Delphi 11


Ο ρόλος του οικοσυστήματος στην ενεργειακή μετάβαση βρέθηκε στο επίκεντρο πάνελ
κατά τη διάρκεια του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
που πραγματοποιείται 26 – 29 Απριλίου στους Δελφούς
και τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
με την κα.  Έλενα Αθουσάκη, επικεφαλής του τμήματος ESG,
Βιωσιμότητας και Κλιματικής Αλλαγής του Ομίλου Motor Oil,
να χαρακτηρίζει πρόκληση και πρόσκληση τον πόλεμο στην Ουκρανία,
προκειμένου να ενεργοποιηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

«Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία εταιρεία που παρέχει πολλαπλές μορφές ενέργειας γιατί επενδύσαμε σε διυλιστήρια και εναλλακτικά καύσιμα», δήλωσε η κα. Αθουσάκη, ενώ αναφέρθηκε στο φιλόδοξο στρατηγικό πλάνο της Motor Oil με ορίζοντα το 2030 για μείωση 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (Scope 1,2&3). Έκανε λόγο για επενδυτικό πλάνο απεξάρτησης από τον άνθρακα κόστους 4 δις., μεγάλο μέρος του οποίου θα διοχετευθεί στην ενεργειακή επάρκεια. Ωστόσο, επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων για να καταρτιστεί κοινό πλάνο απεξάρτησης.

 

Για ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει δημιουργήσει κορεσμό στα δίκτυα διανομής, έκανε λόγο ο κ. Εμμανουήλ Μουστάκας, Εκτελεστικό μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. «Έχουμε όριο στην ανάπτυξη περισσότερων ΑΠΕ εξαιτίας της έλλειψης δικτύων διανομής», σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα μεγάλους καταναλωτές ενέργειας, όπως σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια και λιμάνια που χρειάζονται όλο και περισσότερη ενέργεια και αυτό τους δημιουργεί δυσκολίες.

 

Τη σημασία του οικοσυστήματος για κάθε μετασχηματισμό, όπως είναι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, υπογράμμισε ο κ.  Άγγελος Σπανός, Γενικός Διευθυντής Marketing & Προϊόντων στη ΔΕΗ, φέρνοντας τα φωτοβολταϊκά ως παράδειγμα βιωσιμότητας μέσα από μαζικές ιδιωτικές λύσεις, αλλά επισημαίνοντας την έλλειψη οργάνωσης του field force και του financing στη χώρα μας. Χαρακτήρισε αναγκαία τη χρηματοοικονομική υποστήριξη προς τον τελικό καταναλωτή και την ευαισθητοποίησή του σε θέματα βιωσιμότητας, ώστε να αλλάξει η νοοτροπία.

 

Στη συμβολή των τραπεζών για την ενεργειακή μετάβαση αναφέρθηκε από την πλευρά της η κα. Χρυσάνθη Μπερμπάτη, Επικεφαλής Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, IR & ESG στην Τράπεζα Πειραιώς. «Έχουμε δώσει σημαντικά δάνεια περίπου ένα δις. σε project μετάβασης σε εταιρείες και νοικοκυριά», είπε, σημειώνοντας ότι τώρα το ενδιαφέρον δεν στρέφεται μόνο γύρω από τις ΑΠΕ αλλά και τα συνθετικά καύσιμα και την ηλεκτροκίνηση. «Θα είμαστε παρόντες. Υπάρχει ισχυρή δέσμευση από την τράπεζα», διαβεβαίωσε.

 

Τέλος, η κα. Grete Rød, Partner, Leader in PE practice της Bain & Company, επεσήμανε τις τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται και με στόχο το net zero, εφιστώντας όμως την προσοχή, καθώς παρόμοια πλάνα στο παρελθόν απέτυχαν.

 

Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η κα. Martina Pagani, Διευθύντρια της Bain & Company.

delphi-1

Από αριστερά:
H κα.  Έλενα Αθουσάκη, επικεφαλής του τμήματος ESG,
Βιωσιμότητας και Κλιματικής Αλλαγής του Ομίλου Motor Oil,
η κα. Martina Pagani, Διευθύντρια της Bain & Company,
η κα. Grete Rød, Partner, Leader in PE practice της Bain & Company

.....::::: Μεταδώστε Αυτό το Άρθρο στα Social Media και όχι Μόνο :::::.....