Από τους γραμματείς των ιερογλυφικών και τους γραμματιστές, κι από εκεί στην εποχή  του μαυροπίνακα και των ξύλινων θρανίων καταλήξαμε σήμερα στο διαδραστικό βιβλίο, και ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε την μετάβαση στη metaverse εποχή, που προοιωνίζεται την εικονική πραγματικότητα και τον αβαταρικό δάσκαλο χάρη στη νευρωνική ευφυΐα…

Νέες εποχές, αλλά όχι νέα ήθη.
Γιατί όταν αναζητούμε μια εποχή, σκύβουμε πάνω από τις αξίες και τον πολιτισμό της, θεματοφύλακας των οποίων αναδεικνύεται ο δάσκαλος.
Κι αν τους περασμένους αιώνας κρατούσε το θησαυροφυλάκιο της γνώσης με “ιερή” αποστολή του τη γνωσιολογική κατάρτιση των μαθητών του -γεγονός που τον τοποθετούσε (μαζί με το δήμαρχο και τον παπά) στην κορωνίδα της κοινωνικής ιεραρχίας του σεβασμού-, σήμερα ο ρόλος του καθίσταται απαιτητικά πολυσύνθετος.
Σ’ έναν κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο, τα κοινωνικά δίκτυα, δημιουργώντας -χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία- υπερεθνικές ζεύξεις και «στήνοντας» κοινωνικά πρότυπα, λειτουργούν σαν χοάνη των πολιτισμών, μέσα από την οποία πλάθεται (;) ο σύγχρονος άνθρωπος: ανεπαρκώς θωρακισμένος στις εύπεπτες προκλήσεις των influencers και των απανταχού επαγγελματιών του ιντερνετικού κόσμου, που επιβάλλουν επιδεικνύοντας έναν τρόπο ζωής ρηχό κι ανέκοπο.

Από πομπός γνώσης ο δάσκαλος σήμερα γίνεται καθοδηγητής κι εμπνευστής, μαθαίνοντας στους μαθητές του πώς να μαθαίνουν, μυώντας τους στο δημοκρατικό διάλογο και στοχεύοντας στο σεβασμό της αξίας του ανθρώπου.
Ο δάσκαλος καταθέτει το καταπίστευμά του μέσα στη σχολική τάξη, εκεί που αφήνει όλο του το είναι να αναπλάθεται συνεχώς.
Γιατί όσοι οι μαθητές του άλλες τόσες και οι μαρτυρίες μιας αποστολής που δεν ολοκληρώνεται αλλά βρίσκεται συνεχώς στη διαδικασία της προσφοράς.
Ο δάσκαλος αφουγκράζεται τις αλλαγές των εποχών και ετοιμάζει τους μαθητές του γι’ αυτές:
να είναι έτοιμοι να τις γευτούν και να τις απορρίψουν αν χρειαστεί.
Γι’ αυτό και παραμένει διαχρονικά πηγή έμπνευσης που θα τους συντροφεύει στις προκλήσεις της ζωής θυμίζοντάς τους τη σπουδαιότητα της ηθικής του αρτιότητας στη διαμόρφωση του προσωπικού τους -κατά το αριστοτελικό- ευ ζην.

Νακοπούλου Λίντα (Διευθύντρια Δημοτικού Ατσόγλου) –
Παπαθανασίου Βασιλική (Διευθύντρια Γυμνασίου Ατσόγλου)

 

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....