Α ΕΛΜΕ

Να σταματήσει η οικονομική αφαίμαξη των συνάδελφων μας που υποχρεώνονται σε rapid test

Δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες η νέα ΥΑ με τo νέο πρωτόκολλο 2022-2023, με τα μέτρα για τον κορωνοϊό στα σχολεία και τις δομές εκπαίδευσης (ΦΕΚ 4695/7-9-2022).Σύμφωνα με αυτήν η επιστροφή στα θρανία και η προσέλευση στις σχολικές μονάδες γίνεται χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας, χωρίς self test των μαθητών καθώς και των πλήρως εμβολιασμένων εκπαιδευτικών. Αντίθετα, για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς/προσωπικό, ακόμη και για όσους έχουν κάνει την 2η δόση κι έχουν νοσήσει αλλά έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα που ορίζεται, το ΦΕΚ ορίζει ένα rapid test ή PCR test την εβδομάδα. Συγκεκριμένα:

 

Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη Ε.Ε.Π- Ε.Β.Π., καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 αντιστοίχως του άρθρου 9 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 43107/22.07.2022 (Β’ 3891) κοινής υπουργικής απόφασης, υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο μία (1) φορά την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊoύ COVID -19 (rapid-test) ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη.

 

Η νέα ΥΑ  συνεχίζει με το άρθρο 3 παρ. 4 που ορίζει  αναστολή εργασίας και μη καταβολή μισθού, αν δεν τηρούνται τα παραπάνω.

 

Με άλλα λόγια, ενώ η κυβέρνηση   δεν ανακοινώνει  κανένα απολύτως μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων στρέφεται τιμωρητικά, με  την επιβολή της διενέργειας τεστ σε μη εμβολιασμένους εργαζόμενους , εφόσον όλοι γνωρίζουμε ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιό  . Μετατρέπουν έτσι το εμβόλιο σε μέσο  καλλιέργειας διχαστικού κλίματος,    με τη μορφή διακρίσεων σε βάρος των μη εμβολιασμένων εργαζομένων, εκβιασμού και επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα. Κρύβονται συνεχώς πίσω από τη μόνιμη επίκληση της ατομικής ευθύνης, τον εκφοβισμό και τις απειλές, χωρίς να έχουν ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας σε όλη την περίοδο της πανδημίας. Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ επιδιώκουν να διαμορφώσουν ένα νέο αυταρχικό τοπίο όπου κάθε «έκτακτη» συνθήκη θα αξιοποιείται ως εργαλείο για απολύσεις. Παράλληλα,  η πληρωμή των τεστ οδηγεί στην μείωση του μισθού τους, στην  οικονομική τους αφαίμαξη,  στην κατάργηση του κατοχυρωμένου δικαιώματός τους στην δωρεάν παροχή και πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες καθώς και στην σωματική και ψυχική ταλαιπωρία τους.

 

Το Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας:

  • Δηλώνει την απόλυτη αντίθεσή του σε  οποιοδήποτε διαχωρισμό μεταξύ των εκπαιδευτικών.
  • Υπερασπίζεται το δικαίωμα των μη εμβολιασμένων πολιτών στην ισότιμη αντιμετώπισή τους στον χώρο εργασίας τους και στην ισότιμη συμμετοχή τους στη δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας. Δωρεάν τεστ και εξετάσεις με την ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους.
  • Καταγγέλλει την έμμεση περικοπή του μισθού τους εδώ και ένα χρόνο.
  • Απαιτεί την άμεση κατάργηση της απόφασης για κατ’ εξαίρεση διενέργεια υποχρεωτικών και επί πληρωμή διαγνωστικών ελέγχων.
  • Καλεί την Κυβέρνηση να επαναφέρει στην εργασία τους όλους τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή εργασίας.

 

 

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....