Ένα από τα πιο δημοφιλή στοιχεία που συναντά κανείς στο Διαδίκτυο είναι σήμερα τα ηλεκτρονικά καταστήματα, που πληθαίνουν συνεχώς και προοδεύουν σε ποιότητα, κύκλο εργασιών και ποικιλομορφία.
Με τον όρο «ηλεκτρονικά καταστήματα» δεν εννοούμε, φυσικά, εκείνα που εμπορεύονται… ηλεκτρονικά είδη, όπως κάποιοι νόμιζαν όταν τα e-shops έκαναν τα πρώτα τους βήματα, αλλά τα καταστήματα που, είτε διαθέτουν αντίστοιχα φυσικά μαγαζιά είτε όχι, έχουν μεταφέρει τη δραστηριότητά τους στο Διαδίκτυο και εμπορεύονται προϊόντα μέσω του ψηφιακού κόσμου.
Όπως είναι φυσικό, τα καταστήματα αυτά έχουν κάποια πλεονεκτήματα για να προτιμηθούν από τους καταναλωτές, με κυριότερο και πιο εμφανές «μειονέκτημα» ότι ο πελάτης δεν έχει άμεση επαφή με τα προϊόντα και ίσως αυτά να μην είναι όπως του παρουσιάζονται από την οθόνη ενός υπολογιστή.
Αυτό όμως δεν αποτελεί πρόβλημα, αφενός γιατί πολλά από τα προϊόντα είναι τυποποιημένα και μαζικά παραγόμενα, άρα δεν μπορεί να υπάρξει… παρεξήγηση, και αφετέρου γιατί οι ιστοσελίδες που υποστηρίζουν αυτά τα καταστήματα είναι εξαιρετικά λεπτομερείς και περιγραφικές, έτσι ώστε να δίνουν πλήρη και καθαρή εικόνα των εμπορευμάτων τους.
Ένα καλό ηλεκτρονικό κατάστημα δεν είναι υποχρεωμένο να διαθέτει δίκτυο φυσικών καταστημάτων το οποίο μοιραία θα ανεβάσει την τιμή των προϊόντων του.
Εκείνα τα στοιχεία που προσθέτουν φήμη και αξία στο όνομά του είναι η σωστή αποθήκευση των προϊόντων σε συνθήκες υγιεινής, η άμεση διαθεσιμότητά τους, οι έντιμες συναλλαγές σε χαμηλές τιμές και, φυσικά, η γρήγορη παράδοση των παραγγελιών.
Είτε διαθέτει δικό του δίκτυο διανομής είτε συνεργάζεται με κάποια εταιρεία ταχυμεταφορών, η ταχύτητα στην παράδοση είναι ένα χαρακτηριστικό που μετράει πάρα πολύ για όποιον συνεργάζεται με ένα e-shop.
Κάθε δραστήριος επιχειρηματίας που ασχολείται με το ηλεκτρονικό εμπόριο οφείλει πάνω απ’ όλα να έχει μια καλή «βιτρίνα» για την επιχείρησή του, μέσα από την κατασκευή γρήγορου eshop, μέσω της οποίας επικοινωνεί με την πελατεία του, όπως ακριβώς θα φρόντιζε για την εικόνα της βιτρίνας του φυσικού του καταστήματος, αν είχε ένα τέτοιο.
Ειδικά τα νέα ή δημοφιλέστερα προϊόντα θα πρέπει να μπαίνουν πρώτα στην ιστοσελίδα ώστε να τα μαθαίνουν οι δυνητικοί πελάτες.
Για εκείνους όμως που δεν έχουν γνώση της ιστοσελίδας και του καταστήματος,
η διαφήμιση είναι εκείνη που θα δώσει ώθηση στο κατάστημα και θα διευρύνει το πελατολόγιό του.
Η διαφήμιση μπορεί να πιάσει όλο το φάσμα των μέσων (έντυπος Τύπος, τηλεόραση, ραδιόφωνο),
αλλά φαίνεται πως ο πιο αποτελεσματικός δρόμος για να φτάσει το μήνυμα
στα αφτιά και στα μάτια των καταναλωτών είναι το ίδιο το Διαδίκτυο,
αφού έχει αυξητικές τάσεις σε ό,τι αφορά τη δημοφιλία και την επιδραστικότητά του στο κοινό,
και ειδικά στη νεολαία.
Ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας τομέας του Διαδικτύου
που γνωρίζει αλματώδη πρόοδο και κάθε διασύνδεση μαζί τους φέρνει νέους πελάτες και αυξάνει τον τζίρο.
Και για τους πιο… ψαγμένους υπάρχουν οι υπηρεσίες SEO (search engine optimization).
Πρόκειται για μια μέθοδο που με τη χρήση αλγόριθμων μπορεί να φέρει μια ιστοσελίδα πιο μπροστά
σε σχέση με τις άλλες όταν γίνεται κάποια σχετική αναζήτηση,
δίνοντας έτσι ένα προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.
Αυτά και πολλά άλλα όπλα του ψηφιακού μάρκετινγκ ενισχύουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα,
καθιστώντας τα ισάξια −αν όχι ανώτερα− των φυσικών.
Δείτε περισσότερα: Κατασκευή Ιστοσελίδων NetPlanet