Nd Pita

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη
στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Γραμματείας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κ. Περιφερειάρχα Αττικής, κυρίες και κύριοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, αγαπητά στελέχη του κομματικού μας μηχανισμού, πόσο χαίρομαι πραγματικά γι’ αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση κάθε χρόνο εδώ.
Με αφορμή την πίτα της Γραμματείας του Οργανωτικού βρισκόμαστε όλοι μαζί για να ευχηθούμε να έχουμε μία καλή χρονιά, να μπορέσουμε μαζί να χαράξουμε την πορεία για ένα πιο αισιόδοξο 2024, ένα 2024 που συμπίπτει με τα 50 χρόνια ίδρυσης της μεγάλης μας παράταξης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, της πολιτικής μας οικογένειας, της Νέας Δημοκρατίας.

 

Θέλω καταρχάς να πω ένα ξεχωριστό, πολύ μεγάλο ευχαριστώ στη Γραμματεία Οργανωτικού και στο Στέλιο Κονταδάκη. Νομίζω τους αξίζει. Σας αξίζει ένα πολύ θερμό χειροκρότημα.

 

Σκέφτομαι, καθώς βλέπουμε άλλα κόμματα να έχουν κάποια μικρά εσωτερικά ζητηματάκια, πόσο μεγάλη δύναμη είναι για τη Νέα Δημοκρατία να έχει αυτόν τον συμπαγή οργανωτικό ιστό, με κομματικές οργανώσεις σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε γωνιά της χώρας, με αγωνίστριες και αγωνιστές που δίνουν από τον ελεύθερο χρόνο τους για να υπηρετήσουν τις αξίες και τις ιδέες της μεγάλης μας παράταξης. Και γι΄ αυτό είμαι σήμερα εδώ, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, γιατί θέλω από καρδιάς όχι μόνο να σας ευχηθώ χαρά και υγεία σε εσάς και στις οικογένειές σας, να έχουμε μία καλή χρονιά, αλλά να σας πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

 

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τις μάχες και τους αγώνες που δώσαμε μαζί το 2023 για τις δύο μεγάλες εκλογικές μας επικρατήσεις και για το γεγονός ότι σε δύο επαναλαμβανόμενες κάλπες καταφέραμε και αυξήσαμε τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με την εκλογική μας επικράτηση το 2019.

 

Εκλογικές νίκες που για εμάς είναι μια παρακαταθήκη ευθύνης να υλοποιήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, αταλάντευτα και με συνέπεια το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, όπως ακριβώς λάβαμε εντολή από τον ελληνικό λαό να πράξουμε.

 

Και αυτό κάνουμε, φίλες και φίλοι, εν μέσω δυσκολιών, εν μέσω αναταράξεων. Είμαστε συνεπείς στην εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό. Κρατάμε το τιμόνι της χώρας σταθερό. Οδηγούμε την Ελλάδα σε καλύτερες μέρες. Εξασφαλίζουμε την προκοπή για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.

 

Θυμάμαι στην αρχή της νέας κυβερνητικής μας θητείας, μας ασκούσαν κάποιου είδους κριτική ότι δήθεν δεν είχαμε βρει γρήγορα τον κυβερνητικό μας ρυθμό και καθυστερούσαμε να πάμε τη χώρα σε μεταρρυθμίσεις. Τώρα ακούμε ακριβώς το ανάποδο: μια κυβέρνηση η οποία τρέχει σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Όμως με το βλέμμα μόνο στραμμένο στην πρόοδο και στο μέλλον, έχοντας ήδη να επιδείξουμε σημαντικά αποτελέσματα.

 

Πάρτε για παράδειγμα την οικονομία. Εγώ είμαι ο πρώτος ο οποίος θα αναγνωρίσει, φίλες και φίλοι, το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας. Μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης έχουμε κάνει πολύ δουλειά για να μπορέσουμε να τιθασεύσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι τα πιο ασθενή νοικοκυριά δοκιμάζονται.

 

Έχουμε, πιστεύω, φίλες και φίλοι, αφήσει τις χειρότερες μέρες του πληθωρισμού πίσω μας. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Όμως θέλω να το επαναλάβω και εδώ, από αυτή την πολύ μεγάλη και ωραία εκδήλωση: θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε όσους καταστρατηγούν τους κανόνες που αυτή η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να βγάλουν υπερκέρδη στις πλάτες των Ελλήνων, παραβιάζοντας ψηφισμένους νόμους, είναι γελασμένοι και θα υποστούν τις συνέπειες του ελληνικού κράτους.

 

Όμως, φίλες και φίλοι, η οικονομία αναπτύσσεται. Δημιουργείται πλούτος σήμερα στη χώρα. Σε λίγους μήνες από τώρα θα αυξήσουμε και πάλι τον κατώτατο μισθό, αλλά αποδίδω ξεχωριστή σημασία στα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ο μέσος μισθός στη χώρα μας πια αυξάνεται γρηγορότερα και από αυτό το οποίο εμείς οι ίδιοι περιμέναμε.

 

Σας είχα πει κάτι πριν από τις εκλογές του 2023. Ποιός είναι ο στόχος μας; Κατώτατος μισθός 950 ευρώ, μέσος μισθός 1500 ευρώ. Σήμερα είμαι περισσότερο σίγουρος παρά ποτέ ότι αυτούς τους στόχους θα τους πετύχουμε. Και όσο η οικονομία αναπτύσσεται, τόσο δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για να μπορούμε να υλοποιούμε τις υπόλοιπες πολιτικές μας, για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που κάνουμε, παραδείγματος χάριν, στην υγεία.

 

Σήμερα κάναμε τις σχετικές ανακοινώσεις για τα απογευματινά χειρουργεία και αυτό το οποίο δεν ανέφεραν όσοι με μεγάλη ευκολία επέκριναν την πολιτική μας, είναι το γεγονός ότι εμείς θα μπορέσουμε να δώσουμε πρόσβαση στα απογευματινά χειρουργεία, ειδικά στους συμπολίτες μας οι οποίοι περιμένουν πολλά χρόνια για ένα χειρουργείο να το κάνουμε δωρεάν. Να έρθουμε δηλαδή εμείς ως κράτος να αγοράσουμε απογευματινά χειρουργεία και να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε αδύναμους συμπολίτες μας να κάνουν ένα χειρουργείο το οποίο θα έπρεπε να είχαν κάνει εδώ και πολύ καιρό.

 

Έτσι αντιλαμβανόμαστε την πραγματικά προοδευτική και κοινωνική πολιτική. Πριν από 15 μέρες βρέθηκα στο Τζάνειο Νοσοκομείο, στον Πειραιά, και είδα το νοσοκομείο πώς ήταν και το νοσοκομείο πώς γίνεται τώρα: με σύγχρονους θαλάμους, ένα αξιοπρεπές νοσοκομείο που παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους όσοι χρειάζεται να νοσηλεύονται εκεί.

 

Αυτά γίνονται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θέλω να θυμίσω, καθώς έχουμε μπροστά μας και ευρωεκλογές, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης εμείς το φέραμε στην πατρίδα μας. 36 δισεκατομμύρια ευρώ διαπραγματευτήκαμε και εξασφαλίσαμε ως πρόσθετη προωθητική αναπτυξιακή ώθηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

 

Όπως, βέβαια, εμείς ήμασταν και αυτοί που εξασφαλίσαμε ότι οι πόροι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επόμενη προγραμματική περίοδο δεν θα μειωθούν για τους Έλληνες αγρότες. Και καθώς έχουμε μπροστά μας και την άφιξη των αγροτών στην πρωτεύουσα, θέλω να επαναλάβω, για ακόμα μία φορά, ότι αυτή η κυβέρνηση είχε ανοιχτά και τα αυτιά της και τις πόρτες της στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και εμείς ήμασταν αυτοί που εξασφαλίσαμε τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και που δώσαμε τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στους αγρότες μας πολύ χαμηλότερες από αυτές που ενδεχομένως και οι ίδιοι να περίμεναν.

Nd Pita 1

Γιατί εμένα, φίλες και φίλοι, δεν με ενδιαφέρει μόνο να γυρίσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πίσω στα χωράφια τους και στις δουλειές τους. Θα γίνει αυτό. Με ενδιαφέρει να δώσουμε μόνιμη λύση στα διαρθρωτικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, ώστε τα νέα παιδιά τα οποία θα θελήσουν να παραμείνουν στη γη των πατεράδων τους και των παππούδων τους ή να αναλάβουν κτηνοτροφικές δραστηριότητες, να ξέρουν ότι μπορούν να έχουν ένα καλό μέλλον μπροστά τους.

 

Γι’ αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα αγωνιζόμαστε και όταν θα έρθει η ώρα να διαπραγματευτούμε τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική -ας το σκεφτούμε αυτό πάλι ενόψει ευρωεκλογών-, αναρωτιέμαι: ποια παράταξη θέλετε να είναι δυνατή με δυνατή εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο; Η Νέα Δημοκρατία, η δοκιμασμένη παράταξη της Ευρώπης, που ξέρει να διαπραγματεύεται και να κερδίζει προς όφελος των Ελλήνων, ή κάποιοι άλλοι, των οποίων τα ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια στην καλύτερη περίπτωση επιεικώς αμφισβητούνται;

 

Γι’ αυτό, φίλες και φίλοι, οι εκλογές τις οποίες έχουμε μπροστά μας έχουν μια ξεχωριστή σημασία. Και επειδή ακούω διάφορα, ξέρετε, για χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές, για ψήφο διαμαρτυρίας, να το πω ξεκάθαρα, όπως το αισθάνομαι: στα πεντηκοστά γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας δεν νοείται η μεγάλη μας παράταξη να πάει σε εθνική κάλπη χαλαρά. Θα πάμε συντεταγμένα, θα πάμε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα πάμε να μιλήσουμε για την Ευρώπη στην Ελλάδα, αλλά κυρίως θα πάμε να μιλήσουμε για την Ελλάδα στην Ευρώπη.

 

Ναι, πιστεύω ότι κάθε Έλληνας, ανεξαρτήτως του αν ψηφίζει τη Νέα Δημοκρατία ή αν δεν μας ψηφίζει, πρέπει να αισθάνεται μια ικανοποίηση για το γεγονός ότι η εικόνα της πατρίδας μας στην Ευρώπη έχει αλλάξει άρδην. Για το γεγονός ότι η χώρα βραβεύεται ως η καλύτερη χώρα του κόσμου από περιοδικά σημαντικά όπως ο «Economist» και το γεγονός ότι τα ίδια περιοδικά έρχονται να αμφισβητήσουν αυτούς οι οποίοι στο Ευρωκοινοβούλιο, με σκοπό μόνο να πλήξουν τη Νέα Δημοκρατία, έρχονται και συκοφαντούν, όχι τη Νέα Δημοκρατία, τη χώρα -προσέξτε- και βάζουν την υπογραφή τους πίσω από ψηφίσματα τα οποία ζητούν τι; Να κοπούν ευρωπαϊκοί πόροι από την Ελλάδα επειδή δήθεν υπάρχουν προβλήματα στο κράτος δικαίου.

 

Την απάντηση κρατήστε την. Θα τη στείλουμε συστημένη στις 9 Ιουνίου δίνοντας στη Νέα Δημοκρατία μια μεγάλη εκλογική νίκη, εκλέγοντας στο Ευρωκοινοβούλιο ανθρώπους οι οποίοι έχουν αποδείξει μέσα από την πολιτική τους ή την επαγγελματική τους διαδρομή ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια τη χώρα στην Ευρώπη, εκπροσωπώντας στο ευρωψηφοδέλτιό μας όλες τις κοινωνικές ομάδες, όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Γιατί; Γιατί μόνο η Νέα Δημοκρατία, φίλες και φίλοι, σήμερα είναι η πλατιά κοινωνική παράταξη που εκφράζει τα όνειρα και τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων.

 

Γι’ αυτό, λοιπόν, θέλω σε αυτή τη μάχη να πάμε πλήρως συντεταγμένοι και να αξιοποιήσουμε και ένα ακόμα όπλο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, άλλη μια σημαντική μεταρρύθμιση την οποία θέσπισε αυτή η κυβέρνηση -και αναφέρομαι στην επιστολική ψήφο. Επιτέλους, οι απόδημοι Έλληνες, αλλά προσέξτε, και όποιος το επιθυμεί εντός Ελλάδος μπορεί, μπαίνοντας με πολύ απλό τρόπο στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία είναι ήδη στον αέρα, να ζητήσει να ψηφίσει επιστολικά.

 

Και αν μεν για τους απόδημους μας αυτό έχει μία ξεχωριστή σημασία, γιατί τους δίνουμε επιτέλους τη δυνατότητα να ψηφίσουν από το σπίτι τους και να μην τρέχουν σε Προξενεία και σε Πρεσβείες που μπορεί να είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους.

 

Ανοίγω μία παρένθεση: μιλούσα με την Υπουργό. Είχαμε εγγραφές στην πλατφόρμα από εξωτικές χώρες όπως η Παπούα Νέα Γουινέα και η Ακτή Ελεφαντοστού, γιατί υπάρχουν Έλληνες παντού στον κόσμο που θέλουν να συμμετέχουν στις εθνικές κάλπες.

 

Αλλά αυτή η δυνατότητα έχει και μία ξεχωριστή αξία για τους συμπολίτες μας στην πατρίδα μας. Άτομα με αναπηρία που θα μπορούν επιτέλους να ψηφίσουν από το σπίτι τους χωρίς να χρειάζεται να ταλαιπωρηθούν σε ένα εκλογικό κέντρο που μπορεί να μην έχει την υποδομή να τους υποδεχθεί. Ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, εργαζόμενοι -προσέξτε: αυτοί που δήθεν κόπτονται για τα παιδιά που δουλεύουν σεζόν, κουβέντα δεν είπαν τώρα που δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά που μπορεί να είναι σε ένα νησί και δεν μπορούν να γυρίσουν να ψηφίσουν, να ψηφίσουν επιστολικά.

 

Μαθητές. Θυμίζω ότι ψηφίζουν οι 17αρηδες και σε αυτές τις εκλογές. Οι εκλογές είναι 9 Ιουνίου. Ένα παιδί δίνει πανελλαδικές εξετάσεις. Μπορεί να μη θέλει εκείνη την ημέρα να έχει την έγνοια του να πάει να ψηφίσει, αλλά θέλει και πρέπει να συμμετέχει στις εκλογές. Μπορεί να γραφτεί στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου και να ασκήσει με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμά του.

 

Και αυτή είναι ακόμα μία απάντηση, γιατί τελικά η πλατιά μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που στηρίζει τα θεμέλια της δημοκρατίας, διότι δημοκρατία δυνατή χωρίς δυνατή συμμετοχή δεν νοείται. Και θέλουμε να αυξήσουμε τη συμμετοχή και στις ευρωεκλογές, για να έχουμε πρόσθετη πολιτική νομιμοποίηση από τη μεγάλη νίκη την οποία θα πετύχουμε.

 

Άρα, και κλείνω με αυτό, γιατί πρέπει να κόψουμε και πίτα σήμερα και εμείς τις παραδόσεις, βλέπετε, τις τηρούμε στην παράταξή μας, το στοίχημα αυτών των ευρωεκλογών είναι ίσως περισσότερο παρά ποτέ στοίχημα συμμετοχής. Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν είναι μία κάλπη αδιάφορη, σίγουρα δεν είναι μία κάλπη διαμαρτυρίας. Ότι αυτό το οποίο είναι το ζητούμενο έχει πολύ μεγάλη σημασία.

 

Βλέπετε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Την επόμενη μέρα η Ευρώπη θα χρειαστεί να σταθεί δυνατή στα πόδια της για τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας, για τα ζητήματα της άμυνας. Προσωπικά έχω πρωτοστατήσει ώστε να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση έναν ισχυρό αμυντικό πυλώνα. Όλα αυτά τα πράγματα έρχονται τώρα στην επιφάνεια με αφορμή και τις πολλές γεωπολιτικές κρίσεις. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε ισχυροί την επόμενη μέρα.

 

Σήμερα είχα την ευκαιρία να συνυπογράψω με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας, τον φίλο μου τον Donald Tusk. Δύο κόμματα στηρίζουν επίσημα την  υποψηφιότητα της Ursula von der Leyen και είμαστε εμείς και οι ομόλογοί μας στην Πολωνία. Γιατί είμαστε τα πιο δυνατά κόμματα στην Ευρώπη. Και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.

 

Και αυτό πιστεύω. Γι’ αυτό αγωνίστηκε εξάλλου όχι μόνο ο ιδρυτής μας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά και όλοι όσοι έδωσαν αγώνες όχι μόνο για να μπει η Ελλάδα στην Ευρώπη, για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη, για να συγκλίνει πάλι με την Ευρώπη και για να γίνουμε Ευρώπη παντού και να είμαστε και πρωταθλητές στην Ευρώπη εκεί που μπορούμε πραγματικά να είμαστε.

 

Θέλω, λοιπόν, κλείνοντας να σας πω και πάλι από καρδιάς ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Να σας πω πόσο χαίρομαι, αγαπητέ μου Στέλιο, κάθε φορά να βρίσκομαι στην ετήσια πια παραδοσιακή εκδήλωση. Να ευχηθώ σε εσένα, στη Γραμματέα μας, τη Μαρία Συρεγγέλα, μια νέα γυναίκα που έχει δώσει μεγάλο δυναμισμό στην κομματική μας οργάνωση, στον Γιάννη Σμυρλή, σε όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, να σας ευχηθώ υγεία, χαρά σε εσάς, στις οικογένειές σας.

 

Να σας καλέσω από τώρα προκαταβολικά στο πανηγυρικό συνέδριο, ετήσιο συνέδριο το οποίο θα έχει πανηγυρικά χαρακτηριστικά, το οποίο θα κάνουμε σε δύο μήνες από τώρα. Θα είναι ένα συνέδριο απολογισμού της ευρωπαϊκής μας πορείας, θα είναι ένα συνέδριο γιορτής, θα είναι όμως και ένα συνέδριο πανελλαδικής επιστράτευσης του κομματικού μας μηχανισμού, των παλαιών αγωνιστών της Νέας Δημοκρατίας, των νέων φίλων της παράταξής μας, όλων αυτών που συνενώθηκαν και δημιούργησαν αυτό το πλατύ ποτάμι του προοδευτικού εκσυγχρονισμού που πηγαίνει τη χώρα σταθερά, τολμηρά μπροστά. Μόνο μπροστά.

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή χρονιά, καλή δύναμη, υγεία και χαρά σε όλες και σε όλους.

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *