Σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση -τόσο σε θεσμικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο-, έγιναν στη σύσκεψη με την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα σήμερα Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι προχωρεί η θεσμοθέτηση της εκπροσώπησης των Περιφερειών στα Δ.Σ. των νοσοκομείων, σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε ότι προκηρύσσονται μέσα στις επόμενες ημέρες 1.500 προσλήψεις στις Περιφέρειες.

Οσον αφορά δε στο θέμα της απόφασης της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το νομοθέτημα του υπουργείου Εσωτερικών για την κυβερνησιμότητα, στη σημερινή σύσκεψη γνωστοποιήθηκε ότι αναμένεται η καθαρογραφή της εν λόγω απόφασης, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει η νομική αντίδραση του υπουργείου.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Στη σημερινή σύσκεψη των περιφερειαρχών υπό τον πρωθυπουργό, ανακοινώθηκε η υπογραφή απόφασης, σήμερα -από τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα- με την οποία πιστώνονται συνολικά στις Περιφέρειες της χώρας, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, περί τα 300.000.000 ευρώ για έργα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.

Από το συνολικό κονδύλιο των 294.999.439,40 ευρώ, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αντιστοιχούν 20.000.000, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, πίστωση από την οποία θα δημοπρατηθούν άμεσα τα ώριμα μελετητικά έργα των 3 κόμβων στην παλαιά εθνική οδό στην Κορινθία, β) η βελτίωση του δρόμου Κροκεές – Μονεμβασία στη Λακωνία, γ) ο κόμβος στο Φίχτι στην Αργολίδα και δ) παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου σε Αρκαδία και Μεσσηνία που έχουν υποδειχθεί από τις υπηρεσίες.

Ακόμα, τονίστηκε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου πιστώνονται στις Περιφέρειες συνολικά 100.000.000 ευρώ για το ΠΔΕ, χρήματα που αφορούν κυρίως την αποπληρωμή έργων σε αναδόχους, όπως είπε ο περιφερειάρχης ο οποίος πρόσθεσε ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο η εξόφληση θα γίνεται από το ΠΔΕ του 2023.

Στη σημερινή σύσκεψη, τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα διατεθούν στις Περιφέρειες πιστώσεις για μικρά αντιπλημμυρικά έργα.

 

Ο Π. ΝΙΚΑΣ

Στην παρέμβασή του, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έθεσε τα ζητήματα της Πελοποννήσου, αναφερόμενος αφ’ ενός στην οικονομική κατάσταση και αφ’ ετέρου στην ανάγκη για την ουσιαστική θεσμική ενίσχυση των Περιφερειών -παρατηρώντας ότι όσο αυτό δεν προκύπτει, τα υπουργεία ενισχύουν από την πλευρά τους ή δημιουργούν εξ αρχής περιφερειακές υπηρεσίες.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να εκπροσωπούνται οι Περιφέρειες στις διοικήσεις των νοσοκομείων και των λιμενικών ταμείων, ενώ επισήμανε ότι η ευθύνη των Περιφερειών για τα διοικητικά έξοδα των διευθύνσεων εκπαίδευσης είναι χωρίς ουσία καθώς δεν δίνεται στην δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση η δυνατότητα ελέγχου των δαπανών αυτών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι περιφερειάρχες Αττικής Γιώργος Πατούλης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Από την κυβέρνηση έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης και παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, καθώς και οι γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.

 

Την απόφαση για την χρηματοδότηση έργων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας
από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μπορείτε να δείτε εδώ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ 

Την ανακοίνωση του Γραφείου του πρωθυπουργού για τη σημερινή συνάντηση
μπορείτε να δείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο: ΕΔΩ:

 

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....