Greenpeace
Mpasdelis Suzuki Vitara

Με μεγάλο ενδιαφέρον και με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και αρκετών πολιτών
διεξήχθη την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου η ημερίδα που διοργάνωσε
το ελληνικό γραφείο της Greenpeace
και
το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής (IEECP
) με τίτλο
“Οι επιπτώσεις της επέκτασης ορυκτού αερίου στην Κόρινθο
σε περιβάλλον, υγεία και οικονομία υπό το πλαίσιο της κλιματικής κρίσης”,
στην αίθουσα “Γιάννης Λαρσινός” του Επιμελητηρίου Κορινθίας.

Οι συμμετέχοντες έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τη διερεύνηση των ενεργειακών κοινοτήτων ως βιώσιμων λύσεων για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών σε ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση. Οι παρουσιάσεις των εμπειρογνωμόνων έτυχαν μεγάλης εκτίμησης, με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν την επιθυμία τους για πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά και με την επέκταση του ορυκτού αερίου αλλά και με τις εναλλακτικές ενεργειακές λύσεις που υπάρχουν.

Ένα σημαντικό συμπέρασμα ήταν η έκκληση των συμμετεχόντων για πιο συχνές και εντοπισμένες εκδηλώσεις με θεματικές την ενεργειακή μετάβαση, τη δίκαιη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των λύσεων όπως οι βαθιές ανακαινίσεις του κτιριακού αποθέματος. Τονίστηκε ότι η πρόσβαση σε ακριβείς και εφαρμόσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα ζητήματα παραμένει επιτακτική ανάγκη.

 

Παρά τη χαμηλή διείσδυση του ορυκτού αερίου για θέρμανση στην Κόρινθο, η συζήτηση αποκάλυψε ότι αρκετοί κάτοικοι είναι καλά ενημερωμένοι για εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης, όπως οι αντλίες θερμότητας. Ωστόσο, πολλοί παρευρισκόμενοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι η απόφαση για την επέκταση του δικτύου ορυκτού αερίου φαίνεται να έχει ληφθεί χωρίς επαρκή τοπική διαβούλευση, με αποφάσεις που επιβλήθηκαν από ανώτερες αρχές.

Ο Νίκος Σταυρέλης, Δήμαρχος Δήμου Κορινθίων, στον χαιρετισμό του, δήλωσε: “Έχουμε δύο αντικρουόμενες πολιτικές, δεν θέλουμε ορυκτά καύσιμα, πετρέλαιο και αέριο, από την άλλη δεν θέλουμε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Να δούμε τι θέλουμε σε αυτή τη χώρα. Αφού το αέριο θα απαγορευθεί το 2030, τότε γιατί η ΕΕ μου έδωσε 840.000 ευρώ για να βάλω φυσικό αέριο σε 20 σχολεία;”

 

Ο Παναγιώτης Λουζιώτης, Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κορίνθου, στον χαιρετισμό του, δήλωσε: “Πολλά πράγματα σχεδιάζονται για εμάς, χωρίς εμάς, και στο τέλος εμείς έχουμε να πληρώσουμε και την “ταμπακιέρα”. Είμαστε μια χώρα που έχουμε πληθώρα τουλάχιστον σε δύο πράγματα, ήλιο και αέρα. Έχουμε κάνει βήματα για να δούμε πώς θα καταφέρουμε να γίνουμε πραγματικά ωφέλιμοι στις επιχειρήσεις μας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη.”

 

Ο Βλάσης Οικονόμου, συντονιστής στην ημερίδα και Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Ενεργειακής & Κλιματικής Πολιτικής (IEECP), δήλωσε: “Είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια και ουσιαστική και ακριβής πληροφόρηση όταν λαμβάνονται αποφάσεις για το ενεργειακό μέλλον της κάθε περιοχής. Η αύξηση του κόστους του ορυκτού αέριου και του πετρελαίου από το 2027 θα επιδεινώσει την κατάσταση των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων αν δεν ληφθούν μέτρα εγκαίρως. Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές προς τους ιθύνοντες – χρειάζονται άμεσα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης για να μειωθεί διαρθρωτικά η ενεργειακή φτώχεια, με τη συμμετοχή των δήμων και των περιφερειών.”

 

Ο Δημήτρης Ιμπραήμ, ομιλητής στην ημερίδα και υπεύθυνος στρατηγικής της Greenpeace International, δήλωσε: “Η εποχή του αερίου σε ΕΕ και Ελλάδα έχει τελειώσει οριστικά, όπως δείχνει ακόμα και το ανεπαρκές σε φιλοδοξία υπό έγκριση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Σε μία περίοδο που το κόστος διαβίωσης μαστίζει την κοινωνία και το αέριο ωθεί τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη, η κυβέρνηση θα έπρεπε να εργάζεται πυρετωδώς για το οριστικό τέλος του αερίου στην Ελλάδα και να επενδύει σε ΑΠΕ, αντλίες θερμότητας και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, που εγγυώνται ενεργειακή ασφάλεια, νέες θέσεις εργασίας και χαμηλά ενεργειακά κόστη.”

 

Η Ιωάννα Θεοδοσίου, ομιλήτρια στην ημερίδα και συνεργάτιδα πολιτικής του Green Tank, δήλωσε: “Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση δεν νοείται δίχως τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Οι ενεργειακές κοινότητες είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια τους, ώστε να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν, να συμμετέχουν στην ενεργειακή μετάβαση και να διαμοιράζονται τα οφέλη της. Η στροφή των πολιτών στις ενεργειακές κοινότητες τους θωρακίζει από τις αυξομειώσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων και από μη βιώσιμες επενδύσεις. Το ενεργειακό μας μέλλον είναι πράσινο, και θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα επιτευχθεί με όρους ενεργειακής δημοκρατίας.”

 

Ο Βασίλης Σταύρακας, ομιλητής στην ημερίδα και Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο TEESlab του Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΠαΠει) / Οικονομικός Διευθυντής του Ινστιτούτου IEECP, δήλωσε: “Οι πρόσφατες πολιτικές σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στον Δήμο Κορινθίας αποδεικνύουν ότι ένα μη-συμμετοχικό μοντέλο λήψης αποφάσεων, το οποίο αγνοεί τις ανάγκες και τη φωνή των τοπικών κοινωνιών, θα οδηγεί μόνο σε έναν παράλογο και ασύμφορο σχεδιασμό χαμένων ευκαιριών! Τώρα είναι η ώρα για μία πράσινη ανθρωποκεντρική μετάβαση, αν θέλουμε ένα βιώσιμο, δίκαιο, και συμπεριληπτικό μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές!

 

Ο Κωστής Γριμάνης, ομιλητής στην ημερίδα και υπεύθυνος εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, σχολίασε κλείνοντας την εκδήλωση: “Εάν σας έμεινε κάτι σήμερα, τότε σας ζητώ αυτόν τον διάλογο, γύρω από τα ορυκτά, να τον κρατήσετε ζωντανό και έξω από αυτήν εδώ την αίθουσα.”

 

Η εκδήλωση αυτή υπογράμμισε τη σημασία της προώθησης της διαφανούς επικοινωνίας και της ενδυνάμωσης των κοινοτήτων να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του ενεργειακού τους μέλλοντος. Σηματοδότησε επίσης την έναρξη μιας συνεχιζόμενης συζήτησης για τη δημιουργία ενός ανθεκτικού και βιώσιμου ενεργειακού τοπίου στην Κόρινθο, όπως ελπίζουν οι συμμετέχοντες.

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....