ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΝΕΑ


Στο ερώτημα που τίθεται: ¨Τι κρίνεται στις κάλπες της 21ης Μάϊου?”
καλούνται από την εφημερίδα να απαντήσουν 42 προσωπικότητες
της πολιτικής, οικονομικής,, επιχειρηματικής, ακαδημαϊκής,
πολιτιστικής και αθλητικής ζωής της χώρας μας.

Μεταξύ αυτών στο ερώτημα αυτό απαντά και ο συμπατριώτης μας
Κορίνθιος Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Αθανάσιος Θεοχάρης.

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΝΕΑ 11

Η ελληνική κοινωνία έχει βρεθεί αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια με αρκετές κρίσεις, από μία βαθιά οικονομική κρίση μέχρι και την τελευταία που αφορούσε την υγεία. Η χώρα μας ως τότε δεν είχε ένα σύστημα υγείας, το οποίο θα ανταποκρινόταν πλήρως στις ανάγκες των πολιτών. Αυτό φάνηκε και στην τελευταία υγειονομική κρίση του covid. Εκεί πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη τομή με την άμεση ενίσχυση της υγείας σε προσωπικό και επαγγελματίες του χώρου, άκρως αναγκαίους για την λειτουργία του συστήματος. Προχωρήσαμε ως χώρα στην αναδιάρθρωση και ενίσχυση του συστήματος υγείας σε επίπεδο υποδομών και υπηρεσιών. Ο στόχος ήταν να μπορέσει η χώρα μας να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της νέας αυτής για όλους μας απειλής.

 

Υγεία όμως δεν είναι μόνο ένα σύστημα νοσοκομειακό. Η υγεία είναι μία έννοια πιο διευρυμένη, η οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει την πρόληψη, την ψυχική υγεία την πρωτοβάθμια φροντίδα, την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και των εθισμών, την υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής, καθώς και την λειτουργικότητα και την εύρυθμή κοινωνική ζωή των πολιτών μιας χώρας. Στο πλαίσιο και της Δημόσιας Υγείας, συμπεριλαμβάνονται όλα αυτά τα θέματα, αλλά και προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν ευάλωτοι πληθυσμοί και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, ώστε να γίνονται παρεμβάσεις για την επίλυσή τους, στη βάση της κοινωνικής ευαισθησίας και της ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών ενός κράτους.

 

Ζητήματα, όπως η αστεγία, το στίγμα, τα κοινωνικά προβλήματα, η χρήση ουσιών, ο εθισμός, η εξάρτηση, η φροντίδα ευάλωτων ανθρώπων και όλα αυτά που μπορεί να τα συνοδεύουν αποτελούν μια σημαντική παράμετρο, την οποία πρέπει να φροντίσουμε. Δυστυχώς στον τομέα αυτόν πολλά πράγματα και για πάρα πολλά χρόνια δεν είχαν γίνει. Τα τελευταία έτη έγιναν σημαντικά βήματα που υπερκέρασαν ιδεολογικά στεγανά στην χώρα μας και πάγια αιτήματα ευάλωτων πολιτών ικανοποιήθηκαν, όπως ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης στην Ελλάδα, οι δομές φιλοξενίας αστέγων χρηστών, η διεύρυνση της χορήγησης ναλοξόνης σε επαγγελματίες αλλά και ενεργούς χρήστες και τους οικείους τους, η άμεση πρόσβαση, η διαχείριση νέων ουσιών, αλλά και υποστήριξη γονεϊκού ρόλου και οικογενειών εξαρτημένων, κινητές μονάδες παρέμβασης και για πρώτη φορά πρωτοβάθμια φροντίδα για τις εξαρτήσεις και τον εθισμό . Όμως δεν πρέπει να μείνουμε σε αυτό το σημείο. Οι σημαντικές αυτές πρωτοβουλίες πρέπει να συνεχιστούν με γνώμονα την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος στη βάση μίας ανθρωποκεντρικής κοινωνικής πολιτικής υγείας.

 

Το στοίχημα έχει τεθεί. Η άμεση πρόσβαση των ατόμων για ζητήματα υγείας είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και σε αυτό πρέπει να δοθεί έμφαση. Πρέπει να σκύψουμε και να το δούμε με διαφορετικό μάτι, πιο εστιασμένα, πιο φροντιστικά και με συμπερίληψη. Η νοοτροπία έχει αλλάξει και η άμεση πρόσβαση αποτελεί πλέον βασικό κοινωνικό άξονα ενός κράτους. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ως κοινωνία ότι τέτοιου είδους προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν στον καθένα μας. Δεν υπάρχει διάκριση στο που μπορεί να εμφανιστεί η ασθένεια, η εξάρτηση, η χρήση ουσιών, η οικονομική αδυναμία, η κοινωνική εξαθλίωση και η έλλειψη φροντίδας. Υπό αυτή την προσέγγιση πρέπει να επικεντρωθούμε άμεσα στις λύσεις των προβλημάτων.

 

Το διακύβευμα στις εκλογές θεωρώ ότι είναι το ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα, αποτελεσματικά, με σχεδιασμό και στρατηγική ουσιαστικής ανάπτυξης για την επόμενη περίοδο τα ζητήματα που υπάρχουν στον τομέα της Υγείας και της κοινωνικής πολιτικής. Δύο θέματα τα οποία αγγίζουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Χρειάζεται μία κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων, των αποκλεισμένων ανθρώπων, του περιβάλλοντός τους και της κοινωνίας. Μία κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται την ανάγκη για ένα υγιή τρόπο ζωής και μία καθημερινότητα χωρίς δυσκολίες και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα, εξασφαλίζοντας ποιότητα ζωής και άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες. Η σημασία του να θέσουμε ως επίκεντρο τον άνθρωπο και συνάμα την κοινωνία, θα δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο αναμένω και να αναδειχθεί στις επερχόμενες κάλπες.


ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΝΕΑ 1

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....