Β.Νανόπουλος: Η αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο Δήμο Κορινθίων
είναι ένα μεγάλο έργο που αλλάζει την καθημερινότητα των συμπολιτών μας!

Το έργο της αναβάθμισης του οδοφωτισμού προσφέρει 70% μείωση κατανάλωσης ενέργειας
και καλύτερης ποιότητας φωτισμό χωρίς ο δήμος να επενδύει ούτε ένα ευρώ,
πληρώνοντας λιγότερα χρήματα απ ότι πληρώνει σήμερα.  

 

Η ανάδοχος εταιρία, η κοινοπραξία MYTILINEOS SA – EUSIF SL AE,
προέκυψε από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό και αποτελεί εγγύηση
τόσο για την εκτέλεση του έργου όσο και για την λειτουργία του σε βάθος 12ετίας.
Η σύμβαση που υπεγράφη την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022
από τον Δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο

και τον εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο,
φέρει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και όλες τις εγκρίσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
η οποία απέρριψε την προσφυγή του κ. Νίκου Σταυρέλη.
«Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του δήμου έχει την σφραγίδα της δημοτικής μας αρχής!
Σε μια εποχή που το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται, ως δήμος,
προχωρούμε στην ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού ώστε
να καταφέρουμε να μειώσουμε το κόστος,
να εξοικονομήσουμε ενέργεια και βεβαίως
να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.
Η απόφαση μας για την υλοποίηση του έργου αυτού, αποδεικνύεται σοφή»
ανέφερε ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος

ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν είτε με την ψήφο τους είτε με την εργασία τους.

 

Η σύμβαση στοχεύει στην προσαρμογή του επιπέδου φωτισμού και στην εξοικονόμηση ενέργειας
καθώς το ζήτημα αυτό καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη.
Η προσφερόμενη εξοικονόμηση ενέργειας από την ανάδοχο κοινοπραξία αγγίζει το 70%
και το έργο αφορά στην εγκατάσταση για 1 έτος και στην λειτουργία και συντήρηση για 12 χρόνια
του απαραίτητου εξοπλισμού του συστήματος ηλεκτροφωτισμού.
Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 11.788.300,00 ευρώ + 24% ΦΠΑ,
ενώ χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί 100% από Ιδίους Πόρους,
προερχόμενους από τα Ανταποδοτικά Τέλη Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου για χρονική διάρκεια 12 ετών.
Οι δε πληρωμές θα γίνονται από την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Ειδικότερα το έργο περιλαμβάνει:

  • Την προμήθεια και εγκατάσταση 21.299 νέων λαμπτήρων/φωτιστικών/προβολέων σύγχρονης τεχνολογίας τύπου LED, σε υφιστάμενους φωτιστικούς ιστούς που ανήκουν στο Δήμο Κορινθίων.
  • Τη λειτουργία «Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεχειρισμού & Ελέγχου Ενέργειας»:
  1. σε επίπεδο κόμβου (Pillar), για 20.299 Φωτιστικά Σώματα/Λαμπτήρες/Προβολείς στο Σύστημα Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων
  2. σε επίπεδο Φωτιστικού Σώματος, για 1.000 φωτιστικά σώματα που θα εγκατασταθούν πιλοτικά σε δρόμους του Δήμου και θα συνοδεύονται από 1.000 ασύρματους ελεγκτές.
  • Σύστημα περιοδικής και επεμβατικής συντήρησης μέσω Η/Υ (μεθοδολογία καταγραφής βλαβών, ιεράρχηση, προγραμματισμός αποκατάστασης, έλεγχος αποκατάστασης, reporting, παρακολούθηση).

 

 

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλειος Νανόπουλος σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους τόνισε: «Το έργο αυτό θα αναβαθμίσει την ποιότητα φωτισμού 22.000 περίπου φωτιστικών του Δήμου Κορινθίων, καθώς θα αντικατασταθούν με συστήματα τύπου led όλοι οι λαμπτήρες στους κοινόχρηστους χώρους εντός του επόμενου έτους. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση τουλάχιστον 65% κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αντικατάσταση λαμπτήρων σε περίπτωση προβλήματος θα είναι εφικτή εντός 72 ωρών, γεγονός το οποίο θα είναι εφικτό εξαιτίας του απομακρυσμένου ελέγχου μέσω των συστημάτων που θα επιτρέπουν να υπάρχει συνολική εικόνα διαχείρισης.

Το έργο αυτό θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του Δήμου μας. Δεσμεύτηκα γι αυτό προεκλογικά και η δέσμευση μου υλοποιείται! Σε ένα χρόνο από σήμερα ο Δήμος Κορινθίων θα έχει σύγχρονο φωτισμό led, οικονομικότερο φωτισμό, αφού με βάση τα στοιχεία το κόστος ρεύματος από πέρυσι στο Δήμο Κορινθίων έχει διπλασιαστεί, περιβαλλοντικά ορθό αφού η εξοικονόμηση ενέργειας θα φτάσει το 70%. Ήταν μια απόφαση σοφή!

Πρόκειται για απόφαση που υποστηρίχθηκε καθολικά και θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτό τόσο τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν την απόφαση όσο και τους υπαλλήλους του Δήμου μας που εργάστηκαν συστηματικά για την επίτευξη της μελέτης και της συμβασιοποίησή της, μετά και την έγκρισή της από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπενθυμίζεται ότι η ανάδοχος προέκυψε μετά από διεθνή διαγωνισμό».

 

Εκ μέρους της κοινοπραξίας, ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής New Energy Solutions της MYTILINEOS, υπογράμμισε: «Εκ μέρους της κοινοπραξίας θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μας για την ανάληψη ενός τόσο σημαντικού έργου, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα οδοφωτισμού που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Δεσμευόμαστε δε ότι θα περαιώσουμε το έργο και ει δυνατό σε χρόνους ακόμα καλύτερους από αυτούς που σήμερα συμβασιοποιούμε, ώστε κάθε πολίτης να απολαμβάνει αυτό που αποτελεί δικαίωμά του, μια πολύ καλή ποιότητα φωτισμού σε καθημερινή βάση, συνυφασμένη με την ασφάλεια. Παράλληλα, είναι σημαντική η εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτευχθεί από το έργο, που αποτελεί σημαντικό ζητούμενο και για τους Δήμους κατά την περίοδο που διανύουμε εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Το νέο σύστημα επιτρέπει την κεντρική διαχείρισή του για τα περίπου 20.000 φωτιστικά, ενώ στα 1.000 υπάρχει και δυνατότητα επί τόπου διαχείρισης.

Ως στέλεχος της MYTILINEOS θα ήθελα να υπογραμμίσω τον σαφή προσανατολισμό της εταιρείας μας να εκτελεί έργα που έχουν σημαντικό αποτύπωμα για την βιωσιμότητα, έχουν προστιθέμενη αξία για τους πολίτες και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους».

 

Η εταιρεία MYTILINEOS κατέχει ηγετική θέση στους τομείς Μεταλλουργίας, Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ και απασχολεί περισσότερους από 4.820  άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η MYTILINEOS αποτελεί πρωτοπόρο εταιρεία στα ολοκληρωμένα έργα βιώσιμης ανάπτυξης, με περιβαλλοντικές και ενεργειακές λύσεις και σημειώνεται πως έχει εισέλθει δυναμικά στα έργα οδοφωτισμού έχοντας αναλάβει, μεταξύ άλλων, τον οδοφωτισμό του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Βόλου.

 

Η EUSIF AE ειναι εταιρία που ανήκει 100% στο Επενδυτικό Κεφάλαιο European Sustainable Investments Fund το οποίο ιδρύθηκε τον Ιούνιο 2021 με ενεργητικό €50 εκατομμυρίων. Το κεφάλαιο EUSIF έχει ως αποκλειστικό σκοπό τις επενδύσεις: Α) σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας, Β) σε παραγωγή ενέργειας απο ανανεώσιμες πηγές και Γ) σε έργα κυκλικής οικονομίας. Το επενδυτικό κεφάλαιο EUSIF το ίδρυσε και το διαχειρίζεται η εταιρία SIREC ENERGY CAPITAL PARTNERS AE. Το έργο αναβάθμισης του φωτισμού με εξοικονόμηση ενέργειας του Δήμου Κορινθίων είναι το πέμπτο στη σειρά τέτοιο έργο, στο οποίο επενδύει μέσα σε ένα έτος.

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....