Πώς τα προγράμματα LEADER συνέβαλαν στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών.

 Η περίπτωση του Λεωνιδίου.

Την Πέμπτη 4 Αυγούστου στις  18:00 μ.μ .πραγματοποιήθηκε  στην «Αίθουσα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων στο Βουργαρέλι  του νομού Άρτας η ημερίδα με θέμα : «Ανάπτυξη Ορεινών Περιοχών – Χρηματοδοτικά Εργαλεία».

Διοργανωτές της ημερίδας ήταν οι :  Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ, της  Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ο  Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων.

Οι οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν οι : Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Στύλιος, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δ. Οδ. Παπαγιαννίδης και ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χρ. Χασιάκος.

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν :

  • η Υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη η οποία επισήμανε την σημασία του ορεινού τουρισμού για τη συνολική ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
  • Ο κος Δημήτρης Παππάς, Προϊστάμενος της Μονάδας Χρηματοποικονομικών Χρηματορροών και Πληροφοριακών Συστημάτων της ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ που ανέλυσε  την  συμβολή του προγράμματος CLLD/LEADER στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών
  • Ο κος Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος της ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ   οποίος παρουσίασε τις Ορεινές Περιοχές και Αναπτυξιακές Δράσεις  του ΠΑΑ σε αυτές.

Ομιλητής  στην ημερίδα ήταν και ο Δ/νων Σύμβουλος της Πάρνωνας Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α  για  να παρουσιάσει ορισμένες βραβευμένες καλές πρακτικές του προγράμματος. Το θέμα της παρουσίασης του κου Μπερέτσου ήταν   : Πώς τα προγράμματα LEADER συνέβαλαν στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών. Η περίπτωση του Λεωνιδίου.

Η παρουσίαση αυτή περιλάμβανε 3 καλές πρακτικές που έχουν υλοποιηθεί και έχουν πετύχει με την βοήθεια της χρηματοδότησης των προγραμμάτων CLLD/LEADER. Τα παραδείγματα αυτά ήταν :

  1. Η χρηματοδότηση του Τσακώνικου Γυναικείου Συνεταιρισμού που λειτουργεί στο Λεωνίδιο από το 2006 και αποτελεί ένα καλό παράδειγμα συνεργατισμού και ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας,
  2. Η χρηματοδότηση και υλοποίηση του βραβευμένου, πολυθεματικού και επιτυχημένου φεστιβάλ melitzazz που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στο Λεωνίδιο και ενισχύει το τουριστικό προϊόν σε συνδυασμό με την ανάδειξη και της τσακώνικης μελιτζάνας που αποτελεί το Π.Ο.Π. προϊόν της περιοχής.
  3. Η χρηματοδότηση και υλοποίηση του αναρριχητικού πάρκου Λεωνιδίου που έδωσε μεγάλη ώθηση στον ενναλακτικό τουρισμό μιας μικρής κωμόπολής και κατάφερε να διευρύνει την τουριστική περίοδο κατά 8 μήνες, καθιστώντας το Λεωνίδιο ως έναν από τους πιο σημαντικούς αναρριχητικούς προορισμούς αυτή τη Στιγμή στην Ευρώπη .

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά μας να απολαμβάνουμε τους κόπους της δουλείας μας να έχουν αποτελέσματα και να αποτελούν καλές πρακτικές .

Δείτε την παρουσίαση «Καλές Πρακτικές του προγράμματος LEADER (Λεωνίδιο)»

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....