Καπηλεία; Πάλι;
Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” του Δήμου Σικυωνίων, που είχα λάβει μέρος ως τακτικό μέλος με αντικείμενο συζήτησης την κατάθεση προτάσεων ενόψει του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, είχα προτείνει την ανάδειξη της αμπελοκαλλιέργειας και συγκεκριμένα της Κορινθιακής σταφίδας ως αγροτικό προϊόν διαχρονικά ταυτισμένο με την περιοχή μας, της μεγάλης διατροφικής αξίας της, παραθέτοντας ως παράδειγμα την μακρόχρονη έρευνα που έχει γίνει από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και της μεγάλης ευκαιρίας που έχουμε ως Δήμος να συνδέσουμε την Κορινθιακή Σταφίδα με τις Αποθήκες ΑΣΟ.
Συγκεκριμένα, είχα δηλώσει ότι οι Αποθήκες ΑΣΟ έπρεπε να γίνουν Μουσείο Κορινθιακής Σταφίδας (όπως π.χ. το Μουσείο Μαστίχας στην Χίο κ.α.), να διασυνδέσουμε τον τόπο μας με αυτό το προϊόν, την γαστρονομία και την υψηλή διατροφική του σύνθεση του και όχι Μουσείο Λυσσίπου ( αυτό θα έπρεπε να γίνει στο Βασιλικό). Εκτιμώ ότι οι Αποθήκες ΑΣΟ θα είχαν με αυτό τον χαρακτήρα (Μουσείο Σταφίδας) μεγάλη επισκεψιμότητα από σχολεία αλλά και από ξένους μιας και η γαστρονομία ως τουριστικό προϊόν έχει μεγάλη έλξη και δυναμική.
Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις σε Κιάτο και Κρυονέρι από τον Δήμο Σικυωνίων και τον ΝΠΔΔ “Μηκώνη” σχετικά με την αμπελοκαλλιέργεια και την κορινθιακή σταφίδα copy paste των προτάσεων μου.
Ξέρετε τι με ενοχλεί κ. Δήμαρχε και κ. Πρόεδρε του ΝΠΔΔ “η Μηκώνη”;
Όχι το γεγονός ότι δεν έχετε- έστω με δήλωσή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο- αναγνωρίσει ότι η πρόταση μου θα είχε θετικό οικονομικοπολιτισμικό πρόσημο για τον Δήμο μας. Όχι το γεγονός ότι την έχετε καπηλευθεί, αυτό άλλωστε υποδηλώνει συμπλέγματα κατωτερότητας και έλλειψη παιδείας. Η συμμετοχή μου στα κοινά είχε, έχει και θα έχει στοιχεία ανιδιοτέλειας!
Αυτό που με ενοχλεί, και έχω υποχρέωση να το επισημάνω, είναι ο τίτλος του Δελτίου Τύπου που στάλθηκε από το γραφείο σας με τίτλο:
” ΜΕ ΔΥΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΙΑΤΟ ΚΑΙ ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΤΟ ΝΠΔΔ “ΜΗΚΩΝΗ” ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΑΦΙΔΑ ΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΫΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ”
Γιατί το να λες ότι αναδεικνύεις, ως Δήμος, την σταφίδα ως στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι ΚΑΠΗΛΕΙΑ.
Ξέρετε γιατί; Γιατί με την με Αρ. Πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΝΠΚ/ΤΑΠΚΔΘ/86363/58963/294/58/28-2-2018 (ΑΔΑ: Ω3ΚΘ4653Π4-452)
Υπουργική Απόφαση, εγκρίθηκε το 2018 η εγγραφή της Καλλιέργειας της Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αυτό σε καμία περίπτωση δεν το έχετε κάνει εσείς!
Γιατί, όπως λέει ο σοφός λαός μας: “Δεν γνωρίζουν οι γαϊδάροι πώς το τρώνε το χαβιάρι” και εσείς δεν γνωρίζετε…
ΛΕΓΓΑΣ 1
.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....