Συνάντηση με κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη
είχε την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση που έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης συμμετείχαν ακόμη:
Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης,
ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής,
ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης,
ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις υποδομές Γιώργος Καραγιάννης,
οι Βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης
Κώστας Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου, Δημήτρης Κούβελας,
Β’ Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης,
η Επικεφαλής του Γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού Μαρία Αντωνίου,
ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας,
ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας,
οι Δήμαρχοι
Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου,
Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης,
Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης,
Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής,
Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης,
Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης, ,
Ο Γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ Στέλιος Κονταδάκης,
ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Ν. Θεσσαλονίκης Τάσος Σπηλιόπουλος,
οι Πρόεδροι των ΔΕΕΠ Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης Θοδωρής Μητράκας και Θωμάς Βράνος,
οι Πρόεδροι των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων του κόμματος σε όλο το νομό,
τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής από το νομό Θεσσαλονίκης,
Πολιτευτές ΝΔ Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης,
ο Υπεύθυνος Οργανώσεων ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Χρυσόστομος Τσατσούλης
και εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ.

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων «Η Μακεδονία αλλάζει, η Βόρεια Ελλάδα αλλάζει, και αλλάζει με έργα, όχι με λόγια», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Υπογράμμισε δε ότι αυτό πραγματοποιείται «σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια και με τις Δημοτικές Αρχές».

Ενώ αναφερόμενος στην ανάκαμψη που λαμβάνει σάρκα και οστά και στην Βόρεια Ελλάδα τόνισε:
«Βγαίνουμε πια σε εργοτάξια. Δεν μας παρουσιάζονται απλά μακέτες και σχέδια. Και όλα τα σημαντικά έργα για τα οποία είχα δεσμευτεί, προεκλογικά, αλλά και την πρώτη φορά που ανέβηκα στη Θεσσαλονίκη, στην 1η Διεθνή Έκθεση του 2019, υλοποιούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς».

«Θέλω να σταθώ στα ζητήματα που αφορούν τη δυνατότητα της Θεσσαλονίκης να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γνώση, την καινοτομία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό. Παντού στην Ελλάδα σήμερα συντελείται μία επενδυτική κοσμογονία και η Θεσσαλονίκη εκμεταλλεύεται την γεωστρατηγική της θέση αλλά και την πρόσβαση την οποία έχει σε εξαιρετικά ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες επιχειρήσεις από το εξωτερικό, κολοσσοί όπως η Pfizer επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για να δημιουργήσουν ερευνητικά κέντρα γιατί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι εκτός από την ομορφιά της πόλης, η πόλη αυτή έχει να προσφέρει και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Εξαιρετικούς αποφοίτους από τα δημόσια πανεπιστήμια αλλά και βορειοελλαδίτες Θεσσαλονικείς οι οποίοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης και τώρα διαπιστώνουν ότι θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους γιατί, ακριβώς, βλέπουν την προοπτική του τόπου αλλά και διότι τους προσφέρονται για πρώτη φορά σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα, σήμερα, είναι ισχυρή. Είναι μια χώρα αξιόπιστη, η οποία εμπνέει εμπιστοσύνη στους εταίρους της και την οποία σέβονται και όποιοι θεωρούν ότι μπορεί να έχουν διαφορές μαζί μας», ανέφερε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.
O Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων ημερών περιγράφοντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία. «Στην τοξικότητα των ημερών, στο διχαστικό λόγο των αντιπάλων μας εμείς αντιπαραβάλλουμε τη μετριοπάθεια, τον προγραμματικό μας λόγο και κυρίως τα έργα μας. Και θα επιμείνω πάρα πολύ να μην ξεφύγουμε καθόλου από αυτή την πορεία».

«Όσο και αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να γυρίσουν την Ελλάδα πίσω στο 2012, η Ελλάδα του 2022 τους έχει γυρίσει την πλάτη διότι έχουμε μάθει από τα παθήματά μας ως χώρα, θέλουμε να κοιτάξουμε μπροστά, θέλουμε να προοδεύσουμε, θέλουμε να ανοίξουμε μια καινούργια αναπτυξιακή σελίδα για τον τόπο, θέλουμε να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική συνοχή και στη στήριξη των πιο αδυνάμων», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι μια δεκαετία στην οποία η Ελλάδα θα κάνει πολύ μεγάλα άλματα: «όταν έρθει η ώρα των εκλογών στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε το κυβερνητικό μας έργο, να συγκρίνουμε αυτή την τετραετία με την προηγούμενη τετραετία και να μιλήσουμε επίσης για την επόμενη τετραετία. Διότι το έργο μας δεν σταματάει σε μια τετραετία».

Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης δήλωσε:

«Είναι χρέος μας να αναδείξουμε το σπουδαίο κυβερνητικό έργο που έχει συντελεστεί σε όλους τους τομείς και να μην επιτρέψουμε η χώρα μας να επιστρέψει ούτε για μια ημέρα στα χρόνια της τοξικότητας, όπως επιθυμούν ορισμένοι.
Ενωμένοι μπορούμε να κοιτάξουμε μπροστά.
Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης είναι παρών για ακόμη μια φορά στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να περιμένει να προκηρυχθούν εκλογές, αλλά είναι εδώ για να προβάλει το μετρήσιμο έργο της Κυβέρνησης όλων των Ελλήνων».
Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε ευχαριστώ πολύ Απόστολε (Τζιτζικώστα), κύριε Γραμματέα, κύριε Υπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι, κυρίες και κύριοι Πρόεδροι, αγαπητά στελέχη του κόμματος.
Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται -ακόμα μια φορά- η δυνατότητα να βρεθώ στη Θεσσαλονίκη, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας και να έχουμε αυτή την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες σκέψεις και να μοιραστώ μαζί σας τη δική μου αίσθηση, για το που πηγαίνουμε και το πως πορευόμαστε στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και συνολικά σε εθνικό επίπεδο.
Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας στον καινούριο Γραμματέα της πολιτικής μας Επιτροπής καλή δύναμη. Κάναμε ένα άλμα στη νέα γενιά.
Θέλω να σας πω ότι περιβάλλω τον Παύλο Μαρινάκη με την απόλυτη εμπιστοσύνη μου. Θέλω να τον στηρίξετε, θέλω και εδώ στη Θεσσαλονίκη να είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι κομματικές μας δυνάμεις βρίσκονται σε απόλυτη διάταξη μάχης, όχι μόνο για να προετοιμαστούμε για τις επόμενες εθνικές εκλογές, που όπως έχω δεσμευτεί θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά κυρίως για να κάνουμε κάτι πιο σημαντικό, για να μπορούν να μεταφέρουν με κάθε πρόσφορο τρόπο, το πολύ σημαντικό κυβερνητικό έργο το οποίο γίνεται σε όλους τους τομείς. Και, βέβαια, να δώσουν πολύ μεγάλη έμφαση στη σπουδαία δουλειά η οποία έχει γίνει συνολικά εδώ στη Θεσσαλονίκη. Διότι πράγματι πιστεύω ότι, μερικές φορές, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην παραγωγή έργου, ενίοτε να αδικούμε και την επικοινωνία.
Και όπως και αν το δει κανείς, αρκεί να διατρέξει αυτό το φυλλάδιο, το οποίο προετοίμασε το Υπουργείο Υποδομών, ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Καραγιάννης, για να διαπιστώσει την πραγματική επανάσταση η οποία συντελείται αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη σε επίπεδο μεγάλων έργων υποδομής. Σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια και με τις Δημοτικές Αρχές, η Θεσσαλονίκη αλλάζει, η Μακεδονία αλλάζει, η Βόρεια Ελλάδα αλλάζει, και αλλάζει με έργα, όχι με λόγια.
Βγαίνουμε πια σε εργοτάξια. Δεν μας παρουσιάζονται απλά μακέτες και σχέδια. Και όλα τα σημαντικά έργα για τα οποία είχα δεσμευτεί, προεκλογικά, αλλά και την πρώτη φορά που ανέβηκα στη Θεσσαλονίκη, στην 1η Διεθνή Έκθεση του 2019, υλοποιούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Είχα την ευκαιρία σήμερα να επισκεφτώ κάποια από αυτά, να βρεθώ παραδείγματος χάρη στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, την τόσο σημαντική παρέμβαση αστικής ανάπλασης η οποία γίνεται στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας, θα δημιουργήσουμε έναν πόλο πρασίνου, πολιτισμού, καινοτομίας, αναψυχής, που πιστεύω ότι θα αναζωογονήσει όχι απλά τη Δυτική Θεσσαλονίκη, ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.
Στη συνέχεια πήγαμε μαζί με τον Υπουργό σε δύο πολύ σημαντικά οδικά έργα: Στη μεγάλη γέφυρα του Αλιάκμονα η οποία ουσιαστικά ξαναγίνεται από την αρχή διότι στη χώρα μας έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα με παλιές υποδομές τις οποίες ουδέποτε είχαμε επισκευάσει. Και βέβαια επισκεφτήκαμε και στη συνέχεια την οδική σύνδεση μεταξύ του Προβλήτα 6 και της ΠΑΘΕ. Άλλο ένα «ορφανό» έργο το οποίο 30 χρόνια τώρα δεν είχε ολοκληρωθεί και ήρθε αυτή η Κυβέρνηση να μπορέσει να δώσει μία λύση προκειμένου το λιμάνι να μπορέσει να συνδεθεί με τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο και ταυτόχρονα η πόλη της Θεσσαλονίκης να αποκτήσει μία νέα είσοδο.
Βλέπω εδώ πέρα τον αγαπητό Δήμαρχο, έχουμε κάνει σπουδαία δουλειά για να μπορέσουμε να λύσουμε τα ζητήματα που αφορούν το Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Παραλάβαμε μία κατάσταση ουσιαστικά βαλτωμένη. Ένα μουσείο το οποίο υπήρχε ως ιδέα αλλά ήταν παντελώς ανέφικτο να κατασκευαστεί. Δεν υπήρχε καν η απαιτούμενη έκταση. Μπορέσαμε και αυτό να το ξεμπλοκάρουμε.
Δεν θα πω πολλές κουβέντες για το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Θα πω μόνο ότι όσοι επένδυσαν στο να αξιοποιήσουν κάθε μέσο που ο νόμος τους δίνει, για να μπορέσουν να μπλοκάρουν αυτό το έργο, μέχρι στιγμής δεν έχουν δικαιωθεί και το έργο αυτό προχωράει και θα ολοκληρωθεί. Έχουμε ήδη παραλάβει 17, αν δεν κάνω λάθος, από τους 18 συρμούς και οι εκκρεμότητες οι οποίες υπήρχαν στο σταθμό της Βενιζέλου αντιμετωπίζονται. Και όπως σας έχω πει πολλές φορές, αποτελεί προσωπική μου δέσμευση η απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου να συνοδεύεται από μία επανατοποθέτηση η οποία θα αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μεγάλη, τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.
Η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες έχει βελτιωθεί δραματικά. Είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι πρέπει να μας το αναγνωρίσουν όλοι οι καλόπιστοι συμπολίτες σας εδώ στη Θεσσαλονίκη, με τη σημαντική προσθήκη πολλών λεωφορείων.
Έχουμε κάνει μία μεγάλη πρόοδο ως προς το ζήτημα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ένα πραγματικά οραματικό έργο το οποίο μπορεί να δώσει στην πόλη έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο μαζί με χώρο πρασίνου στο κέντρο της πόλης και να την καταστήσει ανταγωνιστική στον τομέα αυτό, ακόμα πιο ανταγωνιστική από ό,τι είναι.
Και βέβαια θέλω να σταθώ και λίγο στα ζητήματα που αφορούν τη δυνατότητα της Θεσσαλονίκης να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γνώση, την καινοτομία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό.
Παντού στην Ελλάδα σήμερα συντελείται μία επενδυτική κοσμογονία και η Θεσσαλονίκη εκμεταλλεύεται την γεωστρατηγική της θέση αλλά και την πρόσβαση την οποία έχει σε εξαιρετικά ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό.
Και δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες επιχειρήσεις από το εξωτερικό, κολοσσοί όπως η Pfizer επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για να δημιουργήσουν ερευνητικά κέντρα γιατί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι εκτός από την ομορφιά της πόλης, η πόλη αυτή έχει να προσφέρει και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Εξαιρετικούς αποφοίτους από τα δημόσια πανεπιστήμια αλλά και βορειοελλαδίτες Θεσσαλονικείς οι οποίοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης και τώρα διαπιστώνουν ότι θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους γιατί, ακριβώς, βλέπουν την προοπτική του τόπου αλλά και διότι τους προσφέρονται για πρώτη φορά σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες.
Όταν μιλούσα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer τον συντοπίτη σας, τον Άλμπερτ Μπουρλά, μου έλεγε ότι 1 στους 4 από αυτούς οι οποίοι κάνουν αίτηση για να εργαστούν στη Pfizer έρχονται από το εξωτερικό. Γυρίζουν πίσω. Καταφέραμε σιγά-σιγά το brain drain να το μετατρέπουμε σε brain gain. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντική παρακαταθήκη συνολικά για τη Θεσσαλονίκη.
Είχα την ευκαιρία λίγο πριν έρθω να μοιραστώ μαζί σας αυτές τις λίγες σκέψεις, να συναντήσω τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Και δεν θα αναφερθώ μόνο στη μεγάλη πρόοδο η οποία έχει γίνει στα θέματα ασφάλειας και η οποία θα ολοκληρωθεί με την εκπαίδευση και την τοποθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα πανεπιστήμια, εκείνα τα οποία έχουν πρόβλημα ασφάλειας.
Θα σταθώ στο γεγονός ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα σήμερα να προσφέρει ξενόγλωσσο πρόγραμμα ιατρικής με δίδακτρα και να προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο οι οποίοι έρχονται στη Θεσσαλονίκη να σπουδάσουν ιατρική.
Και μου έλεγε ο Πρύτανης ότι ήδη για του χρόνου έχει παραπάνω από 250 αιτήσεις για τις 60 θέσεις που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει.
Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσοι καινούργιοι, πόσες καινούργιες λεωφόροι ανοίγονται σε επίπεδο αναπτυξιακής προοπτικής για τη Θεσσαλονίκη όταν θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όλα τα βασικά έργα υποδομής και να συνθέσουμε πραγματικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν όλα αυτά τα οποία γίνονται να ακουστούν, να λέγονται να αναπαράγονται. Και εκεί πρέπει να σας πω ότι στηρίζουμε πάρα πολύ τα κομματικά μας στελέχη και τη δουλειά πεδίου την οποία εσείς μπορείτε να κάνετε.
Στην τοξικότητα των ημερών, στο διχαστικό λόγο των αντιπάλων μας εμείς αντιπαραβάλλουμε τη μετριοπάθεια, τον προγραμματικό μας λόγο και κυρίως τα έργα μας. Και θα επιμείνω πάρα πολύ να μην ξεφύγουμε καθόλου από αυτή την πορεία.
Όσο και αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να γυρίσουν την Ελλάδα πίσω στο 2012, η Ελλάδα του 2022 τους έχει γυρίσει την πλάτη διότι έχουμε μάθει από τα παθήματά μας ως χώρα, θέλουμε να κοιτάξουμε μπροστά, θέλουμε να προοδεύσουμε, θέλουμε να ανοίξουμε μια καινούργια αναπτυξιακή σελίδα για τον τόπο, θέλουμε να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική συνοχή και στη στήριξη των πιο αδυνάμων.
Αυτή είναι η πολιτική της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αυτή την πολιτική συνεχίζουμε ως Νέα Δημοκρατία και αυτή την πολιτική οφείλουμε να υπηρετούμε όλοι μας απαρέγκλιτα. Δεν μας ενδιαφέρουν οι στείρες αντιπαραθέσεις και δεν νομίζω ότι ενδιαφέρουν και τους πολίτες. Πραγματικά αισθάνομαι ότι το τελευταίο το οποίο θέλουν να ακούν, σήμερα, οι πολίτες είναι τις συνηθισμένες τοξικές αντιπαραθέσεις στις οποίες ενδεχομένως έχουν συνηθίσει κάποιοι και οι οποίες οδηγούν νομοτελειακά και σε μια αποστροφή από την πολιτική. Δεν είναι αυτή η πολιτική την οποία εμείς εκφράζουμε. Δίνουμε έμφαση πρώτα και πάνω από όλα στο αποτέλεσμα. Θέλουμε να βελτιώνουμε καθημερινά τις ζωές των συμπολιτών μας. Και έχουμε ένα εξαιρετικά πλούσιο έργο σε όλους τους τομείς το οποίο οφείλουμε να προβάλλουμε όχι για να συγκρινόμαστε με τους προηγούμενους, αυτή η σύγκριση είναι πολύ εύκολη, αλλά για να αναμετριόμαστε με τις προκλήσεις του παρόντος και τις ευκαιρίες του μέλλοντος.
Συνομιλούμε με την κοινωνία, η κοινωνία είναι καχύποπτη, εξακολουθεί να είναι προβληματισμένη, μας αναγνωρίζει ότι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο, ταυτόχρονα μάς βλέπει κριτικά και απαιτεί από εμάς να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να τα διορθώνουμε με θάρρος όποτε αυτά συμβαίνουν. Αλάθητος είναι μόνο αυτός ο οποίος δεν κάνει τίποτα και εμείς ως παράταξη νομίζω ότι έχουμε δείξει μεγάλη υπευθυνότητα στο να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.
Ξέρω ότι υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες και ξέρω επίσης ότι όσο ακόμα η κοινωνία είναι κουρασμένη από αυτό τον διετή αγώνα με τον κορονοϊό τόσο εκ των πραγμάτων μπορεί κάποιοι να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και όχι μισογεμάτο. Εγώ επιλέγω να το βλέπω μισογεμάτο, γιατί γνωρίζω ποιες είναι οι πραγματικές προοπτικές σήμερα της ελληνικής οικονομίας. Τα πρόσφατα στοιχεία της ανεργίας τα έβλεπα σήμερα το πρωί, δείχνουν ότι και τον Δεκέμβριο η ανεργία έπεσε ακόμα περισσότερο, έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση στην ανεργία από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δημιουργούμε πολλές καινούργιες δουλειές στην Ελλάδα σήμερα. Προσελκύουμε επενδύσεις που δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε πριν από κάποια χρόνια. Επιχειρηματικοί κολοσσοί έρχονται και επενδύουν στην πατρίδα μας.
Συναντήθηκα την προηγούμενη εβδομάδα, την ίδια μέρα που ο κ. Τσίπρας υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, παρουσιάζοντας τη Νέα Δημοκρατία ως τη χειρότερη Κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan Chase ο οποίος επέλεξε να επενδύσει παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο στην πατρίδα μας. Όλοι αυτοί οι επιχειρηματικοί κολοσσοί δεν επενδύουν σε μία χώρα αν δεν είναι βέβαιοι για τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της.
Άρα, λοιπόν, θα σας ζητήσω συνολικά να κάνουμε μια προσπάθεια να προβάλουμε το κυβερνητικό μας έργο παντού, σε όλες τους τομείς, όχι μόνο εδώ για τα πράγματα που έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη, αλλά συνολικά όλα αυτά τα οποία έχουμε πετύχει, αυτά που έχουμε πετύχει συνολικά στην οικονομία, το πως στηρίξαμε την κοινωνία και τις επιχειρήσεις με 43 δις ευρώ μέσα στον κορονοϊό. Αν δεν το είχαμε κάνει, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα είχαμε μια μεγάλη έξαρση της ανεργίας. Αυτά όλα τα οποία έχουμε κάνει στον τομέα της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής της.
Η Ελλάδα, σήμερα, είναι ισχυρή. Είναι μια χώρα αξιόπιστη, η οποία εμπνέει εμπιστοσύνη στους εταίρους της και την οποία σέβονται και όποιοι θεωρούν ότι μπορεί να έχουν διαφορές μαζί μας.
Η τεράστια πρόοδος η οποία έχει γίνει στο ψηφιακό κράτος. Πραγματική επανάσταση. Νομίζω ότι μπορούμε πια να διεκπεραιώνουμε τις συναλλαγές μας μέσα από το κινητό μας ή μέσα από τον υπολογιστή μας χωρίς να ταλαιπωρούμαστε και να χάνουμε ώρες ατελείωτες σε συναλλαγές με τη γραφειοκρατία.
Η μεγάλη πρόοδος η οποία έχει γίνει στην Παιδεία, στην Υγεία. Μέσα στον κορονοϊό. Δείτε εδώ λίγο τις βασικές υποδομές των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη και πως ενισχύθηκαν με μονάδες εντατικής θεραπείας. Αυτή είναι μια παρακαταθήκη η οποία θα μείνει στην πόλη και μετά τον κορονοϊό. Και δεν ενισχύσαμε μόνο το ΕΣΥ με κρεβάτια. Το ενισχύσαμε και με προσωπικό. Και στον τομέα της υγείας έχουμε ακόμα πράγματα να κάνουμε στη Θεσσαλονίκη.
Η ολοκλήρωση του παιδιατρικού νοσοκομείου. Εγκρίναμε στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο την τροποποίηση της σύμβασης, έτσι ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι το παιδιατρικό νοσοκομείο όχι απλά θα ολοκληρωθεί, αλλά θα είναι και επαρκώς στελεχωμένο. Σε συνεννόηση με το πανεπιστήμιο δημιουργούμε καινούργιες θέσεις και θα είναι ένα νοσοκομείο κόσμημα.
Το καινούριο ογκολογικό νοσοκομείο το οποίο έχουμε εξαγγείλει, το οποίο -όπως έχω πει- θα γίνει στο σημείο εκείνο το οποίο ειδικοί θα μας υποδείξουν ότι είναι το πιο κατάλληλο για να καλύψουμε τις ανάγκες της πόλης. Και θα είναι μία απόφαση η οποία θα παρθεί με αμιγώς τεχνοκρατικά κριτήρια. Το όραμα το οποίο έχει το Πανεπιστήμιο το Αριστοτέλειο, για ένα καινούριο campus, μία καινούρια ιατρική σχολή στη Θέρμη.
Όλα αυτά αποτελούν σημαντικότατες επενδύσεις που γίνονται στον τομέα της Υγείας. Και βέβαια δεν θέλω να παραμελήσω όλα αυτά τα οποία γίνονται στον τομέα της Εργασίας, της πολιτικής μας δηλαδή για τον κόσμο της εργασίας, για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, η σημαντική δουλειά που γίνεται από το Υπουργείο το οποίο έχει αναλάβει αυτό το χαρτοφυλάκιο.
Δεκάδες χιλιάδες θέσεις που θα δημιουργηθούν από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ εντός του 2022 για άνεργους συμπολίτες μας οι οποίοι πρέπει να βρουν δουλειά και χρειάζονται πολύ συχνά επανεκπαίδευση και επανακατάρτιση. Είναι πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες αυτές οι οποίες δρομολογούνται από το Υπουργείο Εργασίας.
Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ψηφιακή υποδομή, ψηφιακή κάρτα εργασίας ώστε ο εργαζόμενος θα μπορεί να καταγράφει σε πραγματικό χρόνο το χρόνο εργασίας του ώστε να μην πέφτει θύμα των εργοδοτών οι οποίοι μπορεί να θέλουν να τον εκμεταλλευτούν.
Όλες αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες οι οποίες, ξέρετε, ενίοτε χάνονται μέσα στον ορυμαγδό της τοξικότητας ή και μέσα στην ανασφάλεια που μπορεί να προκαλεί ο κορονοϊός αλλά και η ενεργειακή κρίση που καλούμαστε να διαχειριστούμε.
Και να σας πω και δυο κουβέντες για αυτό. Ναι, αντιμετωπίζουμε μία έξαρση της ακρίβειας η οποία πρωτίστως έχει ως αιτία τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Είναι παγκόσμια αυτή η ακρίβεια, αυτός ο πληθωρισμός. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.
Έχουμε, όμως, μία υποχρέωση εμείς να σταθούμε δίπλα στα νοικοκυριά, ειδικά στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και αυτό μπορούμε να το κάνουμε με δύο τρόπους: Ο πρώτος είναι με το να επιδοτούμε ευθέως τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν μπορούμε να καλύψουμε όλη την αύξηση. Ήμασταν πολύ ειλικρινείς. Αλλά καλύπτουμε ένα σημαντικό κομμάτι. Ακόμα μεγαλύτερο για τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλή κατανάλωση, τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
Και η δεύτερη πολιτική μας βέβαια είναι η πολιτική στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος. Μπορεί το κάθε νοικοκυριό να έχει περισσότερα χρήματα στην τσέπη έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή τη δυσκολία που εκτιμούμε ότι είναι πρόσκαιρη.
Η πολιτική μείωσης των φόρων θα συνεχιστεί από την παράταξή μας και όταν θα φτάσει η ώρα των εκλογών θα έχουμε υλοποιήσει εξ ολοκλήρου το προεκλογικό μας πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό για τη μείωση των φόρων.
Και βέβαια για εκείνους τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι στο επίπεδο του κατώτατου μισθού θα γνωρίζουν ότι από 1 Μαΐου, έχει ήδη κινηθεί η σχετική διαδικασία, θα υπάρξει μία δεύτερη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι έχουν μέρισμα στην ανάπτυξη αυτής της χώρας.
Η ανάπτυξη δεν είναι για λίγους. Η ανάπτυξη είναι για όλους. Και δέσμευσή μας- και αυτή είναι και η παρακαταθήκη της παράταξης- είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μείνει πίσω σε αυτή την αναπτυξιακή διαδρομή την οποία χαράσσουμε.
Και θέλω να κλείσω με το να μοιραστώ μαζί σας μία πολύ ωραία ιστορία από μία επιχείρηση που επισκέφτηκα σήμερα το πρωί, πολύ καινοτόμο, η οποία κατασκευάζει δίχτυα. Είναι μία εξαγωγική επιχείρηση εξαιρετικά ανταγωνιστική.
Αυτό το οποίο βρήκα πάρα πολύ ενδιαφέρον είναι ότι η επιχείρηση αυτή δρομολόγησε ένα ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης άνεργων γυναικών για το πώς μπορούν να πλέκουν δίχτυα. Το έκανε μόνη της. Το έκανε σε συνεργασία με ένα τοπικό σύλλογο. Και με αυτό τον τρόπο έδωσε τη δυνατότητα σε άνεργες γυναίκες να μπορέσουν να αποκτήσουν μία καινούργια δεξιότητα και τελικά μια δουλειά.
Και ακριβώς αυτό το μοντέλο ενός καινοτόμου ιδιωτικού τομέα επιχειρήσεων που σέβονται τους εργαζόμενους και ενός κράτους το οποίο έρχεται και στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες, βρίσκεται στον πυρήνα του πως εμείς αντιλαμβανόμαστε την κοινωνική οικονομία της αγοράς η οποία εξάλλου αποτελεί το θεμέλιο της πολιτικής ιδεολογίας του χώρου της κεντροδεξιάς συνολικά στην Ευρώπη και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο έχουμε και εμείς την τιμή να συμμετέχουμε.
Θέλω, λοιπόν, και πάλι να σας μεταφέρω το πόσο σημαντικό είναι το έργο το οποίο επιτελείτε ως κομματικά στελέχη σε όλα τα επίπεδα. Θέλω να γνωρίζετε..
Λοιπόν, θέλω και πάλι να σας ζητήσω να κάνουμε μαζί αυτή την προσπάθεια, να βρεθούμε κοντά στους πολίτες, να καταλάβουμε τους προβληματισμούς τους, να εξηγήσουμε τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε για να βάλουμε τα θεμέλια για μια διαφορετική Ελλάδα.
Πιστεύω όντως ότι η Ελλάδα αλλάζει πίστα για να το πούμε πολύ απλά και λαϊκά. Και πιστεύω πραγματικά ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι μια δεκαετία στην οποία η Ελλάδα θα κάνει πολύ μεγάλα άλματα στο μέλλον.
Και δεν βάζουμε τον πήχη των φιλοδοξιών χαμηλά. Και όταν έχει έρθει η ώρα των εκλογών στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε το κυβερνητικό μας έργο, να συγκρίνουμε αυτή την τετραετία με την προηγούμενη τετραετία και να μιλήσουμε επίσης για την επόμενη τετραετία. Διότι το έργο μας δεν σταματάει σε μια τετραετία.
Τα σχέδιά μας είναι πολύ φιλόδοξα για την Ελλάδα που οραματιζόμαστε για να μπορούν να χωρέσουν σε μια τετραετία. Αλλά για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να συνεχίσουμε προσηλωμένοι στο δρόμο τον οποίο ήδη διαβαίνουμε, όχι χωρίς δυσκολίες, αλλά πάντα με αυτοπεποίθηση ότι είμαστε από τη σωστή πλευρά της ιστορίας και τελικά θα νικήσουμε σε αυτή την δύσκολη μάχη την οποία δίνουμε.
Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη σε όλες και σε όλους.

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....