Pasok Geniki

«Αγωνία των Αγροτικών Συλλόγων της Κορινθίας
για την παραγωγή των αγροτικών τους προϊόντων
και κατ’ επέκταση την επιβίωση των αγροτών
εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων »

 

Η ΝΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κορινθίας σε συνεργασία με τον Βουλευτή Νομού Ρεθύμνης & αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομεάρχη κ. Μανώλη Χνάρη και τον Γραμματέα του Τομέα κ. Θανάση Πετρόπουλο, κατέθεσαν στην Βουλή την 1/11/2023 με σχετική Αναφορά το έγγραφο διαμαρτυρίας Αγροτικών Συλλόγων Κορίνθου, Νεμέας, Βέλου – Βόχας, Κιάτου, Στιμάγκας, Ξυλοκάστρου, που τονίζουν την αγωνία τους για την παραγωγή των αγροτικών τους προϊόντων και κατ’ επέκταση την επιβίωση τους εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η Αναφορά απευθύνεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  κ. Ε. Αυγενάκη.

Το ΠΑΣΟΚ της Κορινθίας εντείνει τις προσπάθειες του στο πλευρό των Κορίνθιων αγροτών. Πριν από λίγες εβδομάδες κλιμάκιο μας αποτελούμενο από τον Γραμματέα του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής & Τροφίμων ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής  Θανάση Πετρόπουλο, τον Κουτσούλη Δημήτρη – Υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον Γραμματέα της ΝΕ Κορινθίας Θάνο Θεοχάρη, το μέλος της ΚΠΕ Δημήτρη Αγγελόπουλο, τον υπεύθυνο οργανωτικού Τ.Ο. Σικυωνίων Αλέξανδρο Δήμα, τον αναπληρωτή Γραμματέα Τ.Ο. Λουτρακίου – Περαχώρας Κοσμά Θεμέλιο και την Γεωπόνο Μαργαρίτα Δήμα επισκέφθηκε ημιορεινές περιοχές του Δήμου Σικυωνίων που επλήγησαν από την τελευταία μεγάλη κακοκαιρία. Συναντηθήκαμε με αγρότες στους οικισμούς Μεγάλος Βάλτος, Σούλι και Κρυονέρι. Τα χωριά αυτά, όπως και άλλα κοντινά (Ψάρι, Ασπροκαμπος, Καίσαρι κλπ) επλήγησαν σφοδρά από τον παρατεταμένο καύσωνα, τις βροχοπτώσεις και τις χαλαζοπτώσεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή. Οι ζημιές διαπιστώθηκαν και επιτόπια στους αμπελώνες. Ωστόσο είναι γνωστό ότι και στις πεδινές περιοχές του Νομού η κατάσταση στις καλλιέργειες είναι τραγική, εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα και της λειψυδρίας.

Μέσα από την συζήτηση με τους παραγωγούς, έχουν καταγραφεί τα προβλήματα και τα δίκαια αιτήματα τους. Κάνουμε πράξη την δέσμευση και αναλαμβάνουμε τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για να τονίσουμε την αναγκαιότητα που υπάρχει για άμεση λήψη μέτρων κρατικής υποστήριξης. Ο αγροτικός κόσμος αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και πρέπει να επιβιώσει. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τον βάζει στο περιθώριο.

Αναλυτικά η Αναφορά:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΝΑΡΗΣ

Βουλευτής Ν. ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Αθήνα 1/11/2023

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Ε. Αυγενάκη

 

Θέμα: «Αγωνία των Αγροτικών Συλλόγων της Κορινθίας για την παραγωγή των αγροτικών τους προϊόντων και κατ’ επέκταση την επιβίωση των αγροτών εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων »

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Σας καταθέτω την Επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων Κορίνθου – Νεμέας – Βέλου – Βόχας – Στιμάγκας – Κιάτου – Ξυλοκάστρου, μέσω της οποίας, οι εκπρόσωποι των αγροτών, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που αφορούν τα ακόλουθα προιόντα: Οινοποιήσιμα σταφύλια, Κορινθιακή σταφίδα, Επιτραπέζια σταφύλια, Ελαιώνες.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι: «Οι ακραίες και συνεχείς θερμοκρασίες άνω των 42 βαθμών Κελσίου σε συνδυασμό με τη λειψυδρία δημιούργησαν στα φυτά θερμικό στρες. Παρατηρήθηκαν στα περισσότερα αμπελοτεμάχια έντονα ηλιακά εγκαύματα, τόσο στη φυλλική επιφάνεια, όσο δευτερογενώς … και στα σταφύλια, δημιουργώντας νεκρικές εστίες στην επιφάνεια τους, με αποτελεσμα τα σταφύλια να μη μπορέσουν να ωριμάσουν και να είναι εμπορεύσιμα και συνεπώς να μη συγκομισθούν. Τέλος οι ακραίες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις του Σεπτεμβρίου αποτελείωσαν ό,τι ελάχιστη παραγωγή είχε μείνει. …Στους ελαιώνες του νομού, εξαιτίας της έλλειψης βροχοπτώσεων από τη μία και των υψηλών θερμοκρασιών από την άλλη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επικρατεί ολική ακαρπία και δεν τίθεται κανένας λόγος για εισόδημα».

Τέλος, επισημαίνουν ότι: «…σε συνάρτηση με τις ενεργειακές ανατιμήσεις και τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα, δυστυχώς πλέον η επιβίωση των αγροτικών οικογενειών καθίσταται οριακά αδύνατη».

Δεδομένου ότι τα διαλαμβανόμενα στην ως άνω Επιστολή τεκμηριώνουν εύλογα και δίκαια αιτήματα, παρακαλείσθε για την άμεση δρομολόγηση όλων των αναγκαίων σχετικών ενεργειών, καθώς και για την ενημέρωση της Βουλής.

 

Ο αναφέρων Βουλευτής

 

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΝΑΡΗΣ

Η επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων αναλυτικά:

 

Προς: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΑΑΤ Κο ΑΥΓΕΝΑΚΗ Λ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κο ΔΗΜΑ ΧΡ.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κο ΤΑΓΑΡΑ ΝΙΚ.

κα ΣΟΥΚΟΥΛΗ-ΒΙΛΙΑΛΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

κο ΨΥΧΟΓΙΟ ΓΕΩΡ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛ/ΣΟΥ Κο ΝΙΚΑ ΠΑΝ.

ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛΓΑ Κο ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ ΑΝΔΡΕΑ

 

Κε Υπουργέ,

Ως εκπρόσωποι των αγροτών του νομού Κορινθίας θα θέλαμε να σας περιγράψουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και αφορούν τα εξής προϊόντα: Οινοποιήσιμα σταφύλια, Κορινθιακή σταφίδα, Επιτραπέζια σταφύλια, Ελαιώνες. Οι ακραίες και συνεχείς θερμοκρασίες άνω των 42 βαθμών Κελσίου σε συνδυασμό με την λειψυδρία δημιούργησαν στα φυτά θερμικό στρες.

Παρατηρήθηκαν στα περισσότερα αμπελοτεμάχια έντονα ηλιακά εγκαύματα, τόσο στη φυλλική επιφάνεια, όσο δευτερογενώς (αφού υπήρξε πτώση των φύλλων) και στα σταφύλια, δημιουργώντας νεκρικές εστίες στην επιφάνειά τους, με αποτέλεσμα τα σταφύλια να μην μπορέσουν να ωριμάσουν και να είναι εμπορεύσιμα και συνεπώς να μη συγκομισθούν.

Τέλος οι ακραίες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις του Σεπτεμβρίου αποτελείωσαν ότι ελάχιστη παραγωγή είχε μείνει. Επίσης είχαμε μεγάλες ζημιές σε κηπευτικά και δέντρα. Στους ελαιώνες του νομού, εξαιτίας της έλλειψης βροχοπτώσεων από τη μία και των υψηλών θερμοκρασιών από την άλλη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επικρατεί ολική ακαρπία και δεν τίθεται κανένας λόγος για εισόδημα.

Κε Υπουργέ, σε συνάρτηση με τις ενεργειακές ανατιμήσεις και τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα, δυστυχώς πλέον η επιβίωση των αγροτικών οικογενειών καθίσταται οριακά αδύνατη. Ευελπιστούμε και ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας 4 προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αποκατάσταση του αγροτικού εισοδήματος. Τέλος, επιδιώκουμε συνάντηση μαζί σας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να σας εκθέσουμε εκτενέστερα όσα σας περιγράψαμε ανωτέρω.

Με εκτίμηση,

Αγροτικοί Σύλλογοι

ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΝΕΜΕΑΣ

ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

ΣΤΙΜΑΓΚΑΣ

ΚΙΑΤΟΥ

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....