Γράφει η κ. Κατερίνα Ταγαρά
Δικηγόρος – Διεθνολόγος

Τάγμα Αζόφ – Ποιο είναι και ποιος ο ρόλος του στον ουκρανικό πόλεμο

Το Τάγμα Αζόφ (ουκρανικά: Полк Азов‎) συνίσταται σε μία οργάνωση η οποία αποτελείται από μέλη  ουκρανικής εθνικότητας και  ακροδεξιών πεποιθήσεων.
Εχει έδρα την Μαριούπολη, την παράκτια περιοχή Αζοφικής θάλασσας όπου και το Τάγμα δραστηριοποιείται.
Μάθαμε την οργάνωση αυτή το 2014 όταν ξέσπασαν στη νοτιοανατολική Ουκρανία μάχες  μεταξύ των ουκρανών (κατά βάση)  φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών σωμάτων ασφαλείας με σκοπό είτε την αυτονόμηση της Μαριούπολης και των περιχώρων είτε την προσάρτηση της περιοχής αυτής στη Ρωσία.

Ενόψει του ρωσοουκρανικού πολέμου που μαίνεται από τον Φεβρουάριο αυτού του έτους, θυμηθήκαμε το Τάγμα Αζόφ το οποίο πλέον παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε εθνικό και όχι σε τοπικό επίπεδο στις μάχες κατά της Ρωσίας.
Είναι σαφές ότι στρατολογήθηκαν σε αυτό και άλλα στοιχεία-μη ακροδεξιών πεποιθήσεων ίσως-, με σκοπό την αποτροπή εγκαθίδρυσης του ρωσικού ζυγού στην Ουκρανία.

` Ολοι παρακολουθήσαμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κατηγορεί τον Ζελένσκυ ως αζοφιστή και μάλιστα ο ισχυρισμός αυτός  ήταν μία από τις αφορμές ή αιτίες της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Χθες όλοι είδαμε στο Ελληνικό κοινοβούλιο την ομιλία ενός αζοφιστή μαχητή με τις «ευλογίες» του ουκρανού Προέδρου Ζελένσκυ.
Πέρα από τις αντεγκλήσεις και έριδες  που προκλήθηκαν στη χώρα μας σε πολιτικό επίπεδο εξ αφορμής αυτού του γεγονότος, το μέλλον θα δείξει και μάλιστα μετά τη λήξη του ρωσοουκρανικού πολέμου για το πώς θα εξελιχθεί η οργάνωση αυτή,   ήτοι αν θα διαλυθεί ή όχι, αν θα λάβει άλλο χαρακτήρα ή όχι και  αν θα διευρυνθεί  ή όχι.
Το σίγουρο είναι ότι σήμερα αμφισβητούνται εντόνως  οι σκοποί της και τα κίνητρά της.

 

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....