έργα με τη χρήση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών διαδικτύου.
Έτσι αφενός μειώνονται οι ρύποι και αφετέρου απλουστεύεται η εργασιακή διαδικασία και αποκλείονται τα λάθη.

Ο Χρήστος Καραβίτης, Κοσμήτορας Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής στο ΓΠΑ είπε για την πρωτοβουλία: «Είναι μια από τις πρώτες προσπάθειες που κάνουμε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και μια από τις πρώτες παγκοσμίως, η προηγούμενη είχε γίνει στην Αυστραλία. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τη φυσική αναγέννηση ενός δάσους χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία».

Η επιτυχής έκβαση αυτού του μοναδικού και καινοτόμου εγχειρήματος θα είναι η αρχή της εκτέλεσης των δασικών έργων με όρους και μεθόδους της σύγχρονης εποχής, και επιπλέον ανοίγεται ο δρόμος για αναδασώσεις σε δύσβατες περιοχές.

Ο Γιάννης Παπανικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας/Περιβάλλοντος και Φυσικών Καταστροφών του ΓΠΑ κατά την έναρξη της πρώτης σποράς με χρήση drone δήλωσε: «Είμαστε στο Αλεποχώρι. Εδώ οι κλίσεις ξεπερνάνε το 100%, φτάνουν μέχρι και 200%. Σε αυτές τις κλίσεις είναι αδύνατο να φυτέψεις με άλλο τρόπο. Μόνο το drone seeding μπορεί να βοηθήσει».

Ο Μανώλης Ψωμιάδης, Επίκουρος Καθηγητής του ΓΠΑ, είπε για την καινοτόμα εφαρμογή: «Έχουμε φτιάξει μια ειδική κατασκευή, στην οποία μπαίνει μέσα ο σπόρος και περιστρέφεται με ταχύτητα και ταυτόχρονα με τη ταχύτητα κίνησης ρίχνουμε συγκεκριμένο σπόρο ανά τετραγωνικό μέτρο».

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι η ταχύτερη ανάπλαση της περιοχής εμπλουτίζοντας τη ζώνη που βρίσκεται πάνω από τους οικισμούς, με είδη δέντρων που ευδοκιμούν στην συγκεκριμένη έκταση αλλά και δίνοντας μεγαλύτερη και ταχύτερη αντιπλημμυρική προστασία.

Ξεκινώντας από την αναδάσωση στο Πανόραμα 3 της Κινέτας του Δήμου Μεγαρέων και προχωρώντας στις Βενίστρες του οικισμού Γαλήνης στο Δημοτικό διαμέρισμα Κινέτας, η συνολική έκταση που θα αναδασωθεί με τη συμβολή του Ομίλου αγγίζει τα 500 στρέμματα.

Ο Μιχαλης Λιάρος, Project & Group Synergies Manager της Motor Oil, δήλωσε με την έναρξη της πιλοτικής αναδάσωσης με χρήση drone: «Με την πρωτοβουλία του Ομίλου ανοίγει ένας νέος δρόμος στις δυνατότητες ανάπλασης του δασικού μας πλούτου. Πρόκειται για μεθόδους με επίκεντρο την βαθιά κατανόηση και ευαισθησία του Ομίλου για τον πολυλειτουργικό ρόλο των δασικών οικοσυστημάτων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτό το έργο η ΜΟΗ είναι από τις πρώτες εταιρείες που προχωρούν σε μεγάλης αξίας δασοτεχνικών έργων που βασίζονται σε εγκεκριμένες μελέτες.

Στην ολοκληρωμένη στρατηγική του Ομίλου για την προστασία της βιοποικιλότητας, ανήκει και η πρωτοβουλία υιοθεσίας του δασικού εκκοκκιστηρίου της Αμυγδαλέζας.

Το δασικό εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας είναι ο μοναδικός προμηθευτής πιστοποιημένων σπόρων για τα δημόσια και ιδιωτικά φυτώρια. Στόχος είναι η Κεντρική Αποθήκη Δασικών Σπόρων να εξελιχθεί και να εκσυγχρονιστεί, με μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας, έτσι ώστε σύντομα να μετατραπεί σε Τράπεζα Διατήρησης Δασικού Γενετικού Υλικού.

Ο Γιώργος Καρέτσος, Δασολογος, Διευθυντής Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ σημείωσε σχετικά: «Η σημαντικότερη συμβολή της Motor Oil είναι η βοήθειά της για την ανασύσταση- αναδημιουργία του μεγαλύτερου φυτωρίου στην Ελλάδα, του δασικού φυτωρίου στην Αμυγδαλέζα. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και θα βοηθήσει στην αναθέρμανση όλων των φυτώριων υποδομών που είχε η χώρα μας».

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....